Adrian Năstase, pe blog: „Gândurile mele sunt înnorate. Am citit diverse cărți, m-am oprit mai mult asupra ucenicului Iuda”

Publicat: 04 05. 2013, 16:29
Actualizat: 21 05. 2015, 12:58

Fostul premier Adrian Năstase scrie pe blogul său că a pregătit „grădina de la Cornu pentru primăvară” și a citit diverse cărți în ultimele zile, deși gândurile sale sunt „înnorate”.

„La Cornu, astăzi e înnorat. Așa sunt și gîndurile mele. După luni de zile, ascult din nou Wagner. Aștept Lumina de la miezul nopții, semnul că suferința a rămas în urmă. Semnul (re)învierii din fiecare an”, sunt rândurile din finalul postării lui Adrian Năstase intitulată „Despre suferință și Înviere”.

El povestește cum și-a după ce a pregătit grădina de vară de la Cronu a citit la întâmplare diverse cărți.
„Am descoperit, între altele, „Mica Biblie cu icoane”, publicată în 1913, deci exact în urmă cu o sută de ani, de către Nicodem, Episcopul Hușilor. Am recitit Patimile și moartea lui Iisus, reamintindu-mi și pasajele din cartea lui Bulgakov – Maestrul și Margareta”, scrie Năstase.

Cu toate acestea, fostul premier susține că „s-a oprit mai mult asupra ucenicului Iuda”. 

„Iată mâna vânzătorului cu Mine este la masă”, a spus Iisus la cina de taină ucenicilor săi. „Pe care-l voi săruta, acela este, prindeți-l și-l duceți cu pază” le-a zis Iuda, în grădina Ghetsimani, oștenilor aduși să-l prindă pe Iisus. Mi-a rămas în minte răspunsul lui Iisus: „M-ați prins. Dar acum vi-i vremea, când stăpânește întunericul în toată puterea lui”. M-am oprit mai mult asupra ucenicului Iuda (citisem, mai demult, și o carte interesantă despre el, „re-evaluat”). Remușcarea lui este tardivă. Ea nu mai poate schimba istoria. „Greșit-am de am vândut sânge nevinovat”  spune el arhiereilor atunci când află că Iisus a fost condamnat la moarte, aruncă argintii în templu și se spânzură. Din păcate, evenimentele vieții sunt irepetabile”, notează fostul premier.

În finalul postării, Năstase le urează prietenilor să întâmpine „Duminica Învierii cu pace în suflet și speranța renăscută”.