Trei cești de cafea pe zi te ajută să trăiești mai mult

Publicat: 17 05. 2012, 16:09
Actualizat: 25 06. 2013, 17:47

Adulții cu vârstele cuprinse în intervalul 50 – 71 de ani care beau cel puțin trei cești de cafea pe zi beneficiază de o reducere cu 10% a riscului de deces în comparație cu persoanele care nu beau cafea, potrivit unui studiu realizat de National Cancer Institute din Statele Unite, informează AFP.

Acest studiu a fost realizat pe baza unui chestionar expediat unui grup de 400.000 de persoane din acest interval de vârstă, în perioada 1995-1996. Participanții au fost monitorizați până pe 31 decembrie 2008.

Rezultatele, publicate în revista New England Journal of Medicine (NEJM), arată că persoanele care beau, în medie, trei cești de cafea pe zi – cafea obișnuită sau fără cofeină – prezintă mai puține riscuri de a deceda din cauza unor maladii cardiovasculare și respiratorii, atacuri cerebrale, răni, accidente, diabet sau infecții, în comparație cu persoanele care nu beau cafea.

Cercetătorii americani au remarcat totuși o ușoară creștere a riscului de cancer la bărbații care beau cafea în cantități mari. În schimb, la femei, savanții nu au constatat nicio legătură directă între consumul de cafea și decesul cauzat de cancer.

Autorii studiului au ținut cont și de alți factori ai mortalității, precum fumatul și consumul excesiv de alcool.

Ei au transmis totuși avertismentul că cercetătorii nu pot fi siguri, din punct de vedere științific, în privința ipotezei potrivit căreia consumul de cafea ar prelungi viața.

„Cafeaua este băutura cu cel mai mare consum în America, dar legătura dintre consumul ei și riscul de deces nu este foarte clară”, a precizat medicul Neal Freedman, de la departamentul de genetică și epidemiologie a cancerului din cadrul National Cancer Institute (NCI), coordonatorul studiului.

„Consumul de cafea – așa cum am descoperit noi – este asociat cu un risc mai mic de mortalitate în general”, a adăugat el.

„Deși nu putem trage concluzia că există o legătură cauză-efect între consumul de cafea și un risc mai mic de mortalitate, credem totuși că aceste rezultate oferă anumite asigurări în privința faptului că această băutură nu este dăunătoare pentru sănătate”, a spus medicul Freedman.

Potrivit acelorași cercetători, obiceiurile privind consumul de cafea ale participanților au fost estimate pornind de la un chestionar pentru o anumită perioadă, dar nu reflectă obiceiurile acestora pe termen lung.

Ei au precizat, totodată, că nu au avut informații despre felul în care era preparată cafeaua (espresso, la filtru etc.) și, deci, despre concentrațiile ingredientelor cu efecte protectoare.