Cresc taxele? Boc: Mi-e și frică să spun cât va ajunge cursul. Miniștrii: Tăierile sunt suficiente dacă nu e criza mare

Cresc taxele? Boc: Mi-e și frică să spun cât va ajunge cursul. Miniștrii: Tăierile sunt suficiente dacă nu e criza mare
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 23/04/2012, 23:36

România nu a scăpat de o posibilă majorarea a TVA și a cotei unice în acest an. ComisiaEuropeană spune că a căzut de acord cu autoritățile române să fieadoptate măsuri suplimentare de creștere a veniturilor de stat,inclusiv majorarea taxelor pentru a limita o creștere neprevăzută adeficitului bugetar. „Au existat discuții cu autoritățile românedespre noi măsuri care ar putea fi adoptate dacă situația nu seameliorează. S-a căzut de acord că măsuri suplimentare de creșterea veniturilor la stat, inclusiv creșterea taxelor, vor fi adoptatepentru a limita o creștere neprevăzută a deficitului bugetar, deexemplu, dacă măsurile prevăzute nu sunt implementate la timp saunu sunt de natură să ofere consolidarea așteptată”, se aratăîntr-un răspuns al CE la o solicitare transmisă de Mediafax.

Premierul Emil Boc a avertizat ieri în Parlament că o creștere ataxelor ar genera o inflație de 10%, o depreciere puternică aleului în raport cu euro și o adâncire a economiei românești la -2%în acest an. Dacă veniturile bugetare vor fi sub așteptări chiar șidupă rectificare iar cheltuielile nu vor fi reduse după cum s-astabilit, atunci alternativa majorării taxelor va fi aplicată.”Creșterea taxelor ar fi condus la creșterea inflației, la circa10%. Cursul euro-leu ar crește substanțial. Mi-e și frică aici săavansez o cifră: ce ar însemna pentru România creșterea taxelor șiimpozitelor”, a avertizat Boc.

Miniștrii actualului guvern lasă totul în mâna sorții, sperândcă măsurile de reducere a cheltuielilor sunt suficiente. „Vomvedea. Dar după calculele noastre și după cum a prezentat situațiaministrul de finanțe, aceste măsuri vor avea efect, fără a mai finecesare noi măsuri alternative. Sigur că evoluția va depinde și defelul în care o să evolueze criza inclusiv la nivel european” adeclarat pentru Gândul Kelemn Hunor, ministru Culturii. MinistrulApărării Gabriel Oprea consideră măsurile gândite de Guvern”suficiente, fără a mai fi nevoie de măsura spoririifiscalității.”

Învățat să nu vorbească decât despre lucruri la care se pricepe,ministrul Educației Daniel Funeriu a declarat pentru Gandul căpreferă să nu spună multe, „fiind ministrul Educației, și nu deFinanțe. Dar cred totuși că aceste măsuri de reducere acheltuielilor bugetare sunt suficiente și nu cred că vor ficompletate cu noi taxe”, a precizat Funeriu.

Radu Berceanu, ministrul Transpor­turilor explică ca unfinanțist care ar fi fost efectele unei majorări de taxe.”Propunerea avansată de FMI cu Comisia Europeană a fost 24% TVA,20% impozit pe profit și 20% reducerea salariilor bugetarilor. Dacăaplicam lucrurile astea se făceau ravagii peste tot, ne duceamfoarte mult în inflație. Ameliorarea economică înseamnă ca o firmăsă poată lua un credit și să facă o investiție. Investiția săproducă ceva ce să se și vândă. Să vină și plățile, nu să vândă șiapoi să nu-și mai primească banii”, a explicat Berceanu.

România s-a angajat în scrisoarea de intenție să „corecteze pepartea de venituri ” o eventuală creștere a deficitului bugetar.Mai exact, dacă diferența dintre venituri și cheltuieli trece de8,3 miliarde de euro, cât s-a stabilit pentru acest an, respectiv6,9% din PIB, ținta nu va mai fi revizuită, ca până acum, ci se vorcăuta încasări suplimentare.

Scenariul pesimist: TVA 24%, cota unică 20%

În timpul negocierilor cu FMI din luna mai, s-a luat în calculși varianta majorării TVA la 24% și a cotei unice la 20%. Ieri,premierul Emil Boc a declarat că o creștere de taxe ar fi dus la oscădere a economiei de 2% în acest an și prelungirea recesiuniianul viitor. „PIB-ul ar fi scăzut cu 2% în acest an și cu 1%-1,5%în 2011 dacă alegeam să creștem taxele. Dacă majoram taxele, pentrumediul privat, am fi compromis orice șansă de creștere economică.Comisia Națională de Prognoză ne arată că majorarea taxelor ar ficontribuit la dispariția a 50.000 de agenți economici în semestrulII al acestui an”, a declarat Boc în Parlament, unde a susținutcele două legi de reducere a salariilor și a pensiilor.

Șeful Executivului a subliniat că o creștere de taxe arcontracta consumul cu 4,4%, spre deosebire de 2,6% dacă am reducedoar cheltuielile bugetare.

Reprezentanții CE: Pensiile medii s-au triplat în cinciani în România

Până acum, Executivul a refuzat să opteze pentru creșterea TVAși a cotei unice pentru a reduce cheltuielile cu pensiile șisalariile cu 15% și respectiv 25%.

Reprezentanții CE sunt de părere că trebuie reduse cheltuielilebugetare. „În perioada cuprinsă între primul trimestru al lui 2005și primul trimestru al lui 2009, salariul mediu brut în sectorulpublic a crescut de mai mult de două ori în termeni nominali,depășind cu mult creșterile din sectorul privat, iar rataangajărilor în sectorul public a crescut cu 17%. În consecință,cheltuielile cu salariile în sectorul public au crescut de la 7,4%din PIB în 2005 la 9,5% în 2009. În mod similar, pensiile mediis-au triplat între 2004 și 2009, iar numărul pensionarilor acrescut cu circa 6%, ceea ce a pus în pericol sustenabilitateasistemului public de pensii. Oricum, cu o pensie medie lunară de711 lei în 2009, costurile sociale ale reducerilor acestora nu suntneglijabile”, scrie CE.

România mai funcționează doar pe datorie, ritmul în care seîmprumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă -adică 52 milioane pe zi sau 7,88 miliarde, până la începutul luiiunie, potrivit unui calcul al Gândul. Chiar dacă statul taie dinpensii 15% și din salariile bugetarilor 25%, ceea ce i-ar aduce oeconomie de circa două miliarde de euro anul acesta, tot va trebuisă mai împrumute 5,2 miliarde de euro pentru a rezista până îndecembrie.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Când se ÎNCHID ŞCOLILE în Bucureşti! Anunţ de ULTIMĂ ORĂ!
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Modul în care Israelul l-a asasinat pe șeful programului nuclear iranian. Scenariul, desprins din filmele...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce se întâmplă cu banii românilor de pe card: se anunță schimbări importante, avertismentul experților
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei