STUDIU. Cât de veche este brânza în istoria omenirii

Publicat: 15 12. 2012, 21:01
Actualizat: 30 07. 2014, 00:02

Cercetătorii au descoperit recent mai multe fragmente ale unor vase de ceramică folosite în trecut pentru prepararea brânzei, demonstrând astfel că tradiția acestui aliment este mult mai veche decât de credea până acum, informează Science Recorder.

Potrivit specialiștilor, recipientele respective au o vechime de peste 7.000 de ani și, datorită formelor pe care le au, este foarte probabil să fi fost utilizate pentru separarea zerului de brânză.

Bucățile din ceramică au fost găsite de-a lungul unui râu din Polonia, iar cercetătorii sunt de părere că informațiile pe care le vor obține în urma analizării lor vor avea o importanță deosebită pentru viitoarele studii referitoare la dezvoltarea produselor lactate în lumea antică.

Astfel, arheologul Peter Bogucki de la Universitatea Princeton a arătat că preparatele din lapte au avut un rol extrem de important în Neolitic, fiind unul dintre alimentele principale din care oamenii își luau nutrienți importanți.

„În timpul săpăturilor la siturile respective, am găsit mai multe fragmente din ceramică, ce aveau mici găuri în ele. (…) Am realizat că erau niște site. Nu erau multe, dar totuși câteva la fiecare sit”, a precizat Bogucki.

„Câțiva ani mai târziu, am fost cu soția mea să vizităm un prieten din Vermont, și am văzut aceste utilaje agricole din secolul al XIX-lea, inclusiv niște vase ceramice perforate foarte asemănător cu cele găsite în Polonia. (…) Erau folosite pentru prepararea brânzei”, a continuat arheologul.

Totuși, alți experți au arătat că bucățile de ceramică descoperite ar fi putut avea și alte întrebuințări, precum transportarea cărbunilor fierbinți, separarea mierii de faguri sau chiar prepararea berii.

Oliver Craig, specialist în arheologie biomoleculară la Universitatea din York, este de părere că descoperirea nu răspunde totuși la toate întrebările. Potrivit lui Craig, mutațiile genetice ce conduc la intoleranța la lactoză s-au dezvoltat rapid în Europa, în special în perioda în care olăritul se dezvolta la rândul lui. Așadar, în opinia sa, fragmentele de ceramică ar putea avea o cu totul altă semnificație.

Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea din Bristol, conduși de profesorul Richard P. Evershed, au analizat bucățile găsite, identificând urme de lapte și grăsimi. Tot ei au studiat obiecte similare găsite de arheologi în Turcia, vechi de 8.000 de ani, care ar fi fost întrebuințate pentru prepararea untului, iaurtului sau altor produse din lapte.

Cu toate acestea, dovezile descoperite în Polonia au o importanță mult mai mare.

Peter Bogucki a povestit că a studiat relicvele din Polonia timp de aproape 35 de ani de săpături. Pe lângă descoperirile fragmentelor ceramice, el și echipa sa au constat că în zonă ar fi locuit fermieri care aveau ca activități creșterea vitelor și cultivarea diverselor cereale.