• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Cum se vor da bugetarii afară: grila de criterii după care șefii trebuie să „taie”

Cum se vor da bugetarii afară: grila de criterii după care șefii trebuie să „taie”
În timp ce, la București, miniștrii încă mai calculează câți bugetari trebuie dați afară pentru a respecta bugetul de cheltuieli salariale aprobat de FMI, la nivel local, primarii și directorii din administrația publică fie încă mai așteaptă "lista neagră de la centru", fie încep deja să facă primele tăieri.

În timp ce, la București, miniștrii încă mai calculează câțibugetari trebuie dați afară pentru a respecta bugetul de cheltuielisalariale aprobat de FMI, la nivel local, primarii și directoriidin administrația publică fie încă mai așteaptă „lista neagră de lacentru”, fie încep deja să facă primele tăieri.

În teorie, reducerea cu până la 100.000 de angajați a număruluitotal de bugetari în următoarele luni se va face în urma uneianalize concrete, în care se pun în balanță o serie de factori, dela calificativele primite de angajați la vechimea pe care o au lalocul de muncă. În practică însă, susțin sindicaliștii, s-ar puteaca disponibilizările să nu fie chiar atât de transparente.

• „Conform legii 188, sediscută între sindicate și conducere aplicarea criteriilor privinddisponibilizările. Printre criterii, se numără regula«ultimul venit, primul plecat», concedierea unuia dintre soți dacăambii lucrează acolo, numărul de sancțiuni primite, dacă e cazul,și gravitatea lor și așa mai departe. Asta în teorie. Înpractică, procesul de disponibilizări va fi unul puternicpolitizat”, a declarat pentru Gândul VasileMarica, liderul Sed Lex (care reprezintă interesele funcționarilorpublici și ale angajaților din administrația locală).

„N-am odihnă și n-am liniște. Mă gândesc la cei 347 deangajați”

Printre primii pe lista de disponibilizări la nivel local senumără angajații de la Poliția Comunitară, urmați de funcționariicu venituri mai mici. Pretutindeni în țară, instituțiile publicefierb în febra concedierilor: de pildă, în timp ce, la Timișoara,directorul Poliției Comunitare nu a început încă să trimităînștiințări de disponibilizare, la Iași s-au tăiat deja 160 deposturi de polițiști comunitari.

• „N-am odihnă și n-amliniște. Mă gândesc la cei 347 de angajați, care au fost selectațiși instruiți de noi, că își fac bine treaba pentru salariul ăstanenorocit pe care-l primesc”, a povestit, pentru Gândul, DoruSpătaru, col. (r), directorul executiv al Poliției Comunitare dinTimișoara. După cum spune el, cei 347 de angajați pe care îi aresunt doar jumătate din cât ar trebui să fie conform normeloreuropene. „Cei care urmează să fie disponibilizați suntoameni vii, nu roboți. Că robotul îl scoți din priză sau îi ieibateria și o pui la păstrare. Dacă am avut incompetenți laconducerea țării 20 de ani, ar cam trebui să răspundă ei, și numaidupă aceea amărâții… Ce mă făceam dacă aveam acum încadrați 680de oameni?”, se întreabă, retoric,Spătaru….(Citește mai departe în paginaurmătoare)

Citește și:

Experții în resurse umane:Bugetarii vin în mediul privat ca dintr-o altălume

Cineangajează bugetari. De ce cred patronii că angajații de la statsunt „virusați”

Ce s-a angajat statul român să taie.Vezi aici documentul trimis de Guvern la FMI șiUE

Inchide