• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Guvernul vrea renegocierea acordului cu FMI. Cum răspunde Fondul

Guvernul vrea renegocierea acordului cu FMI. Cum răspunde Fondul
În așteptarea delegației FMI la București, programată pentru săptămâna viitoare, oficialii români se gândesc la renegocierea unor prevederi ale acordului stand-by.

„Eu cred că, în momentul de față, plecând de la noua prognoză aeconomiei României, mai mică decât cea din toamnă, vor avea locdiscuții la București pe această temă. În același timp, importantpentru România este să continue consolidarea fiscală, dar și oredobândire a încrederii piețelor”, a declarat pentru Gândul MihaiTănăsescu.

El crede că în spațiul fiscal existent, cu o reconsiderare și omai bună prioritizare a cheltuielilor publice, trebuie găsit acelspațiu și pentru infrastructură. Totodată, România trebuie săcontinue să-și micșoreze deficitul bugetar, după modelul marilorputeri europene. „Este limpede că România merge pe o cale începutăîn urmă cu un an și jumătate, iar în momentul de față trebuie săcontinue acest program al UE”, a adăugat Mihai Tănăsescu.
Săptămâna viitoare, o misiune a FMI se va afla în România pentru aevalua dacă au fost îndeplinite condițiile asumate prin acordulstand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge în boardul FMI în adoua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-acincea tranșe din acord, în valoare de 850 de milioane de euro.

Șerbănescu: „Ne permitem numai ce ni sepermite”

Analistul economic Ilie Șerbănescu este de părere că în niciuncaz FMI nu va da curs cererii Guvernului, pentru simplul motiv căFondul nu este interesat de problema dezvoltării României. „Nepermitem numai ce ni se permite, iar părerea mea este că FMI nu neva permite un deficit bugetar mai mare. Iar guvernanții vor zice:noi am vrut să facem ceva, dar FMI nu ne-a dat voie”, a declaratpentru Gândul IlieȘerbănescu. Este cunoscut faptul că Fondul nu impune măsuripunctuale, ci doar ținte, respectiv reducerea deficitului bugetar.Presupunând că Fondul ar accepta un deficit bugetar de 8% în 2010,situația s-ar complica și mai mult în următorii doi ani, încondițiile în care diferența dintre veniturile și cheltuielilestatului nu trebuie să depășească 3% din PIB în 2012.

„Practic, e imposibil să reduci deficitul cu cinci puncteprocentuale în doar doi ani, adică să realizezi economii de 7-8miliarde de euro la nivelul cheltuielilor. Nu se poate fizic”, aexplicat Șerbănescu. Statul are totuși o șansă de a face rost debani anul acesta, prin reducerea evaziunii fiscale, respectiv oeconomie de aproximativ 2 miliarde de euro, adaugă analistul.

În așteptarea delegației FMI la București, programată pentrusăptămâna viitoare, oficialii români se gândesc la renegociereaunor prevederi ale acordului stand-by. Radu Berceanu, ministrulTransporturilor, știe deja ce le va cere oficialilor Fondului pe 27aprilie: un deficit bugetar cu unul sau două procente mai maredecât cel convenit, în următorii doi ani, adică acceptul pentru acheltui bani mai mulți pentru infrastructură.

„Cred că trebuie să discutăm cu Fondul Monetar, cu UniuneaEuropeană posibilitatea ca un an, doi să avem un deficit ceva maimare cu 1-2 puncte procentuale din PIB, însă acea diferență să fiefolosită exclusiv și strict, numai și numai pentru niște proiectede investiții cu efect multiplicator în economie”, a declaratrecent la Interviurile Gândul Radu Berceanu, ministrulTransporturilor. Cu alte cuvinte, în loc de un deficit bugetar de5,9% din PIB, cât s-a angajat România să atingă în 2010, diferențadintre cheltuielile și veniturile statului ar urma să crească pânăla cel mult 8% din PIB, dacă propunerea lui Berceanu nu va rămânefără ecou în fața oficialilor Fondului.

Tănăsescu: „România trebuie să continue reducereadeficitului bugetar”

Ce șanse au autoritățile de la București să primească undă verdepentru a investi în jur de 1,5-2 miliarde de euro în proiecte deinfrastructură, respectiv peste 1% din PIB, în condițiile în cares-au angajat în fața FMI să reducă drastic cheltuielile cu pensiileși salariile? Numai cheltuielile cu salariile bugetarilor trebuiemicșorate cu jumătate de miliard de euro în 2010, însă rămâne devăzut cât va trebui să taie statul ținând cont că estimarea decreștere economică va fi redusă de la 1,3% din PIB la 0,8% dinPIB.

Întrebat de Gândul dacă FMI vaaccepta un deficit bugetar mai mare anul acesta decât cel convenit,Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a evitat să dea unrăspuns categoric, dând de înțeles că prioritară esteredimensionarea cheltuielilor publice, în același timp cu reducereadeficitului bugetar.

Citește mai departeîn pagina următoare

Inchide