BĂSESCU I-A PROPUS LUI ISĂRESCU FUNCȚIA DE PREMIER. Blaga, întrebat dacă Boc va fi schimbat: „PDL n-a avut o asemenea abordare”. UPDATE

BĂSESCU I-A PROPUS LUI ISĂRESCU FUNCȚIA DE PREMIER. Blaga, întrebat dacă Boc va fi schimbat: „PDL n-a avut o asemenea abordare”. UPDATE
Două întâlniri - duminică seara și luni după amiaza - a avut președintele Traian Băsescu cu șefii de filiale ai PDL, împreună cu care a întors pe toate fețele situația din partid, înaintea alegerilor pentru conducerea centrală.

UPDATE3Blaga spune că Boc varămâne

Vasile Blaga, secretar general al PDL, adeclarat, luni seara, la TVR, întrebat dacă la întâlnirilepartidului s-a luat în discuție înlocuirea lui Emil Boc, că „PDLn-a avut până acum o asemenea abordare”. În ceea ce priveștesepararea pe viitor a funcției de premier de cea de președinte departid, Blaga a precizat: „Există această posibilitate: partidul vahotărî. Este o idee aproape adjudecată”. Citește aici mai multedespre planurile lui Blaga: Blagaflutură steagul alb: „Nu am fost niciodată în opoziție cu TraianBăsescu. Sunt un slujitor devotatpartidului”

Întrebat dacă Traian Băsescu i-a propus lui Mugur Isărescu săpreia funcția de premier, Blaga a răspuns: „Nu am o astfel deinformație”.

UPDATE2 Mihai Tănăsescu, noul nume pentrufuncția de premier apărut la discuțiile dintre Băsescu șiPDL

Mihai Tănăsescu, pentru gândul: „Sunt laWashington. Nu mi s-a propus funcția de premier”.

UPDATE1 Isărescu, ofertatpremier

Trei întâlniri, aceeași concluzie: Emil Boc nu mai poate rămâneși prim-ministru și șef al PDL. Președintele Traian Băsescu avut,duminică și luni, trei runde de discuții cu șefii de organizațiidemocrat-liberale, de la care vrut să afle cum văd ei viitorulpartidului, înaintea alegerilor pentru conducerea centrală,programate pentru jumătatea lunii mai.

Prima întrevedere, la care au fost invitați și premierul EmilBoc și „greii” Vasile Blaga, Radu Berceanu și Adriean Videanu, aavut loc duminică seara și a ținut până la 4dimineața. Conform unor participanți, această primădiscuție a fost mai mult informală, fiecare dintre președinții deorganizații având timp să-și exprime pe-îndelete părerea. Băsescu aspus că el nu are nicio preferință pentru vreun candidat la șefiapartidului, dar că ar vrea să îi vadă în conducere pe „reformiștii”Sever Voinescu, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian RaduUngureanu și Teodor Baconschi. „Președintele a vrut să afle ce vremși ne-a expus toate variantele. Ne-a întrebat dacă îl mai vrem peEmil Boc la partid și la guvern, dacă mai susținem actualul guvern,dacă mai vrem să fim la guvernare și dacă am fi de acord cuvarianta Boc la partid și premier independent”, a relatat unuldintre liderii de filială prezenți la discuții.

Luni, varianta premierului independent devenea din ce înce mai atrăgătoare pentru toate taberele, după cemajoritatea președinților de organizații spuneau că Emil Boc nu maiare forța necesară să se ocupe și de guvern, și de partid. Băsescua întrerupt discuțiile pentru o scurtă vizită la Banca Naționalăpentru o discuție cu guvernatorul Mugur Isărescu. Se pare căpreședintele ar fi încercat din nou să-l convingă pe Isărescu săpreia șefia guvernului. După scurta întrevedere cu guvernatorul,președintele s-a reîntors la Vila Lac 2, unde îl așteptaupedeliștii. Un alt nume pe lista potențialilor premieriindependenți este și Mihai Tănăsescu,reprezentantul României la FMI.

Băsescu se grăbește să numească un premier independent pentru abloca eventualele pretenții ale alianței PSD – PNL de a nominalizaprim-ministrul. Băsescu a refuzat până acum să nominalizeze unpremier din partea Opoziției sub pretextul că această alianță nueste înregistrată la tribunal. Or, deși au semnat protocolul deformare a Uniunii Social-Liberale, USL nu s-a înregistrat încă latribunal.
Băsescu speră ca, printr-o astfel de mișcare, să blochezeascensiunea lui Vasile Blaga la șefia PDL, urmând ca, după plecareala guvern, Boc să-și păstreze fotoliul de președinte alpartidului.

Vom reveni cuamănunte

Inchide