STUDIU. Cum poți combate bolile reumatice

Publicat: 15 10. 2013, 15:28
Actualizat: 15 08. 2014, 00:01

Persoanele care mănâncă des somon, hering, macrou, anșoa, sardină, păstrăv sau ton prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu boli reumatice, printre care se numără și poliartrita reumatoidă (nr. boala inflamatorie care afectează articulațiile mâinilor și ale picioarelor). La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Institutul Karolonska, după ce au analizat datele a 30.000 de femei, notează site-ul passionsante.be.

Oamenii de știință spun că explicația pentru riscul scăzut în dezvoltarea bolilor reumatice constă în faptul că aceste alimente au un conținut ridicat de Omega 3.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii au minitorizat pe o perioadă mai lungă de timp un grup de femei care trebuiau să completeze periodic un chestionar care cuprinde întrebări cu privire la regimul alimentar pe care în urmau.

Datelă feme obținute au arătat ceile care mâncau regulat, respectiv o dată pe săptămână pește gras prezentau un risc cu 50% mai mic să dezvolte poliartrită reumatoidă (nr. cea mai frecventă formă de reumatism inflamator). Însă efectul de prevenire este unul însemnat doar dacă acest tip de aliment este consumat o perioadă îndelungată. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință.

Efectul se datorează acțiunii anti-inflamatoare a Omega-3, element asimilat de pești prin algele cu care se hrănesc, mai explică specialiștii.