Transplant cu o „inimă moartă”, realizat în premieră, în Australia

Publicat: 26 10. 2014, 12:24
Actualizat: 26 03. 2019, 06:14

În mod obișnuit, transplantul cardiac se realizează cu inimi prelevate încă în stare de funcționare de la persoane care se află în moarte clinică.

O echipă de medici de la St Vincent’s Hospital din Sydney a reactivat și apoi a transplantat inimi care încetaseră să bată cu maximum 20 de minute înainte de prelevare.

Primul pacient care a primit o astfel de inimă, o femeie în vârstă de 57 de ani, care suferea de insuficiență cardiacă congenitală, spune că se simte cu zece ani mai tânără și că este „o altă persoană”. Ea a fost supusă acestui tip de transplant în urmă cu două luni.

Până acum, inima era singurul organ care nu era utilizat în transplanturi după ce înceta să funționeze. De obicei, pentru un transplant cardiac se folosesc inimi care încă pulsează, prelevate de la persoane aflate în moarte clinică. Inimile sunt păstrate în gheață timp de maximum patru ore și transplantate în acest interval unor pacienți.

Însă tehnica dezvoltată de medicii din Sydney implică prelevarea unei inimi care a încetat să bată și reactivarea ei cu ajutorul unui aparat numit „inimă într-o cutie” (heart-in-a-box). Inima este menținută caldă, se restabilește ritmul acesteia și se „hrănește” cu fluide speciale pentru a reduce distrugerile la nivelul mușchiului.

În total, medicii australieni au realizat în ultimele două luni trei astfel de transplanturi.

Profesorul Peter MacDonald, șeful clinicii de transplant cardiac de la St Vincent’s Hospital, spune că procedura constituie un pas important în domeniu, având în vedere numărul insuficient al donatorilor.

Procedura este în prezent testată în locuri diferite din lume și, potrivit specialiștilor, ar putea salva cu până la 30% mai multe vieți, crescând numărul donatorilor.

De altfel, specialiști din lumea întreagă au salutat descoperirea.

Metode similare – de încălzire și hrănire a organelor înaintea transplantului – au fost folosite pentru a îmbunătăți calitatea grefelor de plămân și ficat.