• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Singurătatea are același efect asupra organismului ca și fumatul

Singurătatea are același efect asupra organismului ca și fumatul
Izolarea socială pe perioade mari de timp este la fel de periculoasă precum alcoolismul sau fumatul a 15 țigări pe zi

Singurătatea este la fel de dăunătoare pentru sănătate ca șifumatul. Aceasta este concluzia surprinzătoare a oamenilor deștiință de la Universitatea din Chicago, care sugerează că izolareasocială pe perioade mari de timp este la fel de periculoasă precumalcoolismul sau fumatul a 15 țigări pe zi, informează Daily Mail.

Studiile anterioare au demonstrat că persoanele care nusocializează prezintă un risc crescut de a se confrunta cu demențăși hipertensiune arterială, deoarece genele de care avem nevoiepentru a lupta împotriva infecțiilor virale serioase sunt mai puținactive la persoanele singure comparativ cu restul populației.

Mai mult, singurătatea poate cauza cancer sau bolicardiovasculare. Potrivit experților, singurătatea contribuie lacreșterea nivelului hormonului de stres, ce poartă numele decortizol, și poate impinge presiunea arterială într-o zonăpericuloasă care să determine un infarct sau un accident vascularcerebral.

„Din ce în ce mai mulți oameni trăiesc în izolare – parțial dincauza vârstei, dar și a faptului că se căsătoresc târziu și aupuțini copii. Există mai puțini confidenți, iar gradul desingurătate crește,” a declarat psihologul John Cacioppo,coordonatorul studiului.

Dacă pentru fumători există o soluție, și anume renunțarea lafumat, care să înlăture posibilitatea ca aceștia să dezvolteprobleme de sănătate, pentru singurătate nu există soluții practicede tipul unui plasture sau a unei gume de mestecat. O persoană carevrea să își dezvolte viața socială trebuie să o facă de unasingură, iar pentru oameni mai în vârstă acest lucru poate fiextrem de dificil.

Prieteniile sunt consolidate mult mai bine în tinerețe, mai alesla școală, universitate sau la primele joburi. În această perioadăa vieții, toată lumea vrea să își facă prieteni, iar acest lucrudetermină la stabilirea normală a unor relații care deseori dăinuieși după maturitate. Dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, legăturilede prietenie se slăbesc din cauza unor factori posibili de tipulpierderilor grele, cunoștințelor care aleg să plece în altă țară,pensionării sau a partenerului care este obligat să rămână în casădin cauza unei afecțiuni.

Inchide