NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă aici HARTA muzeelor și traseul evenimentelor din principalele orașe ale țării. Cozi în București

NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă aici HARTA muzeelor și traseul evenimentelor din principalele orașe ale țării. Cozi în București
Publicat: 17/05/2014, 21:56
Actualizat: 29/07/2014, 18:59

NOAPTEA MUZEELOR 2014 are loc anul acesta pe 17 mai. Ajunsă la cea de-a zecea ediție, NOAPTEA MUZEELOR include peste 150 de instituții muzeale și organizații de cultură și educație participante, din aproximativ 50 de localități din țară. Proiectul „NOAPTEA MUZEELOR 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește anul acesta evenimentul prin promovarea a trei circuite muzeale din București, Cluj și Timișoara.

NOAPTEA MUZEELOR 2014, „magnet” pentru vizitatori și în 2014; cozi de sute de oameni în București

Noaptea Muzeelor continuă să fie o atracție pentru bucureșteni, care au luat cu asalt, sâmbătă, centrul Capitalei și au format cozi de sute de persoane pentru a vizita gratuit expoziții și a asista la alte evenimente pregătite de instituțiile de cultură.

NOAPTEA MUZEELOR 2014 în București și în celelalte orașe ale țării:

BUCUREȘTI. NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă traseul și programul

BRAȘOV. NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă traseul și programul

CLUJ. NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă traseul și programul

IAȘI. NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă traseul și programul

PRAHOVA. NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă traseul și programul

SIBIU. NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă traseul și programul

TIMIȘOARA. NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă traseul și programul

Și în acest an, vedeta de la NOAPTEA MUZEELOR 2014 pare a fi, cel puțin în primele ore, Muzeul Antipa, unde coada de la intrare, pe trei rânduri, s-a întins pe câteva sute de metri. Bucureștenii sperau să ajungă înăuntru pentru a vizita expoziția permanentă deschisă la ora 19.00 și care se va închide la miezul nopții.

Un alt loc căutat de NOAPTEA MUZEELOR 2014, sâmbătă, de bucureșteni este Muzeul Țăranului Român, unde oamenii s-au strâns la intrare încă de la ora deschiderii (18.00). Instituția a invitat publicul la expoziția permanentă, dar și la cea temporară „Sarkis – La celălalt capăt al curcubeului – Din zori la asfințit”.

Sute de oameni erau, în jurul orei 20.00, și la intrarea Muzeului Național de Istorie, pentru a vizita expoziția „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară”, dar și pentru a vedea, de la 21.00, reconstituiri istorico-militare.

O altă destinație a zilei este Muzeul Național „George Enescu”, unde, în timp ce oamenii așteptau la coadă, pe ușile clădirii au ieșit mai multe „muze”, care au realizat, în curte, o expoziție de artă vie.

La Muzel Național de Artă al României, oamenii s-au strâns, de NOAPTEA MUZEELOR 2014, la rând pentru a intra să vadă Galeria de Artă Veche Românească și expoziția-semnal dedicată Anului Brâncoveanu.

Aglomerație și la Muzeului Satului, unde bucureștenii au avut ocazia să-și înceapă „noaptea” dedicată muzeelor încă de la amiază, când instituția și-a așteptat vizitatorii cu ateliere de creație, spectacole de muzică și dans popular, dar și cu un târg.

Biblioteca Centrală Universitară a fost, și ea, pe traseul celor ieșiți din casă sâmbătă, aceștia având ocazia de a vizita interiorul clădirii inaugurate în 1895 de regele Carol I.

De NOAPTEA MUZEELOR 2014, După ora 21.00, o parte a bucureștenilor care au trecut prin Piața Universității s-au oprit la expoziția World Press Photo, ce reunește fotografii realizate pentru cele mai cunoscute publicații și agenții de presă de pe glob.

Ajunsă în 2014 la a zecea ediție, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare și longevive evenimente culturale destinate publicului larg sărbătorit la nivel european. Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanți. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Anul acesta, în România, la Noaptea MuzeelorNOAPTEA MUZEELOR 2014 participă peste 150 de instituții muzeale și organizații de cultură și educație din aproximativ 50 de localități.

În BUCUREȘTI, 33 de muzee și organizații vor organiza – pe lângă expozițiile deja existente – concerte, spectacole, proiecții și ateliere interactive. Vor participa la NOAPTEA MUZEELOR 2014 Muzeul Bellu, Muzeul Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului București, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul Național de Istorie Națională „Grigore Antipa„, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Eclectico Studio – Palatul Știrbey, Galeria Galateca, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și „World Press Photo România”. Lista completă este disponibilă aici.


În toate muzeele din Brașov, NOAPTEA MUZEELOR 2014 va începe sâmbătă la ora 18 și se va încheia la ora 24, înregistrându-se și o premieră: intrarea nu va mai fi gratuită, ca la edițiile precedente ale evenimentului, vizitatorii trebuind să achite o taxe de intrare între 1 leu și 3 lei.

În NOAPTEA MUZEELOR, bucureștenii își vor putea planifica traseul utilizând hărțile tipărite cu organizațiile participante, disponibile la sediile muzeelor în timpul nopții sau în format electronic pe site-ul evenimentului, precum și aplicația pentru telefonul mobil, ce poate fi descărcată de pe AppStore și Google Play.

Ca și în anii precedenți, traseul între muzee va fi asigurat de autobuzele RATB, prin linia specială NOAPTEA MUZEELOR 2014.

Directorul Muzeului Țăranului Român și președintele Comitetului Național Român al Consiuliului Internațional al Muzeelor, Virgil Nițulescu, a declarat, sâmbătă, cu ocazia Nopții Muzeelor, că instituțiile muzeale contribuie la „dezvoltarea societății în mijlocul căreia se află și pe care o servesc”.

Potrivit unui comunicat remis Meduafax, „ca în fiecare an, din 1977 încoace, comunitatea mondială a muzeelor sărbătorește, la 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. În 2014, tema aleasă este «Legăturile create de colecțiile muzeelor». Povestind istoria patrimoniului cultural al unei comunități, precum și memoria sa colectivă, muzeele contribuie la dezvoltarea societății în mijlocul căreia se află și pe care o servesc, țesând legături trainice între vizitatori și obiectele – atât de diferite – pe care muzeele le expun”, a afirmat acesta.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Spectacol de teatru la Cimitirul Bellu

Printre evenimentele la care locuitorii Capitalei vor putea lua parte, în NOAPTEA MUZEELOR 2014, se află și unele inedite. Spre exemplu, cimitirul Bellu va găzdui, între orele 22.00 și 23.30, în premieră, spectacolul de teatru „Viață de cimitir”, regizat de Rodica Popescu Bitănescu. În această piesă, actrița joacă și rolul principal. Publicul prezent la eveniment se va putea delecta, în ultima parte a programului, cu un recital de muzică clasică, desfășurat până la ora 01.00 (ora închiderii).

Tot în NOAPTEA MUZEELOR 2014, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) vizitatorii vor putea vedea expoziția temporară „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară”, organizată în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” București, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Bucovinei Suceava și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Expoziția reprezintă o incursiune în istoria vestimentară a spațiului românesc, în perioada cuprinsă între secolele al XV-lea și al XX-lea. Vor fi prezentate veșminte, costume, uniforme, dar și accesorii purtate de anumite catogorii sociale – boierime și nobilime, cler, negustori, diplomați, militari, oameni de cultură și știință, artiști de renume, doamne cochete și „gentelmani”.

FOTO: Facebook//Muzeul Național de Istorie a României

La Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 23:00 va avea loc un concert susținut de muzicianul AG Weinberger. De asemenea, Muzeul Național al Literaturii Române, deschis între orele 10.00 și 02.00, va prezenta a șasea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz.

NOAPTEA MUZEELOR 2014 va fi marcată și de Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Un colier al Monicăi Lovinescu, pagini din manuscrisele lui Emil Cioran și Mircea Cărtărescu, precum și scrisori ale lui Mircea Eliade, Nicolae Steinhardt și Constantin Noica vor fi expuse în „vitrina scriitorilor”. În plus, tot în NOAPTEA MUZEELOR 2014 vor fi expuse reportofonul Monicăi Lovinescu din perioada în care era redactor la Radio Europa Liberă, unul dintre numeroasele caiete ale agendei în care Virgil Ierunca își nota evenimentele fiecărei zile (1986) și unul dintre dosarele din arhiva Securității conținând corespondența interceptată a lui Constantin Noica.

La CLUJ. circuitul din NOAPTEA MUZEELOR 2014 va include Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (sediul central și Colecția de Istorie a Farmaciei), Muzeele Universității Babeș-Bolyai – Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Universității Babeș-Bolyai, Viariul – Centrul Cultural Petru Țuțea, Muzeul de Istorie Turda și Muzeul „Octavian Goga” Ciucea.

„Prin organizarea acestui eveniment ne dorim să contribuim, o dată în plus, la creșterea șanselor candidaturii Clujului la obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021″, a declarat Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj pentru presa locală. „Sunt foarte multe evenimente organizate de muzee, astfel încât rămâne o provocare, pentru fiecare dintre noi, să reușim vizitarea tuturor acestor așezăminte. Sperăm ca în acest an, să reușim depășirea numărului de vizitatori înregistrați de muzeele aflate sub autoritatea forului administrativ județean, numai la ediția din 2013 Muzeului de Artă și cel Etnografic contabilizând peste 25 de mii de persoane care le-au trecut pragul”, a adăugat el.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: „Maratonul gastronomic transilvan” la Sibiu

În SIBIU, cu ocazia evenimentului NOAPTEA MUZEELOR 2014, Complexul Național Muzeal ASTRA organizează o caravană pe traseul Sibiu – Jina. Oamenii vor putea vizita Biserica fortificată din Cristian, Muzeul Icoanei pe sticlă „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel, Muzeul Culturii, Muzeul Praohial, Muzeul Ocolului Silvic Valea Cibinului – toate din Săliște, Muzeul Sătesc din Galeș, Muzeul Etnografic din Tilișca, Muzeul Etnografic din Poiana Sibiului, Muzeul Cala Morariu din Jina. De asemenea, traseul din NOAPTEA MUZEELOR 2014 va include vizitarea expozițiilor „Din cultura și arta popoarelor lumii” și „Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei” de la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu și „Lvmen est omen” de la Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus” din Sibiu.

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului) va organiza, între orele 13:00-22:00, „Maratonul gastronomic transilvan”. Tot aici se va desfășura un concert al trupelor Trei Parale și Domino.

Circuitul muzeal din TIMIȘOARA va include Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, Muzeul Catedralei Mitropolitane Timișoara, Memorialul Revoluției din Timișoara, Casa Artelor, Facultatea de Arte și Design, Fundația Interart TRIADE, Galeria Calina, Galeria Calpe, Galeria Helios și Jecza Gallery.

Și aici 10.000 de hărți pe care sunt marcate principalele obiective, dar și alte detalii despre activitățile pregătite pentru NOAPTEA MUZEELOR 2014, vor fi distribuite gratuit de către voluntari. Disponibilă este și aplicația amintită anterior. De asemenea, vor exista linii speciale de transport în comun, gratuit, care vor asigura accesul spre instituțiile participante la NOAPTEA MUZEELOR 2014.

FOTO: Mediafax (Sebastian Tătaru) – Muzeul Național de Artă Timișoara

La NOAPTEA MUZEELOR 2014 participă și instituțiile muzeale și organizațiile de cultură și educație din Arad, județul Alba, județul Argeș, județul Bacău, Baia Mare, Botoșani, județul Brașov, județul Caraș-Severin, Constanța, județul Covasna, Galați, Giurgiu, județul Golj, județul Hunedoara, județul Iași, Oradea, județul Prahova, Râmnicu-Sărat, Slobozia, Târgoviște, Târgu Mureș și județul Teleorman.

Mai multe informații, precum și programul complet al evenimentelor din fiecare oraș sau județ participant este disponibil pe site-ul oficial NOAPTEA MUZEELOR 2014.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Evenimentul este patronat, în mod tradițional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa participă anual la eveniment. Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional. De asemenea, RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, înființat în anul 2008 de Muzeul Național de Artă al României.

Anul trecut, aproximativ 500.000 de persoane au vizitat cele peste 180 de instituții din București și din țară participante la NOAPTEA MUZEELOR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom