Sfaturi de la cel mai bun sommelier din Franța: „De multe ori, o mâncare mediocră și un vin mediocru pot avea un mariaj senzațional”

Publicat: 25 01. 2016, 10:28
Actualizat: 26 01. 2016, 09:29

„La început mi-am dorit să fiu chef”, spune Dominique Laporte, 43 de ani, cel care în 2004 avea să fie de­semnat cel mai bun sommelier din Franța, una dintre țările care stârnesc obsesii la nivel global datorită vinurilor pe care le produce.

Experiența printre cuțitele de bucătărie nu avea să fie însă pe gustul lui Dominique Laporte, care și-a început aventura culinară la doar 14 ani, din cauza unui chef puțin mai „neortodox”.

„Profesorul mi-a spus să pun uleiul în tigaie și peste el să pun pătrunjel. Așa am și făcut. El în schimb a luat tigaia de coadă și mi-a dat cu ea în cap. Am luat-o de la capăt. Am repetat același lucru, am făcut fix aceleași mișcări. Numai că de data asta, chef mi-a zis că am procedat perfect. Atunci mi-am spus mie însumi că acolo nu este locul meu. Abia apoi am trecut la vin și am învățat să-l respect. Eu nu beau vinul, ci doar îl gust. Pe săptămână gust circa 600 de vinuri.”

„Profesorul mi-a spus să pun uleiul în tigaie și peste el să pun pătrunjel. Așa am și făcut. El în schimb a luat tigaia de coadă și mi-a dat cu ea în cap. Am luat-o de la capăt. Am repetat același lucru, am făcut fix aceleași mișcări. Numai că de data asta, chef mi-a zis că am procedat perfect. Atunci mi-am spus mie însumi că acolo nu este locul meu. Abia apoi am trecut la vin și am învățat să-l respect. Eu nu beau vinul, ci doar îl gust. Pe săptămână gust circa 600 de vinuri.”

Citește în continuare pe ZF.ro.