Băsescu cere urgentarea numirilor la SRI și SIE: „Ambele servicii trebuie să primească imediat directori civili”

Publicat: 16 02. 2015, 22:30
Actualizat: 17 02. 2015, 13:22

Potrivit fostului președinte, Traian Băsescu, numirile la vârful SRI și SIE nu ar mai trebui amânate. Invitat într-o emisiune la TVR, fostul șef al staatului nu a invocat însă recentul scandal declaanșaat de Elena Udrea în legătură cu prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, ci „situația regionaală de securitate”.

„Privind și la situația regională de securitate, ambele servicii trebuie să primească imediat directori civili. Pentru că este o chestiune de siguranță națională”, a arătat Traian Băsescu.

Fostul președinte a evitat însă să ia o poziție în disputa dintre Elena Udrea, pe care a sussținut-o politic, și Florian Coldea, pe care l-a promovat în funcție, ridicându-l succesiv și în grad. „Este datoria instituțiilor statului să ancheteze astfel de suspiciuni, nu este calitatea mea să le comentez. Un om, într-o instituție, poate greși. Dar asta nu înseamnăă blamarea instituțiilor. Niciodată nu am să spun că SRI este o instituție compromisă. Pot fi oameni, poate fi unul, pot fi doi, pot fi cinci”, a spus Băsescu, divaagând însă cu exemple de alte anchete interne în care a funcționat „autocontrolul” SRI.

În opinia sa, problema nu este legată de șefii serviciilor, ci de controlul civil deficitar. „România are două servicii de informații extrem de puternice, mai are servicii departamentale care sunt de asemenea foarte puternice și, practic, nu sunt contrlate. Au o autonomie foarte mare și legile siguranței naționale trebuie să le aducă sub control real. Eu am trimis un set de legi din 2006. Niciodată nu am avut suficientă susținere pentru a fi dezbătute”, s-a justificat Traian Băsescu pentru mecanismele de control pe care le-a lăsat la încheierea celor două maandate de președinte.