STUDIU. Alimentele care previn formarea cheagurilor de sânge

Publicat: 15 05. 2012, 09:27
Actualizat: 15 05. 2012, 13:46

Merele, ceapa, portocalele, ceaiul verde și negru sunt alimente care previn formarea cheagurilor de sânge. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Harvard Medical School (Massachusetts), care au observat în urma testelor că aceste alimente au un conțin ridicat de rutin, un flavonoid care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, informează Science Daily.

Datele de laborator arată că rutinul ajută la blocarea enzimelor potențiale nocive, implicate în formarea cheagurilor de sânge. În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au testat capacitatea a circa 5. 000 de substanțe chimice diferite, inclusiv a rutinului, de a bloca enzima PDI (nr. protein disulfid isomerase). Dintre toate acestea, rutinul s-a dovedit cel mai eficient, constatându-se că reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge în artere și vene.

„Această substanță ar putea fi folosită în prevenirea atacurilor cerebrale și chiar a infarcturilor”, este de părere medicul Robert Flaumenhaft, coordonator al cercetării.