MAI lucrează la modificarea normelor care permit ridicarea de pe stradă a cetățenilor, pentru legitimare

Redactor:
Ovidiu Vanghele
MAI lucrează la modificarea normelor care permit ridicarea de pe stradă a cetățenilor, pentru legitimare
ULTIMĂ ORĂ!

Ministerul Administrației și Internelor (MAI) analizează oportunitatea unei posibile modificări a normelor prin care, în prezent, o persoană care participă la un protest ilegal este ridicată și condusă la secție pentru legitimare chiar dacă are acte de identitate asupra ei.

Declarația a fost făcută de un consilier al ministrului de Interne care a participat, luni, la o dezbatere organizată de mai multe ONG-uri și în care au fost analizate posibilele abuzuri ale Jandarmeriei, petrecute atât în ultimele luni cât și cu ocazia summit-ului NATO de la București.

Reprezentantul MAI a explicat că nu poate da mai multe detalii întrucât analiza la nivelul ministerului nu s-a încheiat.

„Nu vă pot spune că va fi eliminată această măsură. În prezent analizăm ce se întâmplă în alte țări și vom veni cu o soluție. Am primit mai multe semnale în legătură cu acest aspect”, a declarat oficialul MAI.

La dezbatere a participat, din partea Jandarmeriei Române, și colonelul Aurel Moise. Acesta a fost întrebat care este motivul pentru care o persoană care participă la un protest ilegal este ridicată și condusă la secție pentru legitimare chiar dacă are acte de identitate asupra ei. Moise a răspuns că rațiunea pentru care acest lucru se întâmplă ar fi aceea că, uneori, cei legitimați la locul la care au fost opriți de jandarmi au folosit documente false.

„Am avut cazuri în care, pe baza datelor de identitate colectate de pe teren, au fost amendate persoane care au venit apoi și au demonstrat că erau în vacanță nu-știu-unde, nicidecum la vreun protest sau la vreo manifestare publică, motiv pentru care există așa-numita conducere la secție pentru identificare”, a declarat Moise.

Acesta a refuzat să dea detalii suplimentare, cum ar fi amploarea fenomenului falsurilor sau ponderea situațiilor în care au fost folosite acte false ori identități furate pentru legitimare în fața angajaților Jandarmeriei, în ciuda solicitărilor din partea asistenței.

Aspectul „conducerii la secție pentru legitimare”, care în prezent are o bază legală, este criticat de mai mulți ani de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului. APADOR-CH, de pildă, a analizat în mai multe ocazii această măsură, calificând-o drept „privare de libertate în mod ilegal” sau „reținere ilegală”.

În prezent, „conducerea la secție pentru identificare” se poate face indiferent dacă cel vizat de măsură are sau nu asupra sa actele de identitate și se poate întinde pe durata a 24 de ore.

Cu aceeași ocazie au fost discutate și alte aspecte privind în special intervențiile Jandarmeriei. Unul dintre subiectele de discuție a fost și intervenția în forță de acum exact patru ani împotriva unor manifestanți anti-NATO aflați la fabrica Flaros din Timpuri Noi în timpul summit-ului NATO de la București din 2008.

Prezent la dezbatere, ministrul de Interne de la acea vreme, Cristian David, a declarat că intervenția în forță împotriva tinerilor „anarhiști” nu a fost oportună.

„În opinia mea, intervenția în forță în acel moment a fost o eroare”, a spus David. Acesta a declarat că, deși a realizat acest lucru imediat, nu a putut lua măsuri întrucât a fost începută „o cercetare penală” în legătură cu evenimentele de atunci.

Inchide