CODUL PORTOCALIU A INTRAT ÎN VIGOARE. 19 județe și Bucureștiul, lovite de IARNĂ. Lista drumurilor ÎNCHISE

Redactor:
Departamentul Social
Redactor:
Mihai Schiau
Meteorologii au emis duminică după-amaiză o avertizare cod portocaliu pentru sudul și de sud-estul țării, celelalte zone rămânând sub incidența codului galben.

Meteorologii au emis, duminică, un cod portocaliu de ninsori și viscol pentru București și 19 județe, unde până miercuri dimineață va ninge viscolit. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 18.00. Viteza vântului va depăși în rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. Alte 17 județe au primit avertizare cu cod galben.

Circulația este închisă pe autostrada A2 București-Lehliu și pe 28 drumuri naționale, iar Capitala și șase județe sunt și sub avertizare de polei. De altfel, multe orașe din România se confruntă cu fenomenul de „freezing rain”, așa numita ploaie înghețată. Avertizările de cod au speriat și autoritățile din domeniul educației, care au decis să închidă, la nivel național, 1.195 de școli, iar în Olt, Vrancea și Ialomița nu va funcționa absolut nicio unitate de învățământ.

VEZI MAI JOS SITUAȚIA DIN ÎNTREAGA ȚARĂ.

UPDATE 12.12 Alte cinci persoane, din județele Timiș, Bihor, Botoșani și Vâlcea, au murit din cauza frigului, numărul deceselor înregistrate de la emiterea avertizării și până în prezent ajungând la 39, informează, luni, Ministerul Sănătății.

UPDATE 10.18 Porturile pe Dunăre sunt deschise, dar patru nave sunt încă blocate de gheață, potrivit situației anunțate luni dimineață de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

UPDATE 10.05 Toate aeroporturile sunt deschise, cu excepția Aeroportului din Iași, care ar putea fi redeschid luni, după ora 10.00, fiind întârzieri la decolare datarate degivrării, potrivit situaței anunțate luni dimineață de Ministerul Transporturilor.

UPDATE 10.01 O linie de cale ferată este închisă și 85 de trenuri de călători de pe 14 secții de circulație sunt anulate din cauza vremii nefavorabile, a anunțat, luni dimineață, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

UPDATE 09.27 Situația drumurilor din România

UPDATE 00:05 Circulația este închisă pe autostrada A2 București-Fetești, pe 43 de drumuri naționale și pe rețeaua de drumuri naționale din județele Galați, Brăila, Ialomița, Vrancea, Buzău și Călărași, iar pe unele tronsoane de drum este restricționat traficul greu, potrivit ultimei situații anunțate de CNADNR.

UPDATE 22:50 Cursurile sunt suspendate, luni, în 2.667 de unități de învățământ, în județele Vrancea, Olt și Ialomița sunt închise toate școlile, iar în Iași, Botoșani și Galați sunt închise toate școlile din mediul rural, a anunțat Ministerul Educației.

UPDATE 21.36 Ambulanțe speciale din județele Iași, Mureș și Dolj au fost dislocate către Argeș, Călărași, Teleorman, Vrancea și Galați, județe avertizate cu cod portocaliu, a declarat, duminică seara, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat.

UPDATE 21.07 O ambulanță plecată, duminică seară, la un bărbat cu afecțiuni neurologice din satul Călugărei, comuna Orodel din județul Dolj, a rămas înzăpezită, în cele din urmă echipajul medical ajungând la pacient cu un tractor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 20.54 Un număr de 118 localități din județul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică de aproape 12 ore, aproximativ 20.000 de consumatori fiind afectați de avariile generate de viscol și de gheața depusă pe firele de tensiune, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 20.33 Trei persoane salvate de pompieri, după ce ambulanțele s-au blocat în zăpadă

UPDATE 20.30 Autostrada A2, închisă între București și Fetești și cu restricții între Fetești și Cernavodă

UPDATE 19.44 VIDEOREPORTAJ GÂNDUL: Oamenii pe care zăpada îi poate ucide. „Nu pot trăi fără…”

UPDATE 19.35 Bulgaria închide patru puncte de trecere a frontierei cu România

UPDATE 19.33 O femeie și bebelușul ei au fost duși la Spitalul Județean din Baia Mare cu ajutorul unui echipaj al ISU, după ce aceasta a intrat în travaliu și a născut acasă pentru că ambulanța s-a blocat în zăpadă, iar o altă femeie care a făcut atac cerebral a fost preluată de pompieri și dusă până la salvare.

UPDATE 19.32 Femeia din comuna buzoiană Zoița care trebuie să nască și la care ambulanța nu a putut ajunge din cauza drumurilor înzăpezite a fost transportată cu un utilaj la halta CFR din localitate, de unde a fost preluată de un tren care o va duce la Râmnicu Sărat.

UPDATE 18.28 Circulația este închisă pe autostrada A2 București-Lehliu, pe 28 drumuri naționale și pe rețeaua de drumuri naționale din județele Galați, Brăila, Ialomița, Vrancea, Buzău și Călărași, iar pe unele tronsoane de drum este restricționat traficul greu, potrivit ultimei situații anunțate de CNADNR.

Traficul pe rețeaua de drumuri naționale din județele Galați, Brăila, Ialomița, Vrancea, Buzău și Călărași a fost închis duminică, de la ora 18.00, în urma avertizării cod portocaliu de ninsori și viscol.

De asemenea, circulația rutieră este închisă pe autostrada A2 între București și Lehliu, pe DN 1D Albești – Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, DN 23A Gologanu – Ciorăști, DN 23B Măicănești – Ciorăști, DN 2C Costești – Slobozia, DN 2N Bogza – Jitia, DN 2R Jitia – Vintileasca, DN 2B Buzău -Vizireni, DN 11A Bârlad – Onești, DN 2D Focșani – limita cu județul Covasna, DN 2M Focșani – Odobești – Coasa, DN 23 Focșani – Brăila, DN 2L Tișița – Panciu, DN 24 Tecuci – Tișița, DN 2 Focșani – Buzău, DN 25A Fundeni – Nănești, DN 2G Bacău – Comănești, DN 2F Bacău – Vaslui, DN 5A în localitatea Izvoarele, între kilometrii 22 și 25, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani, DN 24C Vânători – Rădăuți Prut, DN 15D Roman – Negrești, DN 24A Murgeni – Huși, DN 10 Buzău – Brașov, DN 73 Câmpulung – Fundata, DN 1A Cheia – Săcele, DN 7C Curtea de Argeș – Piscu Negru și DN 71 Moroieni – Sinaia, potrivit situației înregistrate până la ora 18.00 și anunțate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

UPDATE 18.06 Locuitorii din Mangalia vor avea căldură în case timp de 12 ore pe zi, începând de luni după-amiază, dar situația este departe de a se rezolva definitiv din cauza neînțelegerilor dintre consilierii locali și reprezentanții societății de termoficare, a anunțat prefectul de Constanța, Claudiu Palaz.

UPDATE 18.05 Numărul total de școli închise luni este de 1.195.

UPDATE 18.02 Bulgaria închide temporar patru puncte de trecere a frontierei cu România

Guvernul de la Sofia a decis închiderea a patru puncte de trecere a frontierei între Bulgaria și România începând de duminică, de la ora 18.00 (18.00, ora României), anunță Ministerul bulgar de Interne, citat de site-ul agenției Focus.

UPDATE 17.46 Drumurile naționale din Galați, Brăila, Ialomița, Vrancea, Buzău, Călărași, închise de la 18.00

UPDATE 16.40 Toate unitățile de învățământ din Olt, județ afectat puternic de ninsori, vor fi închise, luni, existând chiar posibilitatea ca această măsură să fie prelungită, a anunțat conducerea Inspectoratului Județean Școlar.

LISTA JUDEȚELOR ÎN CARE DE LUNI ȘCOLILE SUNT ÎNCHISE

UPDATE 16.31 Circulația este închisă pe autostrada A2 între București și Lehliu, precum și pe 23 drumuri naționale, iar pe unele tronsoane de drum este restricționat traficul greu, potrivit ultimei situații anunțate de CNADNR.

Traficul rutier este închis pe DN 1D Albești – Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, DN 23A Gologanu – Ciorăști, DN 23B Măicănești – Ciorăști, DN 2C Costești – Slobozia, DN 2N Bogza – Jitia, DN 2R Jitia – Vintileasca, DN 2B Buzău -Vizireni, DN 11A Bârlad – Onești, DN 2D Focșani – limita cu județul Covasna, DN 2M Focșani – Odobești – Coasa, DN 23 Focșani – Brăila, DN 2L Tișița – Panciu, DN 24 Tecuci – Tișița, DN 2 Focșani – Buzău, DN 25A Fundeni – Nănești, DN 2G Bacău – Comănești, DN 2F Bacău – Vaslui, DN 5A în localitatea Izvoarele, între kilometrii 22 și 25, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani, DN 24C Vânători – Rădăuți Prut, DN 15D Roman – Negrești și DN 24A Murgeni – Huși, potrivit situației înregistrate până la ora 16.00 și anunțate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Autostrada A2 între București și Lehliu este în continuare închisă, putându-se circula pe o rută alternativă între București și Constanța, respectiv pe DN 3 București – Lehliu, autostrada A2 între Lehliu și Cernavodă, DN 22C Cernavodă – Murfatlar și DN 3 Murfatlar – Constanța.

UPDATE 16.30 Toate unitățile de învățământ din Vrancea, județ care este practic blocat din cauza zăpezii, vor fi închise, luni, o măsură similară fiind luată și în județul Buzău, unde vor fi închise toate unitățile de învățământ, cu excepția grădinițelor și școlilor generale din orașele Buzău și Râmnicu Sărat.

UPDATE 16.29 Vârful codului portocaliu în Capitală nu va fi duminică seară, ci de luni, a declarat prefectul Mihai Atănăsoaei, precizând că există risc de îngheț atât pe străzi, cât și a cablurilor electrice, iar copacii înghețați s-ar putea rupe, de aceea operatorii, Enel și ISU trebuie să fie pregătiți.

UPDATE 16.29 Alimentarea cu apă a mai multor societăți comerciale din zona industrială a municipiului Suceava este afectată în urma unei avarii produse, duminică după-amiază, din cauza frigului, la conductă magistrală, în urma incidentului o stradă fiind inundată pe o porțiune de aproximativ un kilometru.

UPDATE 16.29 Peste 30 de echipaje de la Apa Nova au avut, duminică, aproximativ 110 intervenții pentru îndepărtarea apei acumulate pe străzile din toate sectoarele Capitalei, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al companiei, Chiru Epsică.

UPDATE 16.29 Camera Deputaților va lucra, săptămâna viitoare, doar în comisii, pentru că deputații aflați în teritoriu nu pot veni la București din cauza condițiilor meteo.

UPDATE 16.28 Peste 250 de localități din 16 județe sunt afectate din cauza vremii, 37 sunt izolate rutier și feroviar, 203 sunt nealimentate total sau parțial cu energie electrică, 19 drumuri naționale și A2 București-Lehliu sunt închise, iar 73 de drumuri județene sunt blocate, a anunțat, duminică, MAI.

UPDATE 15.54 Zece localități din județul Dâmbovița, aflate în zona Uliești – Croitori, sunt nealimentate cu energie electrică duminică, din cauza ninsorii și a vântului puternic.

UPDATE 15.30 Mașina de luptă a Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată din Focșani care a plecat duminică spre doi bolnavi din județul Buzău a rămas înzăpezită la circa 20 de kilometri de localitățile în care se află cele două persoane care trebuie preluate și aduse la spital.

UPDATE 15.16 Armata a continuat, sâmbătă și duminică, intervențiile în mai multe județe din țară ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, informează MApN, precizând că remorcherul maritim de salvare „Grozavul” începe luni o acțiune de spargere a gheții pe canalul Sulina.

UPDATE 15.08 Din cauza vremii nefavorabile, o cursă aeriană Iași-București a fost anulată, iar un zbor Viena-Iași s-a întors în capitala Austriei.

UPDATE 14.55 CUM VA FI VREMEA LUNI ȘI MARȚI ÎN ȚARĂ ȘI ÎN BUCUREȘTI.

UPDATE 14.53 Meteorologii au emis, duminică, un cod portocaliu de ninsori și viscol pentru București și 19 județe, unde până miercuri dimineață va ninge viscolit, viteza vântului va depăși la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri, alte 17 județe fiind avertizate cu cod galben.

UPDATE 14.33 Circulația este închisă pe autostrada A2 între București și Lehliu, precum și pe 18 drumuri naționale, iar pe unele tronsoane de drum este restricționat traficul greu, potrivit ultimei situații anunțate de CNADNR.

Traficul rutier este închis pe DN 1D Albești – Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, DN 23A Gologanu – Ciorăști, DN 23B Măicănești – Ciorăști, DN 2C Costești – Slobozia, DN 2N Bogza – Jitia, DN 2R Jitia – Vintileasca, DN 2B Buzău -Vizireni, DN 11A Onești – Podu Turcului, DN 2D Focșani – limita cu județul Covasna, DN 2M Focșani – Odobești – Coasa, DN 23 Focșani – Brăila, DN 2L Tișița – Panciu, DN 24 Tecuci – Tișița, DN 2 Focșani – Buză, DN 25A Fundeni – Nănești, DN 2G Bacău – Comănești și DN 2F Bacău – Vaslui, potrivit situației înregistrate până la ora 14.00 și anunțate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Autostrada A2 între București și Lehliu este în continuare închisă, putându-se circula pe o rută alternativă între București și Constanța, respectiv pe DN 3 București – Lehliu, autostrada A2 între Lehliu și Cernavodă, DN 22C Cernavodă – Murfatlar și DN 3 Murfatlar – Constanța.

UPDATE 14.18 O mașină cu șenile a fost trimisă, duminică, de la o unitate militară din Focșani într-o localitate izolată din Vrancea, unde nămeții ating trei metri înălțime, pentru a prelua o femeie însărcinată care trebuie să nască și la care ambulanța nu a putut ajunge.

UPDATE 14.08 ANM a publicat harta cu codul portocaliu care va intra în vigoare la ora 18.

UPDATE 14.07 Serviciul de Ambulanță București – Ilfov a înregistrat peste 1.200 de solicitări în ultimele 24 de ore, mai bine de jumătate fiind urgențe, dintre care 33 pentru fracturi, 32 pentru traumatisme prin cădere, patru pentru căzuți în stradă, alte 99 de persoane fără adăpost fiind duse în centre sociale.

UPDATE 14.01 CNADNR anunță că, începând cu ora 16, este posibilă închiderea mai multor drumuri naționale din județele Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Vrancea, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Prahova și Constanța.

UPDATE 13.54 Dr. Alis Grasu, directorul Serviciul de Ambulanță București -Ilfov (SABI), a declarat pentru gândul că, în ultimele 24 de ore, 1. 213 bucureșteni au solicitat serviciile medicilor de pe ambulanță.

UPDATE 13.42 Circulația a fost închisă, duminică, pe DN 2 Focșani – Buzău și pe o porțiune de trei kilometri de pe DN 5A Adunații Copăceni – Hotarele în zona localității Izvoarele.

UPDATE 13.41 Un număr de 117 localități din județul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică, duminică după-amiază, din cauza vântului și a gheții depuse pe firele de tensiune, în timp ce în Prahova au rămas fără energie electrică aproximativ 5.000 de abonați din nouă localități.

UPDATE 13.04 Circulația este închisă pe autostrada A2 între București și Lehliu, precum și pe 14 drumuri naționale, iar pe unele tronsoane de drum este restricționat traficul greu.

Potrivit situației înregistrate până la ora 12.30, traficul rutier este închis pe DN 1D Albești – Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, DN 23A Gologanu – Ciorăști, DN 23B Măicănești – Ciorăști, DN 2C Costești – Slobozia, DN 2N Bogza – Jitia, DN 2R Jitia – Vintileasca, DN 2B Buzău -Vizireni, DN 11A Onești – Podu Turcului, DN 2D Focșani – limita cu județul Covasna, DN 2M Focșani – Odobești – Coasa, DN 23 Focșani – Brăila, DN 2L Tișița – Panciu și DN 24 Tecuci – Tișița, informează Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

Autostrada A2 între București și Lehliu este în continuare închisă, putându-se circula pe o rută alternativă între București și Constanța, respectiv pe DN 3 București – Lehliu, autostrada A2 între Lehliu și Cernavodă, DN 22C Cernavodă – Murfatlar și DN 3 Murfatlar – Constanța.

UPDATE 12.54 Alte șase persoane, din județele Bacău, Botoșani, Brașov, Călărași, Iași și Maramureș, au murit din cauza gerului, numărul deceselor înregistrate de la emiterea avertizării și până în prezent ajungând la 34, informează, duminică, Ministerul Sănătății.

UPDATE 12.53 Două persoane au murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma unui accident produs la ieșirea din municipiul Sibiu, după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un stâlp, în condițiile în care drumul era acoperit cu polei

UPDATE 12.10 Prefectul județului Buzău, Paul Beganu, a solicitat sprijinul Armatei pentru a trimite un vehicul cu șenile care să preia două persoane care trebuie să ajungă urgent la spital și la care ambulanța nu a putut ajunge din cauza nămeților care măsoară în unele zone doi-trei metri.

UPDATE 12.09 Locuitorii din Mangalia continuă să stea în frig în case, deși Guvernul a alocat bani din Fondul de rezervă pentru furnizarea energiei termice, prefectul de Constanța, Claudiu Palaz, afirmând că duminică va avea o întâlnire cu cei implicați astfel încât problemele de la Mangalia să fie rezolvate.


Bucureștiul s-a confruntat încă de sâmbătă după-amiază cu fenomenul ploii de gheață.

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO CU EFECTELE „FREEZING RAIN”.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut operatorilor de salubrizare și reprezentaților Apa Nova să îndepărteze, până duminică la prânz, apa care s-a acumulat în majoritatea intersecțiilor și a făcut apel la bucureșteni să evite deplasarea cu mașinile, pentru a permite utilajelor să intervină.

În restul țării, circulația este închisă pe autostrada A2 între București și Lehliu, precum și pe nouă drumuri naționale, iar pe unele tronsoane de drum este restricționat traficul greu, potrivit situației anunțate, duminică dimineață, de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

Totodată, trei linii de cale ferată sunt închise și 42 de trenuri de călători, din cele 1.947 prevăzute să circule, sunt anulate duminică, din cauza vremii nefavorabile, informează Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

De asemenea, prefectura Arad a socilitat Serviciului Județean de Ambulanță suplimentarea personalului de serviciu și a numărului de autospeciale în perioada în care drumurile sunt acoperite cu zăpadă și traficul se desfășoară cu dificultate, iar medicii ajung mai greu la pacienți.


Efectele ploii de gheață („freezing rain”), căzută în ultimele zile în București, pot fi văzute în aceste fotografii.

După cum se observă, ploaia căzută la temperaturi foarte scăzute a înghețat imediat pe ramurile copacilor.

foto Mihai Schiau

foto Mihai Schiau

foto Mihai Schiau

foto Mihai Schiau

Ba mai mult, în unele fotografii se poate observa că au început să se formeze și țurțuri.

Imaginile au fost realizate în această dimineață, pe o stradă din zona Timpuri Noi a Capitalei.

Ploaia de gheață nu a cauzat doar fenomenul descris mai sus, unul mai degrabă frumos și inedit, ci și unul mult mai periculos.

foto Mihai Schiau

foto Mihai Schiau

foto Mihai Schiau

Tot din cauza temperaturilor scăzute, ploaia căzută la sol a înghețat instantaneu, iar trotuarele s-au transformat în adevărate patinoare.

Nici pe stradă nu este mai bine, deoarece zăpada a înghețat și s-a întărit, făcând mult mai grea circulația mașinilor și a pietonilor.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora....
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ultima zi cu reduceri masive la eMAG: telefoane, laptopuri și multe altele la jumătate de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide