Absent din București, Ponta a deconspirat o ședință informală „de lucru” Președinție – Guvern, convocată de Băsescu sâmbătă seară la Cotroceni

Publicat: 23 02. 2014, 15:21
Actualizat: 19 03. 2015, 15:25

În contextul conflictului din Ucraina, președintele Traian Băsescu a invitat în această seară, la Cotroceni, mai mulți miniștri și reprezentanți ai instituțiilor care se ocupă cu siguranța națională, la o întâlnire informală.  Absent din București, premierul Victor Ponta a făcut publică intenția președintelui, anunțând, printr-un comunicat de presă, că a fost chemat în ultimul moment la o ședință CSAT la care nu poate participa. „Primul-ministru Victor Ponta a fost informat de convocarea unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru ziua de astăzi, la ora 17.00. Ca urmare a absenței sale din București, primul-ministru a luat decizia de a-l împuternici pe vicepremierul Gabriel Oprea să participe și să îl reprezinte la această ședință”, a transmis biroul de presă al Guvernului.

La scurt timp, Președinția, care nu făcuse niciun anunț prealabil, a infirmat convocarea CSAT. „Nu este o ședință a CSAT, este o ședință de lucru cerută de președinte la care a invitat reprezentanții mai multor instituții, inclusiv pe primul-ministru. Nu este un format CSAT, ca dovadă Secretarul CSAT, domnul general Ion Oprișor, nu participă la această întâlnire”, a precizat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea.

În timpul desfășurării acestei reuniuni, președintele ucrainean, Victor Ianukovici, a fost demis de Parlamentul de la Kiev care a stabilit alegeri prezidențiale anticipate pe 25 mai. În cursul nopții, Ianukovici a ajuns la Harkov, oraș de la granița cu Rusia, unde s-a întâlnit cu liderii regiunilor estice pro-ruse, care au adoptat deja o declarație separatistă și contestă autoritatea Parlamentului național.