Alegeri parlamentare parțiale în București: Ilie Năstase și Ruxandra Dragomir, printre cei 13 candidați pentru două mandate de senator

Publicat: 05 05. 2014, 23:08
Actualizat: 28 09. 2018, 08:47

Șapte candidați doresc să intre în competiție pentru a câștiga un mandat de senator în Colegiul uninominal 8 din București, rămas vacant după demisia din Senat al lui Dan Voiculescu, aceștia înregistrându-și, până luni seară, candidatura la Biroul Electoral de Circumscripție.

Aceștia sunt Ilie Năstase (Alianța Electorală PSD-UNPR-PC ), Petru Luhan (PDL), Cristina Pastramă (PNL), Ruxandra Maria Dragomir (Partidul Mișcarea Populară), Iulian Crăciun (PNȚCD), Aurel Cristian Rădan (FC) și Gheorghe Chiran (PPDD).

În data de 28 ianuarie 2013, senatorul Dan Voiculescu a anunțat, în plenul Senatului, că demisonează din funcție, la mai puțin de o săptămână după ce depusese jurământul ca senator. El și-a motivat gestul prin faptul că existaseră „speculații” cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica „actul de justiție” în cazul dosarului său.

La începutul lunii decembrie 2008, președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, instanța competentă a judeca fiind atunci Tribunalul București.

Alegeri parlamentare parțiale vor avea loc, simultan cu scrutinul pentru Parlamentul European din 25 mai și în colegiul 7 din București, pentru adjudecarea unui mandat de senator rămas vacant după demisia din Parlament a lui Victor Ciorbea ca urmare a numirii sale în conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. Ciorbea a precizat că face acest gest pentru a evita o posibilă situație de incompatibilitate.

În cursa pentru câștigarea acestui mandat rămas vacant și-au scris candidatura Alfred Laurențiu Antonio Mihai (Alianța Electorală PSD-UNPR-PC), Adriana Săftoiu (PDL), Andrei Gheorghe Creci (PNL), Cristian Ilie (Partidul Mișcarea Populară), Traian Raul Popa (PNȚCD) și Nicolae Calotă (PPDD).