Zeci de părinți din SUA cer schimbare de sex pentru copilul lor

Redactor:
Ionela Samoilă
Zeci de părinți din SUA cer schimbare de sex pentru copilul lor
Părinții sunt cei care își dau acordul pentru schimbarea de sex al copilului

Sunt copii și adolescenți care primesc sprijin din partea părinților și a medicilor constând în tratamente hormonale de schimbare de sex, potrivit unei statistici publicate în Jurnalul medical de Pediatrie din Statele Unite, citată de Associated Press. Aceasta este o problemă care ridică multe întrebări de etică, experții recomandând precauție în ceea ce privește administrarea de tratamente hormonale care modifică evoluția firească a organismului.

CITEȘTE SI POVESTEA COPILULUI CARE A TRĂIT CINCI ANI CU GEN „NEUTRU”

O fetiță de opt ani din Los Angeles este un astfel de pacient. Deși s-a născut fată din punct de vedere biologic, la 18 luni copilul s-a descris astfel: „Eu băiat”. De atunci și până în prezent nu și-a schimbat discursul.

Părinții s-au obișnuit cu ideea și fac referire la copil ca fiind băiat. Ei așteaptă primele semne ale pubertății pentru a putea începe tratamentul hormonal.

„Pediatrii trebuie să știe că acești copii există și că merită tratament”, afirmă doctorul Norman Spack, unul dintre susținătorii acestei cauze – de schimbare a sexului – în raportul publicat de Jurnalul de Pediatrie. El este și directorul unei clinici din Boston care tratează persoanele cu probleme de identitate sexuală, prima de acest gen din Statele Unite. Medicul a afirmat într-un interviu că cei care care solicită astfel de asistență sunt în mare parte copii.

Nu este ceva ieșit din comun ca cei mici să facă schimb de roluri sau să se comporte ca și cum ar fi de sex opus. Însă copiii la care se face referire sunt speciali. Ei simt că s-au născut în trupul nepotrivit, explică specialistul.

Unii ajung să fie simpli pacienți diagnosticați cu „tulburarea identității de gen”. Spack se numără printre medicii care contestă această încadrare. Cercetările sugerează că aceștia ar putea avea structura creierului asemănătoare cu cea a persoanelor de sex opus. Unul din 10.000 de copii manifestă această problemă.

Schimbarea de sex la copii, o problemă de etică

„Administrarea unui tratament de schimbare de sex pentru persoanele mai mici de 18 ani ridică probleme de natură etică, iar motivația părinților care solicită acest lucru pentru copiii lor trebuie îndeaproape examinată”, spune Margaret Moon, membră a comitetului de etică din cadrul Academiei Americane de Pediatrie. Specialista nu se numără printre cei care au semnalat problema în Jurnalul de Pediatrie.

„Copiii s-ar putea trezi cu un diagnosticul unei afecțiuni psihiatrice, când sunt de fapt doar dezorientați în ceea ce privește rolul sexual. Unii pot fi homosexuali, ceea ce este destul de incomod pentru părinți, care preferă un tratament hormonal pentru schimbare de sex decât un copil gay”, spune Moon.

„Este dăunător să aplicăm de timpuriu un tratament cu efecte ireversibile”, a mai adăugat specialista, care este și profesoară la Institutul de Bioetică Johns Hopkins din Berman.

Acești copii pot apela uneori la automutilare, în încercarea de a-și schimba anatomia.

Alte două cazuri raportate în Jurnalul de Pediatrie arată că unii se confruntă cu abuzuri fizice și verbale, sunt predispuși la stres, depresie sau tentative suicidare. Doctorul Spack spune că aceste probleme dispar atunci când pacienții au parte de tratament și li se permite să trăiască precum sexul opus.

Societatea de Endocrinologie aprobă tratamentele hormonale pentru schimbarea de sex, dar spun că acestea nu ar trebui administrate înainte de debutul pubertății. Până la 16 ani se recomandă administrarea de medicamente care să blocheze dezvoltarea normală, după care pacientul trebuie să ia hormoni pentru schimbarea de sex până la sfârșitul vieții. De asemenea, atât sănătatea lui fizică, cât și cea psihică trebuie monitorizată constant de specialiști.

Din ce în ce mai mulți părinți solicită schimbarea de sex a copilului

Mediatizarea din ultima perioadă a acestei practici i-a determinat pe oameni să ia în calcul tratamentul hormonal și să solicite ajutor.

Spack spune că doar în clinica sa din Boston numărul pacienților care vin să ceară acest tratament a crescut de patru ori. Serviciul de gestionare a problemelor de identitate sexuală din cadrul clinicii din Boston, are acum în jur de 19 pacienți anual, comparativ cu patru pe an, la sfârșitul anilor 90.

Raportul publicat în Jurnalul de Pediatrie prezintă poveștile a 97 de fete și băieți care s-au tratat între 1998 și 2010. Cel mai tânăr pacient avea doar patru ani. Când copiii sunt foarte mici, atât ei cât și părinții lor au parte de consiliere psihologică și de monitorizare, până la apariția primelor semne ale pubertății, în jurul vârstei de 11 sau 12 ani. Apoi copiii primesc medicamente pentru blocarea dezvoltării, în valoare de 1.000 de dolari pe lună, constând în injecții sau implantarea subcutanată a unor substanțe.

Într-un alt raport publicat de Jurnalul de Pediatrie, un medic din Texas a relatat că a administrat tratamentul de schimbare de sex unui număr tot mai mare de copii în ultima vreme. Are o clinică în Los Angeles și este cel care se ocupă de schimbarea de sex a copilului de opt ani prezentat la început.

Tratament hormonal timpuriu vs operații la maturitate

Medicamentele folosite în spitalul său sunt aprobate și folosite în cazul copiilor la care pubertatea se instalează mult prea devreme. Efectele lor sunt reversibile și nu produc niciun fel de complicații sau efecte secundare. Ideea care stă la baza acestei terapii este aceea de a le acorda timp suficient copiilor pentru a se maturiza din punct de vedere emoțional și pentru a se asigura că vor să apeleze la o schimbare definitivă de sex. Doar unul din 97 de pacienți au renunțat la tratamentul definitiv în această etapă, potrivit doctorului Spack.

Începerea tratamentului de timpuriu îi ajută pe copii să facă trecerea mai ușor la celălalt sex și să evite un tratament drastic care ar fi necesar mai târziu. De exemplu băieților care se transformă în fete li se va provoca dezvoltarea sânilor la vârsta la care acest lucru ar trebui să se petreacă în mod normal în cazul persoanelor de sex feminin. În cazul fetelor care aleg să devină băieți, creșterea sânilor este împiedicată prin tratament hormonal, pentru a evita chirurgia pe viitor.

Hormonii sexuali administrați înj doze mari și pe termen lung pot provoca efecte secundare grave, cum ar fi cancer sau cheaguri de sânge, avertizează doctorul Spack. Tocmai de aceea el recurge la hormoni mai ușori, în doze sigure. Totuși, pacienții sunt monitorizați îndeaproape.

Operațiile de schimbare de sex, care presupun crearea sau înlăturarea de organe sexuale, este realizată doar de câțiva medici din Statele Unite, pe pacienți care au cel puțin 18 ani. În clinica doctorului Spack chirurgii au realizat operații de înlăturare a sânilor în cazul adolescentelor de 16 ani. Această intervenție nu este una dificilă, dar este de preferat să fie evitată prin aplicarea la timp a tratamentelor hormonale.

Identitatea sexuală e acceptată de părinți, dar ascunsă de ochii lumii

Mama copilului de opt ani din Los Angeles spune că acesta abia așteaptă să înceapă tratamentul. Când i s-a spus că va face injecții care să oprească creșterea sânilor „era atât de bucuros”, povestește mama lui.

Acesta știe că s-ar putea să facă injecții cu testosteron pentru tot restul vieții, iar acum nu poate fi vorba de intervenție chirurgicală. Copilul este în clasa a doua la o școală de stat, iar colegii lui nu știu că este de sex feminin din punct de vedere biologic. Acesta este și motivul pentru care familia vrea să-și păstreze anonimatul.

Mama spune că și-a îndrumat copilul să poarte rochii și să nu-și ascundă trăsăturile feminine, însă acesta a refuzat, insistând să folosească îmbrăcăminte și nume de băiat încă dinainte de a merge la școală.

La început părinții credeau că este doar op etapă trecătoare, apoi s-au gândit că fata ar putea fi lesbiană, așadar au apelat la ajutorul unui terapeut pentru a confirma bănuiala. Atunci au auzit pentru prima oară de tulburarea identității de gen și au învățat că nu este un lucru pe care copilul l-ar putea depăși fără tratament.

A fost greu pentru cei doi părinți să accepte identitatea propriului copil. Școlile private au refuzat să-l înmatriculeze ca băiat, iar medicul de familie a refuzat să-l trateze ca pe un pacient de sex masculin. Atunci au apelat la medicul Jo Olson, de la clinica din Los Angeles.

„Ar fi minunat să putem exclude această problemă din categoria bolilor mintale și să o încadrăm în rândul celor care pot fi tratate cu tratament medical”, notează Olson în Jurnalul de Pediatrie.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide