Andrei Marga ales președinte al ICR fără să fie audiat în Comisii. Cum s-a negociat în Senat alegerea sa

Publicat: 11 09. 2012, 10:55
Actualizat: 29 07. 2014, 19:30

Senatul a aprobat numirea fostului ministru de Externe, Andrei Marga, în fruntea Institutului Cultural Român, deși acesta nu s-a prezentat la audierile din Comisii programate pentru această dimineață.

Președintele Comisiei de Cultură din Senat, Sergiu Nicolăescu, a cerut amânarea votului din cauza absenței lui Marga de la audieri, acesta motivând că este plecat din țară

„Vă rog să amânați votul pentru o altă dată”, a fost propunerea lui Nicolăescu, respinsă însă de colegii de la PNL.

„Am putea vota și astăzi”, a fost poziția PNL exprimată prin liderul de grup  Mario Oprea.

Cei de la PDL au reacționat, cerând și ei amânarea votului în cazul Institutului Cultural Român. „Cutuma a făcut ca întotdeauna ca oamenii care sunt propuși în instituții de asemenea însemnătate să fie audiați, audierea ar trebui făcută în Comisia de Politică Externă și Cultură”, a spus senatorul PDL, Radu F. Alexandru.

Liberalii au jucat însă tare prin senatorul Dan Radu Rușanu.

„Cutuma așa spune, dar regulamentul spune că îl votează plenul fără a fi audiat. Colegii domnului Feldman au respectat Regulamentul și nu cutuma și vă rog să respectați Regulamentul”, a spus Rușanu.

PDL a cerut încă o dată prin vocea senatorului Gheorghe David amânarea acestui vot.

Propunerea lui Sergiu Nicolăescu a fost respinsă însă cu 46 de voturi împotrivă și 30 de voturi pentru.

Senatorul PDL, Radu F. Alexandru, a cerut după vot găsirea unei soluții, deoarece, dacă pe domnul Marga îl cunosc senatorii, pe cei doi vicepreședinți nu îi cunosc.

„Membrii Parlamentului, nu au în față CV-urile, nici măcar după nume nu îi cunoaștem. Dacă domnul Marga nu mai are nevoie de prezentare, este vorba de încă doi vicepreședinți pe care trebuie să-i votăm în orb. Nu știm ce legătura au cu activitatea culturală, ce CV-uri au. Să votăm în orb ne descalifică”, a spus senatorul PDL.

După o pauză de consultări între liderii de grup de cinci minute s-a decis să fie votat doar președintele ICR nu și cei doi vicepreședinți, care urmează să fie audiați.

„Salut rapiditatea cu care ați ajuns la acest compromis, asta da coabitare”, a spus președintele Senatului Crin Antonescu.

Andrei Marga a fost ales în fruntea ICR cu 50 de voturi pentru, 26 împotrivă și cinci abțineri.