A fost desemnat un nou președinte pentru comisia de cod electoral

Publicat: 25 03. 2015, 11:08
Actualizat: 25 03. 2015, 21:17

Voicu deținea funcția de vicepreședinte al comisiei, funcție în care a fost desemnată Gabriela Podașcă, deputat PSD.

Membrii comisiei au decis să continue dezbaterea cu modificarea proiectului de lege privind alegerile parlamentare, iar, până în 15 aprilie, subcomisia care se ocupă cu acest proiect urmează să-l prezinte comisiei.

„Misiunea acestei comisii constă în elaborarea unor proiecte de lege pe câteva domenii. Trei dintre aceste legi au fost finalizate, una deja fost aprobată – legea finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice -, alte două legi – legea partidelor și legea alegerilor locale sunt pe circuit parlamentar. Mai avem de redactat noul proiect de lege al alegerilor parlamentare, împreună cu o analiză cu privire la introducerea unor sisteme de vot alternativ, indiferent că e vorba de votul prin corespondență sau votul electronic, pentru românii din străinătate. Subcomisia care se ocupă de legea alegerilor parlamentare a primit termen 15 aprilie pentru redactarea proiectului care va fi prezentat plenului comisiei, astfel încât să ne încadrăm și cu aprobarea acestei legi în această sesiune parlamentară, deci cel maitârziu la sfârșitul lunii iunie. În același timp, cel puțin noi, PNL, vom deschide o dezbatere în comisie cu privire la modalitățile de vot alternativ, votul prin corespondență și votul electronic. Încă nu am pornit o discuție pe acest subiect, am transmis proiectul nostru spre consultare tuturor grupurilor parlamentare. Cred că în cursul zilei de mâine îl vom depune și oficial, în urma primirii observațiilor, dacă este cazul, și începând de săptămâna viitoare probabil că acest proiect de lege poate fi discutat și în comisii”, a precizat Mihai Voicu, după ședință.

PSD și PNL au făcut rocada la conducerea comisiilor de cod electoral și de revizuire a Constituției. Astfel, comisia de revizuire a Constituției era condusă de Crin Antonescu, PNL, iar, acum, în fruntea acestei comisii a fost ales în unanimitate de voturi, Ion Chelaru (PSD). La comisia de cod electoral, Valeriu Zgonea (PSD) s-a retras și a fost înlocuit de Mihai Voicu (PNL).