ORA PĂMÂNTULUI 2015. Crosuri, tururi pe bicicletă și spectacole, sâmbătă seară, în zeci de orașe din țară

ORA PĂMÂNTULUI 2015. Crosuri, tururi pe bicicletă și spectacole, sâmbătă seară, în zeci de orașe din țară
Publicat: 27/03/2015, 15:07
Actualizat: 31/03/2015, 14:59

ORA PĂMÂNTULUI 2015.Sâmbătă, între orele 20.30 și 21.30, oamenii din întreaga lume sunt invitați să stingă luminile pentru a marca Ora Pământului, manifestare aflată la a noua ediție, iar în România la a șaptea.

Iluminatul va fi oprit în locuri reprezentative din zeci de orașe din toată țara, dar și în instituții și companii. În plus, au fost planificate numeroase evenimente pentru petrecerea acestei ore, dar și pentru a atrage atenția asupra importanței protejării mediului înconjurător.

Printre clădirile unde vor fi stinse luminile se numără Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Opera Națională, Ateneul Român, Muzeul „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Artă și Muzeul de Istorie, în Capitală, alături de Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia.

La Sinaia, Castelul Peleș va stinge cele peste 3.000 de corpuri de iluminat.

Pentru Ora Pământului din acest an, organizatorul local al evenimentului, WWF România, a încurajat manifestări precum o alergare nocturnă, o tură cu bicicleta sau o plimbare simbolică prin oraș.

În București, cei care vor să participe la manifestări sunt așteptați de la 19.30 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Seara va debuta cu o sesiune de exerciții fizice ușoare, alături de antrenorii Limitless și ambasadorul Earth Hour, Zoli Toth. De la ora 20.00, participanții se vor pregăti de stingerea luminilor, aprinzând lumânări de dimensiuni mari.

După stingerea luminilor, la ora 20.30, urmează un program de aproape două ore, fără surse de curent. Astfel, va avea loc un concert de percuție, dublat de un spectacol cu foc, prezentate de Drum ‘n’ fire feat. Emi & lazy shadows. Cei care doresc să încerce să cânte la tobe vor avea această posibilitate, alături de profesioniști. În plus, câteva biciclete Pegas vor putea fi închiriate gratuit pe durata evenimentului.

Programul de Ora Pământului din Capitală include și un tur pe bicicletă de 16 kilometri, ce va avea loc între orele 20.30 – 21.30, cu plecare din Parcul Izvor.

La Bistrița, capitala Earth Hour 2012, manifestările încep de la ora 20.00, cu spectacolul gulguțelor. Voluntarii Asociației „Cercetașii bistrițeni” vor amplasa lampioane cercetășești luminoase în zona pietonală Liviu Rebreanu. Vor fi apoi premiați cei care au avut cele mai bune idei în concursurile „Mascota Eco” și „Floarea soarelui – plantă de cultură agricolă energetică”. După o numărătoare inversă, iluminatul public va fi întrerupt în oraș timp de o oră, în care va avea loc un tur ciclist, Crosul „Aleargă pentru Pământ”, la care participă și sportivi medaliați la campionate nationale și internaționale, proiecții luminoase și un spectacol de lumină cu Trupa „Sirius” de la Asociația culturală Bistrița Medievală.

În Timișoara, capitala Earth Hour 2013, municipalitatea, împreună cu Casa de Cultură, organizează în Piața Victoriei, începând cu ora 19.00, concerte cu Pragu’ de Sus și trupa Box Office. Între 20.30 și 21.30 va fi stins iluminatul public și arhitectural în Piața Victoriei, la clădirea Primăriei Municipiului Timișoara, la Catedrala Mitropolitană și în Parcul Central. În acest timp, dacă vor fi condiții meteorologice favorabile, vor avea loc observații astronomice cu Astroclubul Antares. Totodată, va avea loc și un spectacol cu foc susținut de artistul de stradă Raluca Ilaș.

La Satu Mare, capitala Earth Hour 2014, primăria și mai multe asociații organizează următoarele activități: desene cu cretă pe asfalt, crearea unei pânze cu idei și mesaje ale publicului la întrebarea „Tu ce poți face pentru a proteja pământul?”, construirea unui lanț uman care să înconjoare parcul central, cu scopul de a transmite mesajul de protejare a naturii, ateliere de creație, Critical Mass – acțiune de promovare a mersului pe bicicletă și conștientizarea importanței asigurării bicicliștilor, a pistelor pentru bicicliști și a stilului de viață sănătos, lansare de zmeie și de lampioane.

Alte peste 30 de orașe din țară și-au anunțat participarea la ediția din acest an a evenimentului.

La Adjud, primăria împreună cu liceeni, elevi, cadre didactice și nu numai organizează o alergare nocturnă și plimbare la lumina lumânărilor prin Parcul municipal Adjud.

Un maraton și un semimaraton vor fi organizate la Aiud, de Ora Pământului.

La Alba-Iulia va fi organizat un tur al Cetății Alba Carolina, inclusiv pe bicicletă.

Programul de activități organizate la Botoșani include un spectacol și Crosul Earth Hour ce se va desfășura odată cu stingerea luminilor la ora 20.30.

La Brăila vor fi organizate, vineri, în Parcul Monumentul, o serie de evenimente ce promovează stilul de viață sănătos, ce includ exerciții de fitness urban, plimbare cu biciclete tandem și minicros.

La Călan, pe Stadionul Victoria, va fi realizată o inimă din lumânări și vor fi lansate vreo 200 de lampioane. De asemenea va avea loc un cros.

Ora Pământului va fi sărbătorită și la Călărași printr-un spectacol în aer liber, cu cântări și dansuri, iar la finalul momentului artistic vor fi lansate lampioane

Evenimentul din orașul Cluj Napoca va avea loc în Piața Unirii, unde voluntarii Asociației Studenților pentru Natură și Capitalei Europene a Tineretului vor răspândi mesajul Earth Hour, prin aprinderea lumânărilor ce vor fi vizibile în timp real pe portalul Transylvania Cam. Iluminatul public va fi stins, iar participanții se vor putea bucura de jocuri de lumini și foc. La aprinderea luminilor, va fi proiectat un film tematic la Cinematograul Mărăști, cu intrarea gratuită.

Evenimentul de la Constanța se intitulează „Să lăsăm Pământul să respire timp de o oră, în Parcul Tăbăcărie”. Voluntarii Mare Nostrum, elevii și cadrele didactice vor amplasa peste 2.000 de lumânări în parc, atât pe marginea aleilor pentru a marca traseul, cât și pe spațiul verde, pentru a reprezanta diverse simboluri stilizate legate de natură și de protecția mediului. De asemenea, va fi organizată și o tombolă de becuri unde cetățenii sunt invitați să aducă becurile uzate, având ocazia de a primi un premiu special.

Un tur ciclist al orașului va avea loc și la Craiova, în timpul zilei, în timp ce seara toți cetățenii sunt invitați să danseze în Piața „Mihai Viteazul”, în cadrul acțiunii „Dance for Earth”, susținută de cluburile de dans din oraș, dar și la observații astronomice oferite de Centrul Astroed al Universității din Craiova.

În Mediaș, va avea loc un concert de chitară susținut de un grup de elevi, dar și o alergare nocturnă.

Locuitorii din Moinești sunt invitați să răspundă la întrebarea „Tu ce poți face pentru a proteja pământul?”, să participe la realizarea unei ilustrații din lumânări Moinești 60+, precum și crearea de alte desene din lumânări, făclii sau candele din ceară, să lanseze lampioane și să se plimbe la lumina lumânărilor.

La Oradea, vor fi organizate în Parcul 1 Decembrie demonstrații artistice și culturale fără folosirea unor surse de energie: muzică live, dans contemporan, plasarea de lumânări, gulguțe și torțe.

Astroclubul Panciu organizează observații astronomice în Parcul Central, urmate de o plimbare în timpul căreia participanții vor marca traseul cu LED-uri. Va avea loc și o lansare de lampioane pe esplanada Parcului Central al Orașului Panciu, la final realizându-se o ilustrație din lumânări PANCIU 60+. Ulterior, în perioada 2 – 6 aprilie, va fi organizată o campanie de colectare a hârtiei refolosibile sub genericul „Hârtia reciclată = O planetă mai curată”.

La Piatra Neamț, participanții se vor aduna în Piața „Curtea Domnească”, fiind invitați să vină cu o sursă de lumină (felinar, lanternă, candele, telefoane mobile, brichete, etc.). În Turnul lui Ștefan cel Mare va fi instalată o camera video, precum și câteva la sol și cu ajutorul mai multor fotografi din oraș se vor realiza fotografii și un filmuleț care să arate cum a fost sărbătorită Ora Pământului în oraș.

În Ploiești la Sala Sporturilor Olimpia, cetățenii sunt așteptați cu chef de privit stele, de interacționat, cu bicicleta sau skateboard-ul, cu o frontală sau lanternă, pentru a petrece într-un mod amuzant, interactiv, în aer liber, Ora Pământului.

Un marș al candelelor, un exercițiu cu făclii, acompaniat de intervenția muzicală a Școlii de Artă „Sergiu Celibidache”, alături de o lansare de lampioane și „vulcani cu scântei” vor anima orașul Roman, cu ocazia Orei Pământului. De asemenea, se organizează o competiție între instituțiile de învățământ în intervalul 23 – 27 martie ce vizează colectarea deșeurilor ce pot fi valorificate.

La Roșiorii de Vede au loc manifestarea „Lumină pentru viitor”, ediția a II-a, o „invitație la mișcare, cu lumânări în mâini, pentru roșiorenii de toate vârstele”, spectacolul „Vindecați Terra!”, susținut de membri ai Cercului de Muzică al Casei de Cultură, și „Lumina artei” – expoziție de sculptură în piatră de râu și lemn, semnată de artistul plastic roșiorean Costel Păun și prezntată într-un spațiu neconvențional la lumina lumânărilor.

O plimbare simbolică și un tur cu bicicleta vor avea loc și la Salonta.

Sighișoara marchează Ora Pământului încă de la începutul zilei de sâmbătă cu acțiuni de ecologizare în cartierele Sighișoarei, în apropierea unităților de învățământ. De la ora 20.30 are loc o întâlnire în fața Turnului cu Ceas cu lumânări-pastilă în borcane de sticlă, un concert susținut de Fanfara Municipiului Sighișoara și parada ținutelor realizate din materiale reciclabile.

La Tulcea va fi organizat Crosul Ora Pământului, sâmbătă, de la ora 10.00, în jurul Lacului Ciuperca, unde este amenajată și o pistă de biciclete.

Cetățenii din Turda sunt așteptați pe platoul din fața Primăriei, unde se vor aprinde lumânări, dar și să participe la un tur nocturn pe bicicletă.

La Râmnicu Vâlcea, sâmbătă seară vor avea loc momentul dramatic „Pământeanule, și tu ești un «mic prinț»” (adaptare după Antoine de Saint-Exupéry), proiecții de filme tematice, animații stradale, jocuri de lumini și lansări de lampioane.

În toate orașele participante vor fi stinse luminile în mai multe locuri reprezentative.

Ora Pământului se sărbătorește în România din 2009, iar la nivel internațional, din 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție a acestui eveniment, în orașul Sydney. Peste 2,2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice.

Campania a reunit în 2014 în demersul comun de stingere simbolică a luminilor peste 7.000 de orașe din peste 160 de țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii