Un miliardar excentric își face o țară în largul Pacificului care va fi guvernată după principiile libertarianismului. IMAGINILE „orașelor plutitoare”

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 21:25

Un miliardar american va finanța construcția unei țări într-o „zonă liberă”, respectiv în mijlocul oceanului.

Peter Thiel își datorează faima lansării serviciului PayPal și faptului că a finanțat o companie care se numea Facebook și care avea să devină faimoasă în lumea întreagă. A investit în diverse proiecte, de la programele de manipulare a ADN-ului și filme hollywoodiene, până la companii din Silicon Valley.

Acum, miliardarul de 43 de ani demarează cel mai ambițios proiect al său: o nouă țară, în largul oceanului, guvernată după „legi” inspirate de ideologia scriitoarei americane Ayn Rand, care s-a numărat printre gânditorii care au revigorat ideile doctrinei libertariene în secolul a XX-lea.

• Libertarianismul este o doctrină politică avându-și originea în liberalismul clasic al secolului al XIX-lea. Susține libertatea deplină a indivizilor, principiul fundamental de organizare a societății. Doctrina presupune minimizarea rolului guvernului și maximizarea libertății individuale și politice. Libertarienii sunt susținători fervenți ai proprietății private, și, în același timp, ai libertăților civile. Se opun cenzurii și oricăror alte restrângeri ale libertății de exprimare ori legilor care restrâng activități personale sau consensuale.

Deși a investit până acum peste un milion de dolari în acest proiect, scopul lui Thiel nu este de a locui acolo. Experimentul îl interesează din punct de vedere „teoretic”, pentru a testa noi forme de guvernare.

Cu o avere estimată la 1,5 miliarde de dolari, Thiel a făcut o obsesie pentru granițe, și nu doar pentru cele de tip financiar, de care se ocupă zilnic prin natura jobului pe care îl are, având în vedere că manageriază fondul de investiții Clarium Capital. Îl preocupă granițele politice, sociale, științifice, scrie Details.com.

„Unul dintre lucrurile mereu fermecătoare este întrebarea în legătură cu viitorul – cum va arăta lumea peste 20 de ani și ce putem face sau ar trebui să facem pentru a fi mai bună. Dar este o întrebare la care nu poți da un răspuns îndeajuns de complet. Este la fel ca la jocul de șah. Poți anticipa câteva mișcări, dar nu poți vedea cum se va termina. Iar șahul este mai simplu decât realitatea”, spune Thiel.

În ciuda inovațiilor din ultimul sfert de secol, dintre care unele l-au făcut un om foarte prosper, Thiel este foarte puțin impresionat de evoluția noastră, a oamenilor, din punct de vedere tehnologic, politic, social, financiar. Ultimul constructor auto american de succes a fost Jeep, companie fondată în 1941, „iar mașinile noastre nu merg mai repede decât atunci”, spune Thiel, care găsește mai multă satisfacție în a urmări ideile mari decât în investițiile pe care le are în cloud computing sau filme de Hollywood.

Thiel, un Don Quijote modern

Poate tocmai de aceea, Thiel – alături de alți investitori ca Luke Nosek, Ken Howery (PayPal) sau Sean Parker (Napster, fost președinte Facebook) – au înființat Founders Fund. Pe lângă investițiile care ne aduc aminte de Don Quijote, dar care au potențial pentru a deveni profitabile, cum sunt compania de transport spațial SpaceX sau Halcyon Molecular, care și-a propus să utilizeze secvențe de ADN pentru a prelungi viața, Thiel este acum cel mai important susținător al unei idei care duce conceptele de mare, îndrazneț și ciudat la un alt nivel.

Thiel (centru) împreună cu partenerii săi la Fonders Fund, Ken Howery (stânga) și Sean Parker

La peste 300 de kilometri vest de podul Golden Gate, care leagă orașul San Francisco de orașul Sausalito, dincolo de linia unde Pacificul întâlnește cerul, este locul unde Thiel face cea mai îndrăzneață investiție a sa.

Ideea orașelor plutitoare îi aparține lui Patri Friedman, care în 2008 a înființat Seasteading Institute, alăruri de Wayne Gramlich, tocmai pentru a o implementa. Friedman a fost inginer la Google și este nepotul economistului Milton Friedman, câștigător al premiului Nobel. Acesta vrea formarea unor noi popoare suverane, care să trăiască pe platforme cum sunt cele petroliere, în apele internaționale – în afara reglementărilor, legilor și a imperativelor morale. La început vor fi orașe-stat mici, deși scopul este ca până în 2050 să existe nenumărate de astfel de așezări plutitoare.

Planul arhitectural al prototipului unui astfel de oraș presupune existența unei structuri mobile, cu motor diesel, de 12.000 tone, cu camere pentru 270 de persoane, cu posibilitatea ca acestea să fie interconectate.

Scopul final este „să deschidem o frontieră pentru a experimenta noi idei de guvernare”, spune Friedman. Asta se traduce prin fondarea unei ideologii orientate pe micro-state pentru a implementa politici pe care libertarienii nu au avut posibilitatea de a le populariza.

Construirea unei țări ca o afacere

Un potențial model este ceea ce Friedman numește Appletopia: o corporație, cum este Apple, „inițiază o țară ca o afacere. Cu cât țara este mai dorită, cu atât mai valoroase sunt imobiliarele”.

„Este aproape ca și când ar exista un cartel al guvernelor, iar aceasta este o modalitate de a forța guvernele să concureze în stilul pieței libere”, explică termenul de „interconectare” Ken Howery, partenerul lui Thiel la Founders Fund.

În ciuda criticilor acestei idei, Thiel pare foarte devotat. Până acum a investit 1,25 milioane dolari.

„Când începi o nouă companie, adevărata libertate se află la începutul acestei inițiative. Constituția Statelor Unite permitea la început lucruri care ulterior nu au mai fost posibile. Așadar, întrebarea este poți să te întorci la începuturi? Cum începi?”, se întreabă Thiel.

Dacă această „nouă lume”se va concretiza, Thiel nu se va număra printre cetățenii ei. Iar unul dintre motive este că nu este prea pasionat de bărci. Interesul lui Thiel este unul „teoretic”, așa cum îl caracaterizează el însuși. „Nu mai cred că libertatea și democrația sunt comptibile. Cea mai importantă sarcină a libertarienilor este să găsească o ieșire din politica de orice fel”, scria Thiel încă din 2009.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce face Jean Paler, în fiecare dimineață, în parcul din Sinaia! Turiștii au crezut că...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu...
NOI REGULI în CONSTANȚA, unde INCIDENȚA se ÎNDREAPTĂ spre 3: MASCA OBLIGATORIE în anumite ZONE!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BANCNOTA care ar putea fi INTERZISĂ! Scapă urgent de ea dacă o ai. Ar putea...
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei