Lecția învățată de tânăra generație din PSD despre evenimentul „Iliescu și minerii”

Publicat: 16/06/2014, 12:07

Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 este descrisă paradoxal de noua generație de politicieni din PSD drept o „pată neagră” în istoria democrației românești, care a afectat „grav imaginea României în străinătate”. Cu toate astea, rolul fostului președinte Ion Iliescu a fost unul benefic, acesta contribuind la „stingerea conflictului”. Având între 7 și 16 ani la momentul mineriadei, tinerii parlamentarii pesediști descriu pentru gândul cum au trăit acele momente, de unde s-au documentat despre ceea ce s-a întâmplat în Piața Universității și ce au înțeles din Mineriada din vara lui 1990. Printre cei care spun că au fost în Piață în 13 – 15 iunie 1990 este și premierul Victor Ponta, șeful pe linie de partid al tinerei generații de pesediști.

„Acea mineriadă a fost o zbatere a societății românești și probabil că a fost un eveniment care ne-a maturizat în sensul democrației. A ajutat în sensul în care am văzut că lucrurile trebuie făcute și realizate la masa dialogului, discutate, ascultate, argumentate și nu cu bâta în stradă. Cred că Ion Iliescu a avut un rol în stingerea acelui conflict, asta este ceea ce cred eu. Cred că acel conflict ar fi durat mai mult dacă Ion Iliescu nu era destul de echilibrat să oprească conflictul dintre mineri și cei din Piața Universității „, descrie mineriada deputatul Eduard Martin.

„Președintele Iliescu le-a mulțumit minerilor, bănuiesc că le mulțumea minerilor care plantau flori, nu putea să le mulțumească celor care au făcut ceea ce au făcut. Evident au fost mineri, dar cei care au făcut victimele nu e exclus să fie îmbrăcați în haine de mineri”, completează tabloul Mineriadei Adrian Solomon.

„Nu știu dacă oamenii îmbrăcați în mineri care loveau alți oameni erau într-adevăr mineri, nu știu cine i-a adus. E treaba istoricilor și a anchetatorilor. La 24 de ani după evenimente, cred că ar fi trebuit să avem și unele concluzii din punct de vedere juridic. E destul de ciudat că după 24 de ani nu s-a putut da nici măcar o soluție asupra unui caz de atunci„, spune pentru gândul deputatul Radu Vasilică.

Puteți asculta fragmente din declarațiile tinerilor deputați despre Mineriada din 13 – 15 iunie 1990

Eduard Martin (PSD Constanța): Mineriada ne-a maturizat și a contribuit la instaurarea democrației în România

Eduard Martin este deputat PSD de Constanța, se află la al treilea mandat, iar la mineriada din 13 – 15 iunie 1990 avea 16 ani. Acum are 40 de ani și face parte din noua generație de politicieni propusă de PSD. Mineriada din vara lui 1990 o cataloghează drept un eveniment care „ne-a maturizat ca societate” și a „contribuit la instaurarea democrației în România”.

„Eram un adolescent care nu avea preocupări de genul ăsta, să analizeze ce se întâmplă din punct de vedere politic. Îmi aduc aminte foarte vag momentul. Știu că el a fost și este criticat de foarte multe persoane din România și din afara României, dar mie nu mi s-a imprimat în memorie acel eveniment ca fiind ceva extraordinar de rău sau bun. Nu mi s-a imprimat în niciun fel, aveam 16 ani, alte preocupări, eram foarte tânăr”, rememorează Martin cum a trăit evenimentele din Piața Universității din 1990.

Susține că ulterior a văzut imagini cu violențele care au avut loc în 13 – 15 iunie. Concluzionează: „mineriada” ne-a maturizat „în sensul democrației”.

„Am revăzut imaginile, știu că au fost lupte de stradă, știu că au fost oameni care au fost afectați fizic, oameni care s-au bătut, oameni care au făcut lucruri care nu se fac. Știți, au trecut 24 de ani, în 1990, totul era altfel decât este acum. Lumea gândea altfel, democrația nu era bine instituită, lumea reacționa haotic în procesul de trecere de la comunism la democrație, au fost niște zbateri ale societății românești. Acea mineriadă a fost o zbatere a societății românești și probabil că a fost un eveniment care ne-a maturizat în sensul democrației. A ajutat în sensul în care am văzut că lucrurile trebuie făcute și realizate la masa dialogului, discutate, ascultate, argumentate și nu cu bâta în stradă. Acele evenimente din 1990 ne-a maturizat și au contribuit la instaurarea democrației în România, în sensul că am văzut ce înseamnă un conflict și ulterior în România s-a mers pe ideea discuției, pe ideea protestului organizat, pe ideea protestului democratic și a discuțiilor la masă„, a spus pentru gândul deputatul PSD.

Martin: Iliescu a avut un rol în stingerea conflictului

Deputatul constănțean îi atribuie fostului președinte Ion Iliescu un rol important în aplanarea conflictului din 1990 și susține că violențele ar fi durat mai mult dacă actualul președinte de onoare al PSD nu oprea conflictul dintre mineri și cei din Piața Universității.

„Nu-mi aduc aminte cum a reacționat Ion Iliescu, nu m-a interesat la momentul respectiv. Cred că Ion Iliescu a avut un rol în stingerea acelui conflict, asta este ceea ce cred eu. Cred că acel conflict ar fi durat mai mult dacă Ion Iliescu nu era destul de echilibrat să oprească conflictul dintre mineri și cei din Piața Universității. Astăzi sunt oameni care demonstrează pe diverse teme și nu a mai venit nimeni să-i împrăștie. Asta arată că ne-am maturizat. Ion Iliescu a fost președinte și între 2000 și 2004 și nu mi-am aduc aminte să se fi întâmplat așa ceva și asta arată că ne-am maturizat cu toții. Acele evenimente arată că trebuie să treci prin niște întâmplări ca să înveți. Noi am învățat foarte mult”, își expune Eduard Martin punctul de vedere asupra modului a acționat președintele Iliescu în timpul mineriadei.

Social-democratul susține că mineriada nu a afectat democrația românească, deoarece aceasta se afla în faza incipientă.

„Trecuseră șase luni de la Revoluție, noi am fost o țară comunistă până în decembrie 89 și după șase luni nu putem spune că a fost un eveniment care a afectat democrația, care nici măcar nu a exista la momentul respectiv. Trecerea de la comunism la democrație nu se face în șase luni. Nu poți să schimbi o mentalitate în șase luni, nu putem vorbi despre o democrație pură după șase luni. Putem vorbi despre o democrație pură după 24 de ani. Astăzi dacă acest eveniment s-ar întâmpla l-aș critica cu vehemență, aș fi împotriva lui total. Atunci este foarte să pretinzi de la poporul român să se comporte democratic. Adică au venit niște oameni să demonstreze în Piața Universității și să vină alții să-i gonească acasă”, explică Eduard Martin.

Potrivit acestuia, nu s-a lovit vreodată în timpul campaniilor electorale de reproșurile oamenilor vizavi de mineriada din 1990.

„Nu ni s-a reproșat în campanii mineriada din 1990. Niciodată. Atunci în momentele respective societatea era împărțită în două, unii care țineau cu minerii, alții care țineau cu cei din Piața Universității, era o atmosferă anormală pentru o democrație normală, dar pentru o democrație foarte tânără poate nu a fost un lucru ieșit din comun. Noi cu șase luni înainte de mineriadă strigam Trăiască Ceaușescu, încă strigam Trăiască Ceaușescu și poporul. După șase luni aveam pretenția să trăim într-o democrație perfectă, noi eram în zbateri”, a declarat pentru gândul social-democratul.

Cătălin Tiuch (PSD Timiș): Președintele Iliescu, în condițiile care erau atunci, a acționat foarte bine.

De la est la vest. Deputatul PSD, Cătălin Tiuch, este din Timișoara, iar la mineriada din 1990 avea 12 ani. Este consilier județean din 1999 și în prezent are 36 de ani. După experiența din Ucraina, Tiuch spune că toți conducătorii de după Revoluție și-au făcut „treaba foarte bine” datorită păstrării unității statale. „Cred că președintele Iliescu în condițiile care erau atunci a acționat foarte bine”, susține deputatul PSD.

„Am văzut mineriada la televizor. Dacă e să privim în profunzime și la unde am ajuns, gândiți-vă că în 1990 URSS era încă URSS. Dacă vedem lucrurile și acum din perspectiva ucraineană, totuși suntem un stat independent, suntem un stat întreg, toți cei care au condus după 1990 au făcut o treabă foarte bună din punctul de vedere al integrității teritoriale.Nu am disecat niciodată evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, cred că e treaba istoricilor, eu mă bucur că avem o țară întreagă”, își prezintă punctul de vedere asupra evenimentelor din 1990 tânărul deputat PSD.

Potrivit acestuia, timișorenii sunt mai puțin interesați de evenimentele din 13 -15 iunie din Capitală și sunt mai legați de Revoluție.

„Fac politică din 1999, sunt obișnuit să umblu pe stradă și nu am avut niciodată o discuție cu cineva despre mineriada din 1990. Niciodată în zona asta de țară nu am avut o astfel de discuție cu un alegător. Temele legate de Revoluție sunt mai prezente la Timișoara decât cele legate de mineriadă”, susține social-democratul.

În privința rolului jucat de Ion Iliescu la această mineriadă, Cătălin Tiuch a declarat pentru gândul că „președintele Iliescu, în condițiile care erau atunci, a acționat foarte bine”.

Mocanu Adrian (PSD Buzău): Președintele Iliescu le-a mulțumit minerilor, bănuiesc că le mulțumea minerilor care plantau flori

Adrian Mocanu este deputat de Buzău, iar la mineriadă avea șapte ani. În prezent a ajuns deputat, el fiind băiatul fostului președinte al CJ Buzău, Victor Mocanu. Descrie mineriada din 1990 drept „un moment negru din istoria noastră recentă”, care a prins nepregătite autoritățile, acestea fiind depășite de situație. El afirmă că nu este exclus că anumite persoane să se fi îmbrăcat în hainele minerilor în 1990, o dovadă în acest sens fiind și victimele mineriadelor, unele murind prin împușcare.

Mocanu nu vrea să comenteze prea mult despre modul în care a acționat președintele Iliescu, dar subliniază că acesta le-a mulțumit minerilor după ce manifestanții au fost împrăștiați din Piața Universității. „Bănuiesc că le mulțumea minerilor care plantau flori, nu putea să le mulțumească celor care au făcut ceea ce au făcut”, a spus pentru gândul Mocanu.

„Președintele Iliescu le-a mulțumit minerilor, bănuiesc că le mulțumea minerilor care plantau flori, nu putea să le mulțumească celor care au făcut ceea ce au făcut. Evident au fost mineri, cei care au făcut victimele nu e exclus să fie îmbrăcați în haine de mineri. Am văzut și mineri care săpau parcurile și le amenajau după manifestanții care nu au fost tocmai civilizați. Am văzut mineri care săpau și refăceau parcurile. Sunt imagini contradictorii”, a declarat pentru gândul deputatul social-democrat.

El a subliniat că își dorește ca justiția să își facă datoria și să clarifice responsabilitatea celor care au acționat la mineriada din 13 – 15 iunie 1990.

„Din ce știu câțiva dintre cei morți au murit prin împușcare, minerii nu au nici puști , nici pistoale. Mi-e greu să cred că minerii au venit cu pistoale și arme. Nu știu cine i-a adus, dar știu că li s-a mulțumit pentru sprijinul acordat. Nu aș putea spune cine i-a chemat, dacă au venit din proprie inițiativă„, a precizat Mocanu.

Pesedistul a catalogat evenimentele din vara lui 1990 drept un moment „negru al democrației românești”, care nu a ajutat România.

„Evenimentele din 1990 au prins nepregătite autoritățile de atunci, iar modul în care au gestionat criza poate fi pus pe absența exercițiului democratic și pe lipsa de pregătire corespunzătoare a instituțiilor statului. Violențele la care au fost supuși demonstranții și distrugerea sediilor unor partide și instituții, teroarea instituită asupra capitalei sunt motive puternice pentru a socoti mineriada din 1990 ca fiind un moment negru din istoria noastră recentă”, a afirmat deputatul PSD.

El a adăugat că este posibil ca numărul morților rezultați din cauza mineriadei să fie mai mare.

„Au fost peste o mie de victime și din ceea ce știu eu într-un cimitir din București au fost mai mulți morți din acele incidente. Nu ar putea să ne bucure așa ceva și nu am vrea să trăim așa ceva. Au fost momente groaznice. Autoritățile au fost total depășite de ceea ce s-a întâmplat. Esențial este că s-au calmat apele, că puteau să fie mai multe victime, depinde ce parte a paharului dorim să privim. Nimeni nu poate fi de acord cu ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat Adrian Mocanu.

El precizează că oamenii nu i-au reproșat vreodată în campaniile electorale mineriada din vara lui 1990. Social-democratul reamintește că în Piața Universității a fost chiar și Victor Ponta.

„Nu un partid politic a distrus, a omorât”, a conchis Mocanu.

Vasilică Radu Costin (PSD Argeș): La 24 de ani după evenimente, cred că ar fi trebuit să avem și unele concluzii din punct de vedere juridic

Vasilică Radu Costin s-a născut în București, dar momentan reprezintă un colegiu din județul Argeș ca deputat. A intrat în politică în 1999, la mineriadă avea 14 ani, iar în prezent are 38 de ani. El afirmă că nu este sigur că cei care băteau manifestanții din Piața Universității erau mineri și că ar trebui ca la 24 de ani după evenimente să existe „unele concluzii din punct de vedere juridic”.

„Eu în 1990 aveam 14 ani, deci amintirile directe nu le am clar sedimentate. Au fost niște lucruri care nu mi-au provocat plăcere la vremea respectivă, iar eu nu pot stabili adevărul istoric. A fost o chestiune care a afectat negativ imaginea României în străinătate, indiferent care e adevărul istoric. Nu mă uitam la televizor la mineriadă, eram nerăbdător să înceapă Campionatul Mondial de Fotbal din 1990 și nu înțelegeam de ce oamenii aceia se agită și ce se întâmplă acolo. La 14 ani era greu de înțeles ce se întâmplă. Nu am acordat atenție evenimentelor din Piața Universității, abia mai târziu am realizat ce s-a întâmplat„, povestește pentru gândul tânărul deputat PSD cum a trăit mineriada din 13- 15 iunie 1990.

Ulterior, declară că a văzut documentare și alte filme pe acest subiect, dar consideră că și acum „suntem victima unei manipulări”.

„Simt că nu am văzut decât ce au vrut părțile să vedem, fiecare a dorit să ne arate adevărul ei. Nu știu cât de cert este că cei care loveau manifestanții din Piața Universității erau mineri. Nu știu dacă oamenii îmbrăcați în mineri care loveau alți oameni erau într-adevăr mineri, nu știu cine i-a adus. E treaba istoricilor și a anchetatorilor. La 24 de ani după evenimente, cred că ar fi trebuit să avem și unele concluzii din punct de vedere juridic. E destul de ciudat că după 24 de ani nu s-a putut da nici măcar o soluție asupra unui caz de atunci„, spune pentru gândul deputatul Radu Vasilică.

Își aduce aminte că în 1990 era un val de simpatie pentru președintele Iliescu.

„Nu-mi fac plăcere acele imagini de la mineriada din 1990, indiferent cine a avut dreptate, să vezi români luptându-se între ei, să vezi violențe pe stradă, care au afectat imaginea României în exterior într-un mod destul de serios. A fost o pată neagră în istoria democrației românești și pentru imaginea țării în exterior. Aștept să se facă lumină și pe palierul juridic, dar și pe cel istoric asupra mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. E important, trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat acolo”, afirmă social-democratul.

El reafirmă că nu se poate reproșa PSD și actualei conduceri a partidului mineriada din 1990 și că oamenii nu le-au reproșat în campaniile electorale acele evenimente.

„Nu mă simt responsabil pentru ele, nici PSD”, a conchis deputatul.

Dorin Petrea (UNPR Brăila): E clar că domnul Iliescu nu a făcut ceea ce trebuia, că nu a fost corectă manipularea acelor oameni

Chiar dacă a candidat sub sigla USL, iar partidul său este aliat cu PSD, deputatul Dorin Petrea îl critică pe Ion Iliescu pentru modul în care a acționat la mineriada din 13 – 15 iunie 1990.

„Acum îmi este greu să înțeleg ce a vrut să facă președintele Iliescu la acel moment, dacă a gestionat sau nu această criză și dacă efectiv a scăpat-o de sub control. Era clar că acele evenimente cu loviri, cu bătăi în plină stradă și cu victime, cu șase morți, e clar că domnul Iliescu nu a făcut ceea ce trebuia, că nu a fost corectă manipularea acelor oameni, care așa înțelegeau ei democrația sau îndreptarea unor lucruri pe care le considerau ieșite din comun. Oricum noi eram într-o democrație tânără, aveam șase luni și nu cred că acesta este modul de a rezolva orice fel de problemă în România„, și-a prezentat propria teorie asupra acelor evenimente Dorin Petrea.

La mineriada din 1990 avea 12 ani și nu a înțeles mare lucru de la televizor.

„Eram în Brăila, aveam 12 ani și am văzut evenimentele la televizor. Nu înțelegeam dacă Revoluția s-a terminat, dacă începe o nouă Revoluție și nu înțelegeam practic prea multe din ceea ce se întâmpla la acel moment. Văzând acei oameni care loveau cu bâtele niște manifestanți într-o piață, am considerat la momentul respectiv că Revoluția nu s-a terminat și că e o continuare a acelor manifestări la fel de odioase din decembrie 1989. Pe parcurs mi-am dat seama că acel eveniment nu a fost și nu este pentru noi, pentru istoria noastră, unul cu care să ne mândrim, ci un eveniment care a lăsat sechele în ceea ce privește democrația și civilizația din țara noastră„, a declarat pentru gândul deputatul UNPR, care activează în grupul PSD din Camera Deputaților.

El susține că este „regretabil” ceea ce s-a întâmploat, mai ales că au fost și victime omenești. Deputatul a pledat pentru dialog și negociere, în locul forței fizice.

„Faptul că în acele zile au murit oameni, au fost răniți, că toate reacțiile minerilor și a conducerii de la acea vreme au fost de natură să transmită și în interiorul țării și în exteriorul țării un răspuns și o imagine negativă asupra țării noastre. Era o democrație tânără, neînțeleasă, e greu să judecăm ce s-a întâmplat atunci și dacă Guvernul și președintele Iliescu controlau situația sau situația scăpase de sub control”, a spus pentru gândul Dorin Petrea.

Uneperistul susține că minerii au venit la București pentru a obține niște avantaje să fie recunoscutți „ ca o forță, nu aș putea spune de opresiune, dar ca o forță în stat”.

„Sunt convins că au avut acceptul celor care se aflau la putere în acel moment. Nu știu dacă Guvernul și președintele Iliescu mai controlau situația, mai ales în momentul în care minerii au devenit extrem de violenți. Sunt convins că minerii au fost manipulați la vremea respectivă, e dificil de spus de cine. Bănuiesc, nu am certitudinea, că manipularea s-a văzut clar, ei au venit să facă ordine și la un moment dat au ieșit din ceea ce ar fi vrut să facă în mod normal. Faptul că la vremea respectivă emitea o singură televiziune – TVR și erau câteva ziare, informația nu ajungea repede în Valea Jiului. E clar că ei au fost manipulați de către liderii lor. Mi-e greu să cred că Miron Cozma singur avea capacitatea de a-i manipula. E o manipulare și o forță colectivă. De acele evenimente, controlate sau necontrolate se fac vinovați atât cei care erau liderii minerilor, dar și cei care i-au lăsat să intervină atât de brutal în Capitală„, afirmă deputatul UNPR.

Potrivit acestuia, prin mineridă s-a stopat cursul normal al democrației, fiind ce mai neagră pată de după Revoluție.

„Liderii de atunci ai României, Ion Iliescu, Petre Roman au și ei vina lor. PSD-ul ca un întreg nu are legătură cu aceste evenimente, oamenii care au fost acolo au partea lor de vină pentru că până la urmă trebuie să înțelegem că democrația înseamnă altceva decât opresiune, oprirea voinței de a se exprima liber. Oamenii care au condus Guvernul și erau în fruntea țării trebuiau să oprească manifestările care au ieșit din cursul normal al revendicărilor de o parte și de alta”, a precizat tânărul deputat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”