Situație GRAVĂ. Cu cât au scăzut populațiile de viețuitoare marine față de anul 1970

Publicat: 16 09. 2015, 15:39
Actualizat: 16 09. 2015, 20:55

Potrivit acestui raport, declinul anumitor specii marine, care sunt consumate în mod direct de om, este chiar și mai grav. Astfel, populațiile de ton și macrou au scăzut cu 74% față de anul 1970.

Pe lângă impactul generat de activitățile umane, precum pescuitul intensiv, printre ceilalți factori care au contribuit la acest fenomen îngrijorător se află și încălzirea globală.

„Activitățile umane au afectat sever oceanele prin capturea peștilor într-un ritm mult mai rapid decât ei se pot reproduce și prin distrugerea zonelor în care se află «creșele» acestora”, a explicat Marco Lambertini, directorul WWF International.

Potrivit aceluiași raport, castravetele de mare – considerat un aliment de lux în Asia – a cunoscut o scădere dramatică a populațiilor sale: 98% în Galapagos și 94% în Marea Roșie, în ultimii ani.

Studiul a notat și declinul habitatelor – precum zonele subacvatice acoperite de alge și pădurile de mangrove -, care sunt foarte importante pentru alimentația speciilor marine și sunt folosite drept „creșe” de foarte multe specii.

Încălzirea globală a jucat la rândul ei un rol semnificativ în declinul multor populații de viețuitoare marine.

Potrivit raportului menționat, dioxidul de carbon este absorbit în cantități tot mai mari de oceane, iar acestea devin mai acide, afectând numeroase specii.

Autorii studiului au analizat peste 1.200 de specii de viețuitoare marine și evoluția acestora în ultimii 45 de ani.