Președintele Federației Române de Baschet despre pedeapsa ucigașului lui Chauncey Hardy: ,,Dacă se plătește numai cu cinci ani înseamnă că încurajăm criminalitatea”

Președintele Federației Române de Baschet despre pedeapsa ucigașului lui  Chauncey Hardy: ,,Dacă se plătește numai cu cinci ani înseamnă că încurajăm criminalitatea
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 23/04/2012, 21:42

Președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că sentința de cinci ani primită de agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit, în toamna anului trecut, în urma unei altercații dintr-un club din Giurgiu, încurajează criminalitatea.

„Nu se explică de ce s-au dat numai cinci ani, nu se înțelege care este încadrarea juridică a infractorului. Dacă viața unui om înseamnă numai cinci ani, dacă se plătește numai cu atât, înseamnă că încurajăm criminalitatea. Noi vrem dreptate și să nu încurajăm violența și criminalitatea”, a declarat Tocală.

Tocală spune că mama lui Hardy s-a constituit parte civilă și a angajat atât un avocat american, cât și unul român, intentând proces: „Ne-a solicitat să suportăm o parte din cheltuielile de judecată. Federația a sprijinit familia cu un ajutor material, dar banii au fost cheltuiți pentru repatriere și cheltuieli de înmormântare. S-au creat și conturi pentru sprijinirea familiei, însă nimeni nu a dat vreun ban în afară de echipa feminină din Arad. Mai mult, din cauza pierderii suferite, mama lui Hardy nu a mai putut să lucreze trei luni de zile”.

Președintele FR Baschet spera să poată organiza o ceremonie pentru comemorarea lui Chauncey Hardy la Arena de Baschet din București, la care să participe una dintre surorile regretatului jucător de la CS Giurgiu, reprezentanți ai Ambasadei SUA din România și jucătorii americani care activează la noi în țară. „Am intenționat să organizăm o ceremonie. Însă așteptăm decizia familiei, deoarece nici nu vor să audă de așa ceva, să vină din nou în România, mai ales după sentința asta. Nici sicriul n-au vrut să fie atins de vreun român”, a spus Tocală.

Agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în față, în urma unei altercații într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut, a fost condamnat, miercuri, la cinci ani de închisoare de către Tribunalul Giurgiu, sentința nefiind însă definitivă.

Tribunalul Giurgiu l-a condamnat, miercuri, pe Ionuț Adrian Tănăsoaia, acuzat că i-a tras un pumn în față baschetbalistului Chauncey Hardy, lovitură în urma căreia sportivul a murit, la cinci ani de închisoare, instanța aplicând pedeapsa minimă întrucât bărbatul și-a recunoscut fapta.

Pentru fapta lui, pedepasa prevăzută de lege este între cinci și 15 ani de detenție, sentința nefiind definitivă și putând fi atacată cu apel.

Instanța a dispus separarea părții civile a dosarului, pentru a nu întârzia soluționarea cauzei.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ionuț Adrian Tănăsoaia, zis Gipsy-Gypsanu, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Potrivit Ministerului Public, în dimineața de 9 octombrie 2011, la ora 4.13, Ionuț Adrian Tănăsoaia, aflat într-un club din Giurgiu, pe fondul consumului de alcool și al unui conflict spontan, l-a îmbrâncit și apoi l-a lovit puternic cu pumnul în față pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, cre s-a dezechilibrat și a căzut lovindu-se cu capul de pardoseală.

În urma impactului, victima a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, câteva ore mai târziu (ora 19.10 ), la decesul acesteia.

Medicii legiști au stabilit că moartea victimei a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii, consecință a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie și dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.

Leziunile traumatice corporale cerebrale care au dus la deces s-au putut produce prin lovire cu și de corp-plan dur în același context traumatic, iar între leziunile traumatice cranio-cerebrale și deces există o legătură de cauzalitate directă și necondiționată, au conchis legiștii.

Surse judiciare au informat că baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul accidentului din discotecă.

Scandalul în urma căruia Chauncey Hardy și-a pierdut viața a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, după ce baschetbalistul american, în vârstă de 23 de ani, ar fi vrut să danseze cu niște tinere. El a fost lovit cu pumnul în bărbie de Ionuț Adrian Tănăsoaia și s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans.

Americanul ar fi inițiat un joc cu o tânără, căreia îi tot punea pe cap o șapcă, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoțeau pe fată. Tănăsoaia i-ar fi spus lui Hardy să plece, însă conflictul verbal a degenerat, astfel că i-a tras un pumn în față, iar sportivul s-a dezechilibrat și a căzut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsă în cădere a fost gravă, ducând la decesul baschetbalistului.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Motivul despărțirii: A bătut-o Mr Pink?! Monica Gabor, plină de vânătăi pe corp
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Motivul despărțirii: A bătut-o Mr Pink?! Monica Gabor, plină de vânătăi pe corp
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Află care este cel mai eficient vaccin anti-Covid. Studiu pe milioane de oameni
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...