Interviu cu Isărescu – despre cum „și-au rupt picioarele” politicienii între ei în loc să ia măsuri economice. PLUS: Cum a visat că i-a dat bunicul său „două palme”

Interviu cu Isărescu - despre cum și-au rupt picioarele politicienii între ei în loc să ia măsuri economice. PLUS: Cum a visat că i-a dat bunicul său două palme
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 27/04/2012, 23:36

A învățat să numere cu bancnotele de 100 de lei și fișicurile deun leu, pe care tatăl său le punea pe masă în fiecare lună, după celua salariul. A copilărit printre viticultori, și, dintr-unsentiment de vinovăție față de bunicul său, a continuattradiția.

„Tata era mai dinspre munte, din Râmnicu Vâlcea, însă tata,într-adevăr, când s-a mutat în Drăgășani a fost inseminat și el cumicrobul viticulturii. (….) Tatăl meu lucra la bancă, dar eraprieten cu mulți dintre intelectualii pasionați de viticultură. Seîntâlneau i îi ascultam. Pasiunea s-a transmis și de la aceștioameni, nu numai de la tatăl meu”, a povestit Isărescu într-uninterviu acordat săptămânalului Timpul.

Mugur Isărescu spune că a reluat cu adevărat tradiția familieidupă ce l-a visat pe bunicul său care îi reproșa că „nu este înstare să păstreze tradițiile.”

„În clipa aceea vă mărturisesc că l-am visat, l-amvăzut aproape, pe bunicul din partea mamei, pe care nu-l localizezbine, pentru că a murit când eram foarte mic, dându-mi două palme:«Chiar așa, chiar aici s-a ajuns? Nemernicilor! Nici asta nusunteți în stare, să păstrați tradițiile».

Astăzi, oficialul BNR se recomandă ca specialist de vinuri deDrăgășani, cu „producții nu mari, dar de bună calitate”.

Isărescu își amintește cum citea, în tinerețe, despredevalorizarea monedei străine

„Citeam: devalorizarea lirei, devalorizarea monedei străine, cumscriau toți ziariștii. Nu am înțeles prea multe. Când am terminatComerțul, foarte mulți s-au îndreptat spre chestiuni practice. Pemine m-a pasionat cercetarea, cred că am și o anumită înclinațiespre citit, spre studiu, spre… cred că a fost ceva, nu a fostnumai, să zic, mâna destinului”, își amintește oficialul BNR.

Primele teorii ale guvernatorului BNR despre cursul de schimb nuau fost, însă, primite pozitiv de către jurnaliști. Acesta îșiamintește cum un journalist de la Scânteia „l-a făcut pilaf” dupăce și-a prezentat prima lucrare.
„Un ziarist de la Scânteia m-a făcut pilaf! A venit lasesiunea noastră și a scris că nu am viziune. Cam ieșisem dinrânduri, am spus că n-o să mai avem cursuri fixe. Eram, de fapt,marcat de devalorizarea din 1971 a dolarului și de renunțarea laprețuri fixe. M-a chemat directorul: „Tovarășe Isărescu, s-a scris…Să fiți mai atent, se poate? Uitați, a apărut în organulpartidului…”. Și pe urmă am luat-o s-o completez. Uite ce înseamnăsă te ambiționezi aiurea. Și mi-am făcut teză de doctorat dinea.”

Isărescu povestește despre lupta pe care Banca Națională o ducecu inflația. Potrivit acestuia, rata inflației va atinge 8% înacest an, ca efect al majorării TVA.
„Eu aș spune undeva între 7,5 și 8. Ne pare rău, ratăm ținta. Darcând nu poți să faci corecțiile cu cifre nominale, le faci cu…inflația. Punctul de vedere și al Băncii Naționale, și al meu estecă aceasta este o metodă categoric mai eficientă. Vedeți,funcționează. Dar e și inechitabilă, pentru că îi lovește, înspecial, pe cei cu venituri fixe și venituri mai mici, șipericuloasă, deoarece creează precedente”.

Isărescu numește inflația „o boală periculoasă șiparșivă”

„Când începi să te lupți cu inflația îți dai seamacât de periculoasă e boala asta. E foarte parșivă.Sperăm însă ca la anul pe vremea aceasta să revenim la 3%, dacă nuse reîmbolnăvește organismul social, în sensul unei obișnuințe cuinflația. Ce înseamnă aceasta? E inflație mai mare, aparsindicatele, vor salarii mai mari, pensionarii vor pensii mai mari,toată lumea are dreptate aici. Dar, până la urmă, toată lumeapierde.”

În ceea ce privește ținta de aderare la zona Euro, aceastatrebuie rediscutată, pentru că a devenit nerealistă. Potrivitoficialului BNR 2015 este o țintă mai realistă însă rămâne unaambițioasă. ” Trebuie rediscutată, însă nu amânată foarte mult.2015 ar fi ca dată, nu 2012. 2012 era intrarea în anticameră. Deci2015. Ținta trebuie să fie ambițioasă. Și este categoricambițioasă. Dar trebuie să fie și realistă.

Când vine vorba de estimări privind creșterea economică,Isărescu este reticent și lasă totul în mâna aplicării măsuriloranunțate de Guvern. Potrivit acestuia, oorice reducere de salariisau majorare de tax ear fi putut fi evitată dacă Guvernul ar fi pusîn practică programul din 2009.

„Cred că, dacă programul, așa cum a fost gândit în2009, ar fi fost pus în practică din 2009 și nu ar fi fostconflictul acela… Fiindcă ce am avut noi în 2009? Am avut omajoritate extraordinară, vreo 70, aproape de 80 la sută care s-abătut… Și-au rupt picioarele între ei. Acel program nu prevedeamajorări de impozite. Programul nu prevedea reduceri globale devenituri, dimpotrivă. Deci noutatea pe care pot să v-o spun cutărie este că eu continui să cred că, dacă programul era aplicat,scăderea era și mai mică și revenirea din 2010 nu era o noutate. Înconsecință, văzând câtă rezistență există, mai ales la corecția dindomeniul bugetar, nu pot să vă dau decât un răspuns condițional:dacă nu se revine, nu se întârzie și așa mai departe, cred că avemtoate șansele să avem creștere economică în 2011”, a explicatoficialul BNR.

Când vine vorba de măsuri de austeritate, Isărescu considerăfolosirea acestui cuvânt ca „nefericită”. Potrivit acestuia, vorbimde o corecție a salariilor din sectorul bugetar, care în perioada2007 și 2008 au crescut cu 80%. „Consider că folosirea cuvântului”austeritate” a fost nefericită. Eu am folosit încă de la începutulanului 2009 cuvântul „corecție”. Într-adevăr, dacă spui: „Salariiletrebuie să scadă cu 20%”, pare ceva de austeritate. Dacă spui:”Salariile în sectorul bugetar au crescut în 2007 și 2008 cu 80%,s-a sărit calul și nu se poate susține o creștere de 80%”, nu sepoate de către 60%. Aici este o corecție”, a explicat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, cea mai mare problemă acum oconstituie factura socială, „care, pe de o parte, este insuficientădin punct de vedere social și politic, iar pe de altă parte, esteenormă din punct de vedere financiar și economic”. „Nu pot să îmidau seama unde va găsi Guvernul acel echilibru pentru ca măsurilede corecție – să nu folosesc cuvântul „austeritate” – să fiedigerabile social și politic și să fie suficiente din punct devedere economic și financiar”, a adăugat oficialul BNR.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021