De câți doctori are nevoie România. 50% dintre medicii români ar putea pleca în străinătate în următorii 5 ani – SPECIAL

Redactor:
Raluca Ion
De câți doctori are nevoie România. 50% dintre medicii români ar putea pleca în străinătate în următorii 5 ani – SPECIAL
În spitalele românești lucrează cu 35 la sută mai puțini medici de cât e nevoie, în unele zone izolate deficitul ajungând chiar și la 70 la sută, a calculat președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae.

În spitalele românești lucrează cu 35 la sută mai puțini medicide cât e nevoie, în unele zone izolate deficitul ajungând chiar șila 70 la sută, a calculat președintele Colegiului Medicilor dinRomânia (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae. Potrivit aprecierilorlui, centrele universitare stau ceva mai bine, acolo lipsamedicilor fiind de 20-30 la sută. „Cred că deficitul de medici estefoarte mare. Spre exemplu, există un spital în Sighetu Marmațieiunde lucrează mai mulți medici pensionari decât doctori activi”,declara, luna trecută, pentru Mediafax, președintele CMR.

Peste 8.000 de medici și-au făcut actele pentrustrăinătate

Din 2007 și până în iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentiști șifarmaciști au primit certificate de conformitate pentru a putealucra în străinătate, iar 2.000 au depus cereri, dar nu și-au luatdocumentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sănătății. Șipreședintele Colegiului Medicilor București, profesor Ioan Lascăr,a anunțat că numărul medicilor bucureșteni care au solicitat înacest an aviz pentru a lucra în străinătate a ajuns la 630, față de443 în tot anul 2009.

Din păcate, cei care pleacă lucrează în domenii deficitare, cumar fi terapie intensivă. Iar situația nu pare să se îmbunătățească,dacă iei în considerare estimările făcute de Colegiul Medicilor.”În condițiile în care salariul unui medic este unul de mizerie,doctorii nu stau prea mult pe gânduri și vor pleca la lucru pestehotare. Potrivit estimărilor noastre, peste 50 la sută din mediciiromâni vor pleca până în anul 2015, motivați fiind de salariul maimare și de condițiile mai bune de lucru”, a declarat pentru gândulvicepreședintele CMR, Constantin Cârstea. El este de părere că,dincolo de pierderea personalului medical, statul va mai pierde șibanii folosiți pentru formarea profesională a doctorilor.

Medicii care lucrează și la stat, și la privat, criticațide Cseke

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, susține că pentru medicii carelucrează atât în sistemul public, cât și în cel privat, ar trebuisă există o delimitare clară a activității, astfel încât pacientulsă nu fie pus să plătească de mai multe ori. „Nu sunt împotrivacelor care lucrează atât în sistemul de stat, cât și în cel privat,dar cred că ar fi nevoie de o delimitare clară a activității. Mărefer, spre exemplu, la medicii care fac analize bolnavilor înspitalele publice, apoi, pe baza rezultatelor obținute, îi cheamăîn clinicile private și îi taxează”, e de părere ministrulSănătății.

El consideră că în aceste cazuri este vorba de o problemă deetică. „Pacienții care vor să meargă în sistemul privat o pot face,este opțiunea lor. Problema apare atunci când medicii folosescserviciile medicale de stat pentru investigații costisitoare, iarapoi cheamă bolnavul la clinica privată și îl taxează. Sunt astfelde cazuri”, a mai spus Cseke.

MĂSURĂ

Peste 3.000 de posturi deblocate în sistemulsanitar

Până la sfârșitul anului, Ministerul Sănătății va debloca 2.322de posturi în sistemul sanitar. Prioritate vor avea specialitățilecare suferă cel mai tare din pricina lipsei de personal medical:terapie intensivă, medicină de urgență, medicină de laborator șiradiologie. Pe lângă acestea, autoritățile locale vor mai aveaposibilitatea de a scoate la concurs aproximativ 750 de posturi, lacare se vor adăuga și posturile vacantate în cele 18 spitaledescentralizate în 2008 la Primăria Capitalei, anunță MinisterulSănătății.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
1 an de pandemie în România. Cum s-a schimbat viața noastră din cauza covid-19
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide