Ce a lăsat cu „limbă de moarte” Johnny Răducanu

Redactor:
Vlad Mironescu
Ce a lăsat cu „limbă de moarte” Johnny Răducanu
Familia lui Johnny Răducanu dorește discreție în privința ceremoniilor de înmormântare a muzicianului, întrucât artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).

Familia lui Johnny Răducanu dorește discreție în privința ceremoniilor de înmormântare a muzicianului, întrucât artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).

„Johnny Răducanu a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Am primit în cursul dimineții la secretariatul uniunii o informare din partea familiei lui Johnny Răducanu potrivit căreia acesta a cerut cu „limbă de moarte” să nu se organizeze niciun fel de ceremonie la moartea lui. Familia dorește cât mai puțină publicitate”, a spus Adrian Iorgulescu.

Adrian Iorgulescu a mai spus că, deși a iubit publicul, Johnny Răducanu nu a dorit să iasă în evidență și a fost foarte discret. „Notorietatea lui Johnny Răducanu a venit din muzica lui și din talentul lui”, a mai spus președintele UCRM.

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, Johnny Răducanu a fost unul dintre cei mai titrați artiști ai jazz-ului din România. „L-am apreciat pentru talentul lui de jazz-man, a fost unul dintre cei mai titrați artiști ai acestui gen muzical. A fost de multe ori un one man show, care a iubit nu doar spectatrorii, ci a avut o plăcere de a cânta pe scenă. A fost un om de spirit, care a creat importante melodii de jazz, motiv pentru care a fost primit în UCMR nu doar ca interpret, ci și pentru cariera lui de compozitor”, a spus Adrian Iorgulescu, precizând că își va aminti de Johnny Răducanu mereu și datorită „pozițiilor lui foarte directe, documentate și explicitate”.

Muzicianul Johnny Răducanu a murit luni dimineața, la vârsta de 79 de ani, a declarat pentru MEDIAFAX Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București (TNB). Ion Caramitru, aflat în străinătate, a spus că Johnny Răducanu „era foarte bolnav”, însă se afla acasă când a survenit decesul.

Totodată, coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița, a declarat că un echipaj medical a fost solicitat luni, în jurul orei 10.00, la locuința din Capitală a lui Johnny Răducanu. Echipajul SMURD a constatat că Johnny Răducanu a suferit un stop cardio-respirator și a început manevrele de resuscitare, însă fără rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul.

Cu o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu – „Mr. Jazz of Romania”, după cum l-a numit jurnalistul și muzicianul Leonard Feather – a fost un veteran al muzicii românești.

Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila. Pe numele său real Răducanu Crețu, Johnny Răducanu s-a născut într-o familie de romi cu o tradiție muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețu Solcanu.

Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii românești de jazz.

Johnny Răducanu a cântat cu nume importante ale muzicii și a lansat albume precum „Jazz trio – Seria jazz nr. 4” (1966), „Jazz în țara mea (Jazz in my country)” (1967), „Confesiuni” (1979), „Confesiuni II” (1982), „Confesiuni III – Seria jazz nr. 21” (1986) și „Jazz Made in Romania” (1987).

În ultimii ani, Johnny Răducanu a susținut nenumărate recitaluri, alături de nume cunoscute ale muzicii românești precum Anca Parghel și Teodora Enache.

Totodată, el este cunoscut și pentru spectacolul de teatru poetic „Dialoguri și fantezii în jazz”, susținut împreună cu Ion Caramitru atât pe scena Teatrului Național București, cât și pe scene internaționale importante, precum Teatrul Molière-Maison de la Poésie din Paris.

Mădălina Cerban, [email protected]

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide