Avocatul Poporului face anchetă în cazul „Ridzi”

Publicat: 04 03. 2015, 15:49

Instituția va verifica în ce măsură dreptul constituțional la ocrotirea sănătății este respectat în cazul fostului ministru al Tineretului și Sportului, diagnosticat cu mai multe afecțiuni severe. „În cadrul cercetărilor vor fi verificate motivele și condițiile de transfer la Spitalul Penitenciar Jilava, condițiile de detenție la Secția exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla și la Spitalul Penitenciar Jilava și va avea loc o discuție cu persoana privată de libertate”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Ancheta a fost inițiată ca urmare articolelor de presă referitoare la condițiile de detenție ale deținutei în Penitenciarul Gherla și a celor în care a fost transportată deținuta de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul București Jilava. Concret, Avocatul Poporului indică un articol publicat în presa locală din Cluj în ultimele zile în care se menționează „condițiile improprii, incompatibile cu afecțiunile de care suferă persoana în cauză”, dar și folosirea unei dube de poliție pentru transportul Monicăi Ridzi la Jilava în ciuda solicitării de a-i fi asigurată o ambulanță.

Avocatul Poporului a luat totodată în calcul scrisoarea publicată de fostul ministru în care arăta că „în camera de detenție este rece, singura modalitate de obținere a unui confort termic sunt sticlele cu apă încălzită la filtrul de cafea, iar apă caldă este de 3 ori pe săptămână, mai puțin de 10 minute”.