• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

AVERTISMENTUL UDMR. Kelemen Hunor: Coaliția va lua sfârșit dacă moțiunea de cenzură va trece. Am o oarecare emoție

AVERTISMENTUL UDMR. Kelemen Hunor: Coaliția va lua sfârșit dacă moțiunea de cenzură va trece. Am o oarecare emoție
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că moțiunea de cenzură care va fi depusă de USL în 17 aprilie va fi un test pentru coaliție și a precizat că dacă aceasta va trece, "coaliția a luat sfârșit", pentru că înseamnă că nu există o voință politică pentru a susține actualul guvern.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că moțiunea de cenzură care va fi depusă de USL în 17 aprilie va fi un test pentru coaliție și a precizat că dacă aceasta va trece, „coaliția a luat sfârșit”, pentru că înseamnă că nu există o voință politică pentru a susține actualul guvern.

Kelemen Hunor a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că are „o emoție mică” în legătură cu moțiunea de cenzură.

„Moțiunea de cenzură va fi un test pentru coaliție, va fi un test dacă avem sau nu avem majoritate, mai ales cunoscând dezertările din ultima perioadă din PDL și inclusiv ce se mai așteaptă. Am o oarecare emoție, o emoție mică, dar eu sper că această moțiune de cenzură nu va trece. Dacă va trece, va fi o noutate absolută, o premieră internațională, nu numai națională, când un guvern este dat jos printr-o moțiune de cenzură fiindcă se angajează să implementeze o lege și legea să fie respectată. Și e atacat guvernul pentru un lucru absolut firesc și normal, pentru o HG prin care dorește ca Legea Educației să fie respectată. Ar fi o noutate, dar asta înseamnă că și coaliția a luat sfârșit, pentru că dacă se demonstrează că o astfel de moțiune trece și obține o majoritate, înseamnă că nu există o voință politică pentru a susține acest guvern care nu a făcut nicio greșeală politică prin adoptarea HG legată de UMF Târgu Mureș”, a spus Kelemen.

Întrebat dacă moțiunea de cenzură ar putea fi votată și de parlamentari ai PDL din Transilvania, Kelemen a răspuns că este greu de spus dacă vor fi astfel de voturi, prima întrebare care se pune fiind dacă va mai exista o majoritate parlamentară a coaliției până în momentul dezbaterii moțiunii.

„Nu-mi dau seama dacă vor fi voturi sau nu vor fi astfel voturi, e greu de spus, dar prima întrebare este dacă vom avea majoritate. În ultima perioadă am văzut că, zilnic, două-trei persoane din PDL își anunță demisia, și se pune întrebarea cum vor vota ele, vor veni la moțiune sau nu, vor susține Guvernul sau nu, iar din acest punct de vedere este o problemă, nu neapărat că cei din PDL vor vota în dreapta sau în stânga sau vor ieși la vot sau nu. Dilema mea este dacă va mai exista majoritate până în momentul în care această moțiune anunțată se va dezbate. Aceasta este întrebarea. Dacă majoritatea s-a dus, dacă nu există majoritate, atunci într-adevăr apare o problemă serioasă”, a afirmat Kelemen.

Hotărârea de guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș a fost aprobată săpămâna trecută de Guvern.

Actul normativ stabilește că la universitate va fi înființată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL va depune moțiune de cenzură pe 17 aprilie, iar documentul va consemna nu doar „cedarea premierului Ungureanu în fața UDMR” în chestiunea UMF Târgu Mureș, ci și „cedarea în fata intereselor străine de a vinde ce a mai rămas din resurse”.

În ultima săptămână, mai mulți lideri ai PDL, în frunte cu Sorin Frunzăverde, au plecat din partid, mergând la USL. Printre demisionari se află fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, care era liderul PDL Olt. Acesta s-a înscris în PSD și va candida din partea USL pentru un nou mandat de primar. Marți, președintele Consiliului Județean Neamț, Vasile Pruteanu, prim-vicepreședinte al PDL Neamț, a anunțat că se va înscrie în PNL și va candida din partea USL pentru un nou mandat. Miercuri, deputatul PDL de Timiș Gheorghe Ciobanu și-a anunțat demisia din partid, el trecând la PSD.

×
Inchide