Udrea nu și-a încheiat socotelile cu Dinu Patriciu: Din cauza lui tăiem pensiile mici. Vlădescu așteaptă banii de la Rompetrol: „Eu sper să plătească”

Udrea nu și-a încheiat socotelile cu Dinu Patriciu: Din cauza lui tăiem pensiile mici. Vlădescu așteaptă banii de la Rompetrol: Eu sper să plătească
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 16:47

Luna trecută, Dimitri Grigoriev, directorul financiar algrupului Rompetrol, a spus că una din soluții este restructurareadatoriei pe următorii trei-patru ani. „Nu vom putea plăti toatădatoria fără suport extern, care poate fi un acordinterguvernamental”, a spus atunci Grigoriev.

De unde provine datoria

În octombrie 2003, Guvernul condus de Adrian Năstase a emis oordonanță privind transformarea în obligațiuni a restanțelorbugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, învaloare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi și penalități.Documentul a fost contrasemnat de fostul ministru al FinanțelorMihai Tănăsescu și fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu,fiind promulgat în 2005 sub formă de lege de către TraianBăsescu.

Patriciu nu se simte câtuși de puțin responsabil de faptul căstatul a pierdut bani în afacerea din 2003, după cum a mărturisitomul de afaceri la începutul acestei luni, într-o emsiune la PROTV. Ba mai mult, statul a câștigat „enorm” pe urma transformăriidatoriilor Petromidia în obligațiuni, susține Patriciu. Câștigulstatului constă atât din dobânzile pe care le-a încasat peparcursul celor șapte ani, respectiv 260 milioane de dolari, cât șidin cele opt miliarde de dolari din taxele plătite de Petromidia încontul carburanților comercializați, conform calculelor luiPatriciu.

Elena Udrea, ministrul Dezvol­tării, spune că pensiile vor fităiate cu 15% de la 1 iunie din cauză că omul de afaceri DinuPatriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol, nu și-a plătitdatoria de 600 de milioane de dolari către statul român. „Dacădomnul Dinu Patriciu, mentorul și finanțatorul domnului CrinAntonescu (…), și-ar plăti datoria către statul român, de 600 demilioane de dolari, nu ar mai trebui să tăiem pensiile mici”, aspus Elena Udrea miercuri seară, la o emisiune a postului B1TV.

Cele 600 de milioane de dolari nu mai reprezintă însă datorialui Patriciu către stat, ci a kazahilor de la KazMunaiGaz, actualiiproprietari ai grupului Rompetrol. În 2007, Patriciu a vândut cătrecompania kazahă de stat un pachet de 75% din acțiunile Rompetrol,iar restul de 25% în iunie 2009, afacere pentru care omul deafaceri a încasat aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Kazahii aupreluat compania petrolieră cu tot cu datoria de 2,4 miliarde delei (aproximativ 600 milioane de dolari) către buget, scadentă întoamna acestui an. „În bugetul anului 2010 avem 0,4% din PIB, adică2,4 miliarde lei, venituri din achitarea valorii obligațiuniloremise pentru Rompetrol. Dacă Rompetrol va face această plată nu vafi nevoie să găsim soluții pentru acest 0,4% din PIB. Eu sper caRompetrol să plătească această datorie”, a spus ieri SebastianVlădescu, ministrul Finanțelor.

Guvernul miza în 2010 pe acești bani pentru creștereaveniturilor, totuși, conștient că șansele de recuperare integrală asumei sunt mici în 2010, a făcut un scenariu de rezervă. Astfel,statul se va mulțumi la scadență doar cu jumătate din datorie,respectiv cu 1,2 miliarde de lei (300 milioane de dolari), conformproiectului programului de convergență al României pentru perioada2009-2012.

Majorare de capital la Rompetrol

Ieri, proprietarii companiei petroliere au reacționat: capitalulRompetrol Rafinare va fi majorat cu 450 milioane lei pentru plataparțială a datoriei, sumă care reprezintă doar a cincea parte dindatorie. Astfel, acționarii companiei vor dezbate, la 30 iunie,”Majorarea capitalului printr-un nou aport în numerar într-uncuantum de până la 450 milioane lei, aport în numerar specialdestinat efectuării de către societate a unei plăți parțiale șirăscumpărării unei părți corespunzătoare din obligațiunile emise desocietate”, se arată în convocatorul AGA transmis, joi, deRompetrol Rafinare, Bursei de Valori București. Era de așteptat, dealtfel, ca Rompetrol să nu achite decât parțial restanța cătrestatul român. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...