Boli „de femei” care afectează și bărbații

Boli „de femei care afectează și bărbații
Publicat: 05/02/2014, 11:08
Actualizat: 30/07/2014, 02:04

Mai multe boli considerate tipic feminine, cum ar fi cancerul la sân sau anorexia, afectează și bărbații, iar uneori au manifestări mai violente la aceștia, arată un studiu publicat în SUA.

Anorexia afectează ambele sexe, nu doar femeile, raportul fiind de 1 bărbat la fiecare 9 femei afectate, explică Emmett Bishop, director medical al Centrului de Recuperare Alimentară din Denver. ”Bărbații slăbesc excesiv pentru că vor să facă performanță într-un anumit sport sau pentru că devin obsedați de mâncatul sănătos și încep să elimine grupe întregi de alimente”, a declarat dr. Bishop.

O altă afecțiune tipic feminină care afectează și bărbații este cancerul la sân. Anul, în SUA sunt depistate 2.000 de cazuri. Factorii de risc sunt aceiași ca în cazul femeilor: vârsta, moștenirea genetică, obezitatea și alcoolul. În plus, anumite afecțiuni, cum ar fi tulburările testiculare și problemele cu ficatul, îi predispun pe bărbați la dezvoltarea cancerului la sân. În plus, conform studiilor, bărbații cu cancer la sân au o rată de supraviețuire mai mică decât femeile cu aceeași afecțiune.

O altă boală cu o incidență mult mai mare la femei, dar care afectează și bărbații, este osteoporoza (80% dintre cei afectați sunt femei). Experții avertizează că, până în 2020, numărul celor afectați va depăși 14 milioane în întreaga lume.

Alt fenomen fiziologic tipic feminin, dar care se manifestă într-o formă sau alta și la bărbați, este menopauza. La bătrânețe, nivelul de testosteron din corpul bărbaților scade, comparativ cu estrogenul, iar acest lucru poate duce la creșterea sânilor și apariția osteoporozei.