Efectele creșterii salariului minim. Cresc ajutoarele de șomaj și amenzile de circulație

Efectele creșterii salariului minim. Cresc ajutoarele de șomaj și amenzile de circulație
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 23/04/2012, 23:50

Această creștere va avea efecte diverse. Pe de o parte,creșterea salariului minim va duce la mărirea automată a unorajutoare sociale și a indemnizației de șomaj. La ora actuală,această indemnizație reprezintă 75% din salariul minim, adică 450de lei. La un salariu minim majorat cu 15%, ajutorul de șomaj vacrește cu 70 de lei. Pe de altă parte, creșterea va provoca mărireaamenzilor de circulație, având în vedere că un punct de penalizare”costă” 10% din salariul minim. În ceea ce privește efecteleeconomice, aici lucrurile sunt mai complicate.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS),susține că formațiunea pe care o reprezintă este singura care s-aprezentat la negocierile de luni, între Guvern, patronate șisindicate, cu o analiză riguroasă a impactului creșterii salariuluiminim. Clement Sava, de la Alianța Confederațiilor Patronale dinRomânia (ACPR), recunoaște că nu există, la nivelul organizației, oanaliză riguroasă a impactului salariului minim. Luni, dupădiscuțiile de la Ministerul Muncii, Dan Matei Agathon,vicepreședintele ACPR, susținea că este acceptabilă o creștere asalariului minim chiar peste 700 de lei, condiționată însă demăsuri fiscale din partea Guvernului, printre care scăderea „cu celpuțin două procente” a cotei unice. Conform analizei puse ladispoziție de BNS (analiză cofinanțată cu bani europeni), cu câtsalariul minim pe economie ar crește mai mult, cu atât ar crește șiveniturile la bugetul de stat. Analiza a luat în calcul treiscenarii: salariul minim de 650 de lei, de 700 de lei și de 750 delei. În prima variantă, cheltuielile bugetare suplimentare s-arcifra la 247 milioane de lei, dar s-ar încasa, în plus, 605milioane, astfel că rezultatul final ar fi un excedent de 358 demilioane.

În varianta 700 de lei salariu minim, cheltuiala ar fi 493 demilioane de lei, veniturile suplimentare 1.210 milioane, iarrezultatul final de +717 milioane. În fine, la 750 de lei salariuminim cifrele sunt 739/1814/1075. În ceea ce privește impactulasupra costurilor cu forța de muncă în sectorul privat, analiza BNSconsideră că „este marginal – între 1 și 3%”. Realizatoriistudiului opinează că ar trebui scăzută Contribuția de AsigurăriSociale (CAS) pentru a se absorbi acest impact asupra costuluiforței de muncă.

În concluziile analizei realizate de Biroul pentru observareapieței muncii și a calității locurilor de muncă, sub coordonareaeconomistului Liviu Voinea, și plătită, parțial, cu bani europeni,prin Programul operațional sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane,se spune: „Sunt două fenomene care influențează direct calculele.Pe de o parte, unele firme ar putea refuza să plătească acestesalarii minime crescute și să treacă angajații în economiasubterană. Totuși, creșterea costurilor este marginală și poateapărea și fenomenul invers, de presiune din partea angajatuluipentru a fi angajat în economia formală, având în vedere creștereasalariului minim. Pe de altă parte, la nivelele joase de venit,marea majoritate a oricărui venit suplimentar se duce în consumulcurent de produse alimentare. Astfel, vor crește și încasările dinTVA aferent acestui consum – cu între 43 și 130 de milioane de lei,luând în considerare și ponderea de 50% a economiei subterane încomerțul cu alimente”.

Alți 667.714 angajați au, pe hârtie, cel puțin salarii între 600și 800 de lei, 820.484 între 801 și 1.100, iar 1.022.408 câștigăîntre 1.101 și 1.700 de lei. Media salariilor în sectorul bugetareste de 2.020 de lei, iar cheltuiala salarială anuală de 40.206milioane de lei. Pe toată economia, salariul mediu este apropiat -2.022 de lei, iar fondul total de salarii se cifrează la 113.784milioane de lei. În cazul creșterii salariului minim la 650 de lei(varianta agreată cu FMI) fondul de salarii ar crește la 114.828milioane de lei.

Sute de mii de români, plătiți cu salariulminim

239.627 dintre cei 4,67 de milioane de salariați din Româniasunt plătiți cu salariul minim. Doar 24.469 dintre ei suntbugetari. (Studiu BNS)

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
HOROSCOP. Această zodie va fi părăsită astăzi de partenerul de viață
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
HOROSCOP. Această zodie va fi părăsită astăzi de partenerul de viață
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
BOMBA DIMINEȚII despre PFIZER! Anunțul venit chiar ÎN MIEZ DE NOAPTE. Este răsturnare totală de...
Ioniță de la Clejani, lacrimi amare după ce a aflat că Viorica este bolnavă. „Ea...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...