Prefectul de Dolj: CNP-ul nu este moștenit, ci ni-l dă statul, iar statul se poate folosi de el. Dacă bate unul la ușă să ne vândă tigăi spunem și CNP, și telefonul și PIN-ul cardului

Prefectul de Dolj: CNP-ul nu este moștenit, ci ni-l dă statul, iar statul se poate folosi de el. Dacă bate unul la ușă să ne vândă tigăi spunem și CNP, și telefonul și PIN-ul cardului
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 12:39

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a făcut apel la cetățeni, miercuri, să își declare Codul Numeric Personal la recensământ, spunând că „CNP-ul nu este moștenit genetic, ci ni-l dă statul, astfel că statul se poate folosi de el”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul județului Dolj, Nicolae Giugea, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că este obligatoriu ca cetățenii să declare Codul Numeric Personal la recensământ.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că cei care au lansat „zvonuri” sunt cei care „nu au făcut nimic pentru societate și nu au altă preocupare decât să bage bățul printre gard”.

„Nu știu de unde a apărut informația că nu trebuie să-i spună recenzorului ce CNP are. Dacă bate unul la ușă să ne vândă tigăi cu fundul cu trei straturi atunci spunem și CNP-ul soțului, și telefonul și PIN-ul cardului, dar când trebuie să îl spunem instituțiilor statului refuzăm. Nu știu de unde a apărut ideea că nu trebuie să spunem recenzorului ce CNP avem. Probabil sunt unii care nu pot să facă nimic folositor pentru societate și nu au altă preocupare decât aceea de a băga bățul printre gard și a lansa tot felul de zvonuri. Declararea CNP-ului nu are nimic subversiv, pur și simplu Statistica trebuie să știe exact câte persoane sunt în România. CNP-ul nu este moștenit genetic, nu ne naștem cu el, ci ni-l dă statul și statul se poate folosi de el”, a spus prefectul Nicolae Giugea.

Directorul executiv al Direcției de Statistică Dolj, Mariana Tănase, a spus că în județ s-au înregistrat mai multe cazuri în care oamenii au refuzat furnizarea CNP, neputând preciza o cifră în acest sens.

Conform sursei citate, până miercuri 49,52 % din populația județului Dolj a fost recenzată, cel mai mare procent, de 70 la sută, înregistrându-se în comuna Drăgotești.

Potrivit directorului executiv al Direcției Regionale de Statistică Dolj, Mariana Tănase, în județul Dolj sunt 3.919 persoane implicate în recensământul populației și locuințelor.

Șeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie, susținând că discuțiile privind lipsa sancțiunilor dacă această informație nu este furnizată au fost generate de purtătorul de cuvânt al INS, „pregătit insuficient”, care a fost destituit.

Președintele Institutului Național de Statistică, Vergiliu Voineagu, a declarat, într-o conferință de presă, că prima declarație oficială pe problema declarării CNP-ului a fost dată sâmbătă, de purtătorul de cuvânt al instituției.

„Purtătorul de cuvânt, după ce a făcut precizări că nu orice recenzori acordă sancțiuni, ci persoane special nominalizate care constată cuantumul sancțiunii, a mers puțin mai departe și și-a exprimat din grabă și din pregătire insuficientă un punct de vedere personal că nedeclararea CNP nu impune sancțiune”, a spus Voineagu.

Acesta a menționat că purtătorul de cuvânt a fost destituit.

Voineagu a spus că, în acest context, instituția a revenit și subliniat că declararea CNP-ului este obligatorie.

Persoanele care refuză să-și declare Codul Numeric Personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate și fără acesta și nu riscă absolut nicio sancțiune, declara, sâmbătă, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Institului Național de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu.

Ministerul Administrației și Internelor a precizat, marți, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea și completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populației și al Locuințelor din România în anul 2011.

Astfel, articolul 2, alineatul 1 prevede că „persoanele [ ….] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele și informațiile prevăzute în programul de recensământ”, iar „nerespectarea prevederilor alin. (1)atrage răspunderea contravențională a celor vinovați”.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Miroase a canalizare la tine în baie? Ce s-a întâmplat, de fapt, cu instalația ta...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...