STUDIU. Mâncarea de tip fast-food predispune la apariția astmului și a eczemelor în rândul copiilor

Publicat: 17 01. 2013, 09:07
Actualizat: 30 07. 2014, 00:28

Copiii care mănâncă de trei ori pe săptămână de la fast-food sunt predispuși riscului de a suferi de astm, rinită alergică sau de eczeme. Cel puțin așa susține un grup de cercetători de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, după ce au analizat datele provenite de la un eșantion de 500.000 de copii din peste 50 de țări, notează BBC.

Studiul are la bază datele a 319.000 adolescenți de 13-14 ani și a 181.000 copii de 6-7 ani, care au participat la un vast studiu internațional având ca subiect astmul și alergiile în copilărie, început în 1991.

Pentru a constata că există o strânsă legătură între afecțiunile mai sus menționate și mâncarea de tip fast-food, cercetătorii conduși de profesorul Innes Asher au intervievat adolescenții și părinții copiilor despre regimul alimentar și gravitatea simptomelor respiratorii observate în ultimele 12 luni.

Ei au descoperit că mâncarea fast-food a fost singurul tip de hrană ‘asociat’ cu agravarea simptomelor în cele două grupuri de copii, indiferent de țară, nivel social sau sex.

Trei mese sau mai multe pe săptămână cu hrană de tip fast-food ar crește riscul de astm sever cu 39% la adolescenți și cu 27% la copiii de 6-7 ani, precum și pe cel de a avea o rinită alergică sau o eczemă gravă, potrivit studiului publicat în revista Thorax, care face parte din grupul „British Medical Journal” (BMJ).

În schimb, consumul de fructe de trei sau de mai multe ori pe săptămână pare a avea un efect protector, cu scăderea gravității simptomelor cu 11% la adolescenți și cu 14% la copii. Cercetătorii menționează că nu este vorba despre o legătură de la cauză la efect, ci de o ‘asociere’ statistică ce urmează să facă obiectul unor studii suplimentare.

„Dacă s-ar dovedi această asociere, ar avea o însemnătate majoră în privința sănătății publice, în contextul în care consumul de mâncare de tip fast-food continuă să crească la nivel mondial”, precizează cercetătorii.