Văcarii americani s-au supărat pe organizatorii „petrecerii anului”. La cheful Globurilor de Aur s-a consumat mâncare vegană

Publicat: 06 01. 2020, 13:00

Decizia, susținută de temerile cu privire la schimbările climatice, i-a supărat pe cei din industria producătoare de carne de vită și survine într-un moment în care sectorul de profil încearcă să scape de imaginea de poluator. În prezent, o frenezie de nemaiîntâlnit i-a cuprins pe consumatorii nord-americani, astfel că aceștia cumpără pe bandă rulantă burgeri vegetali, anunță Bloomberg, citată de AgWeb.

Industriile care activează în sectorul agricol ar fi cele mai mari generatoare de gaze cu efect de seră, după cel al energiei. În anumite zone, agricultura ar fi devenit un poluator mai mare decât transporturile, în mare parte „grație” sectorului de creștere a animalelor.

În condițiile în care consumatorii arată cu degetul către „vinovați”, industria cărnii răspunde. Astfel, Asociația Văcarilor Producători de Carne de Vită (National Cattlemen”s Beef Association) afirmă prin vocile sale autorizate că șeptelul său bovin este crescut într-un mod sustenabil. Grupul afirmă că industria are o amprentă de carbon de până la 50 la sută mai mică decât ceilalți producători la nivel global.

„În timp ce intenția este una pozitivă, impactul nu este decât unul minimal”, potrivit unei declarații comune a grupului. Afirmația survine în urma deciziei organizatorilor de a transforma meniurile petrecerii de după într-unele eminamente vegane.

„Dacă ar fi eliminate toate bovinele de carne din SUA, iar toți consumatorii ar deveni vegani, emisiile de gaze cu efect de seră ar scădea cu doar 2,6 la sută”, afirmă vocile autorizate ale grupului, citând un studiu al Academiei Naționale de Științe a SUA.

Mișcarea inițiată cu ocazia decernării Globurilor de Aur a fost întâmpinată cu frenezie pe Twitter de unul dintre greii Hollywood-ului, Leonardo DiCaprio, cât și de Mark Ruffalo, un activist de mediu și actor. Evenimentul s-a dovedit astfel adaptabil la tendințele de dietă ale Hollywood-ului. Concret, în 2018, petrecerea a fost „gluten free” și s-a servit pește, ca opțiune non-vegană. Friptura nu a mai fost astfel în meniu din 2017.

Potrivit Bloomberg, citată de AgWeb, oficialii evenimentului nu ar fi răspuns cererilor de a comenta informația.

Imaginea de mare poluator pe care ar avea-o industria producătoare de carne din SUA derivă din sectorul de creștere a vacilor. Acestea emit metan ca parte a procesului lor normal de digestie. Marii retaileri și investitori au început să pună presiune pe companiile producătoare, astfel încât să-și reducă amprenta de carbon. Tyson Foods Inc și Cargill Inc. deja promit ținte promițătoare în reducerea emisiilor.

Cel puțin pentru acest moment, vedetele care au participat la evenimentul HFPA de la Beverly Hilton, din Beverly Hills, California, s-au delectat cu meniuri bazate pe ciuperci, rizotto și supă rece de sfeclă de zahăr.

Sursa foto: Leonardo DiCaprio/Twitter