Așa arată programul OFICIAL al senatorilor începând cu 6 octombrie 2014. SURPRIZĂ: Iată cum arată VARIANTA 2, „numai pentru uz intern”

Publicat: 29 09. 2014, 17:17
Actualizat: 06 02. 2019, 08:04

Senatorii au decis luni ca începând cu lunea viitoare, 6 octombrie, să aibă activitate în circumscripțiile electorale timp de șase săptămâni. Fără lucrări în comisii, fără plen, doar activitate în teritoriu. Motivul este simplu: de vineri, 3 octombrie, începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

Decizia a fost luată în Biroul Permanent al Senatului, cu opt voturi „pentru” și patru „împotrivă”, în condițiile în care membrii conducerii forului superior au avut strecurate pe ordinea de zi două variante: prima, în care aveau un program de lucru normal, cu lucrări în comisii și plen, și a doua, cu activitate în circumscripții.

Pentru că procedura parlamentară prevede ca, în cadrul Biroului Permanent, să se voteze programul de lucru pentru săptămâna în curs și săptămâna următoare, senatorii au luat decizia de principiu privind concediul electoral de șase săptămâni. Formal, ei au adoptat programul de absență pentru săptămâna 6-11 octombrie, după ce au confruntat cele două variante ajunse în fața lor: varianta I, cu program normal; varianta a doua, cu activități electorale. Varianta a doua va fi replicată însă, din aproape în aproape, și în celelalte cinci săptămâni.

Pe lista proiectelor de lege importante care ar fi trebuit să intre în proces legislativ în perioada următoare se numără și ordonanța care legalizează traseismul politic pentru aleșii locali, act normativ respins de Camera Deputaților în urmă cu aproape două săptămâni, dar care își face în continuare efectul timp de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial (pe 2 septembrie 2014).

De altfel, tot în perioada următoare ar fi trebui să intre în dezbaterea Senatului și cererea procurorilor DNA pentru începerea urmăriri penale a senatorilor Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu, cei doi fiind implicați în dosarul licențelor Microsoft, alături de alți șapte foști miniștri.

Citește și MICROSOFTGATE

„S-a luat în calcul și varianta cu programul de lucru cu activitate în Parlament, dar s-a respins repede”

„E cam mult, dar e o practică pe care am mai întâlnit-o. S-a luat în calcul și varianta cu programul de lucru cu activitate în Parlament, dar s-a respins repede. Iar noi oficial nu puteam să planificăm printr-o hotărâre scrisă pentru șase săptămâni. Nu știu pe cine ajută, întrebați-i pe cei de la PSD. Bănuiesc că pe cei de la putere îi ajută, le este frică să nu piardă această posibilitate de a-și maximiza puterea politică a României”, a reacționat senatorul PDL Alexandru Pereș, secretar al Biroului Permanent, contactat de gândul.

Foto: Sorina Ionașc/Gândul

De altfel, la Senat, această procedură este una absolut normală. Și când au avut loc alegerile europarlamentare, senatorii au beneficiat de o lună de pauză pentru a-și ajuta aleșii locali în campania electorală. La momentul respectiv, senatorii abia ce se întorceau din minivacanța de Paște. Acum, istoria se repetă.

După ce au beneficiat două luni de vacanță parlamentară, pe timpul verii, și după ce abia o lună de activitate, senatorii vor intra într-o nouă pauză timp de șase săptămâni.