Băsescu, despre scut: Americanii sunt pragmatici, de ce să-și complice existența cu un fost președinte

Publicat: 15 05. 2016, 20:57

Fostul șef de stat a spus că nu crede că avea ce să caute la ceremonia de inaugurare a scutului de la Deveselu, chiar dacă a fost cel care a început negocierile cu partea americană încă din 2010.

„Americanii sunt pragmatici, de ce să-și complice existența cu un fost președinte când aveau un președinte în exercițiu care s-ar fi putut supăra, când aveau un premier în funcție care s-ar fi putut supăra. (…) Nu cred că aveam ce căuta acolo, la o ceremonie care nici măcar nu a fost ceremonia de operaționalizare a scutului, operaționalizarea a fost făcută anul trecut. Acum a trecut sub comanda NATO”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Referitor la declarațiile președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care spunea că Băsescu ar fi trebuit să fie invitat la Deveselu de ambasada SUA, el a comentat ironic: „Doamnă, mie mi-ar plăcea cel mai mult să nu se ocupe alții unde trebuia să fiu eu”.

El a mai spus că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să fie prezent la Deveselu, pentru că acolo a fost secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care are rang echivalent cu cel al unui șef de stat.

Traian Băsescu a precizat că investiția de la Deveselu a început în 2013, când a fost dată „prima lopată”, dar discuțiile au început în 2010, atunci când împreună cu Joseph Biden a stabilit amplasarea scutului și negocierea acordului bilateral România-SUA prin care erau stabilite atât locația, cât și obligațiile asumate de cele două părți.

Fostul președinte a mai spus că prin inaugurarea scutului antirachetă România a intrat într-un sistem global de care depinde securitatea Europei și a adăugat că Bucureștiul nu trebuie să cadă în capcana propagandei promovate de Moscova.