Modificari ale corpului in sarcina: Trimestrul I

Modificari ale corpului in sarcina: Trimestrul I
Publicat: 18/09/2012, 12:26

Care este primul semn de sarcina?
Cel mai frecvent, primul semn de sarcina este lipsa menstruatiei. Puteti avea de asemenea cateva crampe abdominale usoare si o mica sangerare cand oul fertilizat se fixeaza in uter.
Daca menstruatia intarzie si credeti ca sunteti gravida, puteti incerca un test de sarcina. Acest test poate fi destul de precis daca il faceti la cateva zile dupa data la care asteptati menstruatia.
Medicul ginecolog va poate confirma sarcina si puteti discuta despre ingrijirea prenatala.

De ce ma simt atat de obosita?
Senzatia de oboseala este unul dintre cele mai frecvente semne ale sarcinii incipiente. Organismul dumneavoastra munceste intens pentru a se adapta sarcinii, ceea ce poate determina o oboseala extrema. Este nevoie sa dormiti mai mult decat de obicei, daca este posibil. Energia obisnuita va va reveni in trimestrul II de sarcina.

Ce sunt greturile de dimineata?
Disconfortul matinal este reprezentat de greata si varsaturile pe care multe femei gravide le resimt in primele luni de sarcina. Greata este cauzata de hormonii de sarcina si poate sa apara in orice moment al zilei, nu numai dimineata. Anumite mancaruri sau mirosuri va pot provoca greata, urmata uneori de varsatura. Unele femei se simt rau atunci cand au stomacul gol sau prea plin.
Greturile matinale debuteaza de obicei la cateva zile de la intarzierea menstruatiei sau de la pozitivarea testului de sarcina. De obicei dispar in trimestrul II de sarcina.
Daca varsaturile se repeta frecvent trebuie anuntat medicul.

Alte modificari in trimestrul I de sarcina:
Urinarea frecventa.Catre sfarsitul primului trimestru apare nevoia de a urina mai des, deoarece uterul creste si preseaza vezica urinara. Puteti pierde putina urina cand tusiti sau stranutati, datorita presiunii crescute in vezica.

Burta umflata.Talia incepe sa se ingroase pe masura ce copilul si uterul se dezvolta. (In functie de dimensiunile dvs. inainte de sarcina, aceasta modificare se poate sa nu apara pana in trimestrul II).

Modificari emotionale.Va puteti simti trista, distrata sau incapabila de a va concentra. Aceste semne pot fi cauzate de oboseala, hormonii de sarcina si de emotia de a fi insarcinata.

Lipsa de putere.Organismul dvs. lucreaza permanent si in exces pentru a sustine cresterea copilului. De aceea, va puteti simti ametita si lipsita de putere. Foamea, oboseala sau stress-ul pot amplifica aceste simptome. Daca ametelile sunt severe si se asociaza cu sangerare vaginala sau durere abdominala, trebuie sa solicitati de urgenta ajutor medical, pentru a exclude riscul unei sarcini ectopice (in care oul fertilizat se implanteaza in afara uterului).

Arsuri la stomac.Hormonii de sarcina incetinesc procesul de digestie, pentru a da organismului mai mult timp sa absoarba substantele nutritive. Tractul digestiv este relaxat iar alimentele stau in stomac mai mult timp, ceea ce poate provoca arsuri.
Constipatia. Incetinirea digestiei poate provoca si constipatie, balonare sau flatulenta (gaze). Acestea sunt mai frecvente la pacientele care primesc complexe de vitamine prenatale care contin si fier. Medicul va poate recomanda sa luati suplimente de fibre alimentare sau laxative usoare, care sa va ajute. Daca constipatia este severa, trebuie anuntat. Doctorul si, eventual, schimbata terapia prenatala.

Vase de sange vizibile.Vasele de sange vizibile pe abdomen, sani sau picioare pot eveni mai accentuate pe masura ce organismul produce mai mult sange iar inima pompeaza mai repede pentru a sustine necesitatile sarcinii. Se pot dezvolta vene cu aspect de retea/panza de paianjen – vase de sange subtiri care radiaza dintr-o zona centrala, pe fata, gat sau brate.

Modificari ale pielii.Cei din jur pot observa o „stralucire” a fetei data de sarcina, explicata de aspectul rozaliu si lucios al pielii prin cresterea circulatiei sangelui. Hormonii de sarcina pot provoca o ingrasarea a pielii care poate duce la eruptie acneica temporara.

Modificari ale sanilor.Multe femei sesizeaza modificari ale sanilor devreme in sarcina. Hormonii de sarcina pregates glandele mamare pentru alaptare. Pe masura ce modificarile hormonale apar, sanii devin mai fermi si se maresc. Se pot observa si mici denivelari in zona din jurul mamelonului. Sanii vor continua sa creasca si sa se modifice pe toata durata sarcinii, devenind din ce in ce mai mari si mai plini.

Modificari vaginale.Mucoasa vaginala devine mai densa si mai putin sensibila. Puteti sesiza o secretie apoasa, albicioasa, care este normala in sarcina. Sangerarea vaginala usoara („spotting”) este frecventa si poate fi normala. Oricum, trebuie anuntat medicul pentru orice sangerare vaginala. Daca aceasta este abundenta sau dureroasa, trebuie sa va prezentati de urgenta la spital.

Vezi programul Dr. Carmen CHELES

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Spaniolii și indigenii sud-americani vor să recupereze marfa de pe galionul San José, considerat „Sfântul...