19% dintre români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi. Ce scuze își găsesc: nu au timp și nici un spațiu adecvat

19% dintre români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi. Ce scuze își găsesc: nu au timp și nici un spațiu adecvat
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 05:51

Două tuburi de pastă de dinți, patru săpunuri și undeodorant, atât folosesc în medie românii într-un an,potrivit studiilor de specialitate. Două studii consultate degândul, unul Synovate șiunul Wrigley, arată situația dramatică a igienei orale din România.Rezultatele sunt concludente: 19% dintre conaționali nu punperiuța în gură nici măcar o dată pe zi, după cum arată unstudiu recent Synovate, o companie internațională de cercetare.

Procentul mare de români care nu se spală pe dinți vine din zonarurală. La oraș, lucrurile stau ceva mai bine. Astfel, potrivitunei cercetări din februarie 2011, realizată de Wrigley,majoritatea românilor din orașele mari se spală pedinți cel puțin o dată pe zi, în special dimineața. Conformstudiului, 51% dintre conaționali își periază dinții de maimulte ori în cursul aceleiași zile, așa cum esterecomandat de către medicii stomatologi.

Printre motivele invocate drept scuze se enumeră lipsa timpuluiși absența unui spațiu adecvat acestei activități. „Sondajul aratăcă foarte multe persoane, chiar și din mediul urban, nu au o igienăorală corespunzătoare și nu practică ritualul corect de curățare șiîngrijire a dinților: dimineața, seara, dar și pe parcursul zilei”,explică Adela Avram, reprezentant al companiei care a realizatstudiul.

Datele mai arată că românii de la oraș merg la stomatolog doaratunci când apar problemele medicale. Astfel, 38% dintrerespondenți au consultat, în ultima perioadă, dentistul pentrucarii sau implanturi, în vreme ce 29% merg la medic când au avuturgențe. Studiul relevă că doar 15% dintre românisusțin că ultima vizită la dentist a fost un control derutină.

Un eurobarometru pe 2010 privind sănătatea orală vine săconfirme cele două studii prezentate mai sus: 66% dintreconaționali nu vizitează anual dentistul.

Studiile arată și că un român folosește mai puțin dedouă tuburi de pastă de dinți pe an. Asta înseamnăcă folosim în medie 125 de mililitri de pastă de dinți, față de 600cât am consuma dacă ne-am spăla de două ori pe zi. Mai mult, aratădatele, schimbăm periuța o dată la trei ani, deși ea trebuieînlocuită odată la trei luni. Cum arată dantura românilor o aratăstatistica: peste 90 % din populație suferă de o afecțiunedentară. Astfel, 72 % dintre noi avem carii, 58% tartru,23% carii la rădăcina dinților, 37% pete pe dinți, iar 57% dinpopulație nu are o respirație sănătoasă.

Patru săpunuri consumăun român în 365 de zile

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Sănătate PublicăBucurești, un român folosește, în medie, patru bucăți desăpun anual. Datele de specialitate arată căjumătate dintre români nu se spală pe mâini după folosireatoaletei, iar mai puțin de jumătate dintre noi ne spălămpe mâini după ce îngrijim un animal. Mai mult, unul din patruadulți nu se spală pe mâini după ce schimbă scutecele sau pamperșiisugarilor, în timp ce 25% dintre români nu se spală pemâini după ce au ținut bani în mână. Nici răceala nusperie, dovadă că doar unul din patru adulți se spală pemâini după ce strănută sau tușește.

Nici la capitolul cosmetice românii nu stau mai bine. Ei consumăun deodorant pe cap de locuitor anual. Un studiu realizat în anul2008 arată că folosim 1,3 deodorante per capita, sub media unorțări din Europa, unde consumul este de 5,5 bucăți anual.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...