Băsescu, despre unirea cu Moldova: ”Se va produce peste 5 ani, peste 7 ani, dacă există condiții politice”

Publicat: 31 10. 2016, 07:24

”În 2005, procentul unioniștilor era de 3%. M-am întrebat de ce și am văzut că România avea doar 100 de burse pentru tinerii și trata problema cetățeniei cum o trata pentru iranieni, sirieni și alte categorii. Mi-am dat seama că e una din chei, că nu se poate pune problema unirii cu o populație în care doar 3% vor unirea. Am găsit două soluții: să mărim numărul de burse, și a fost mărit la 1.500 în anul următor și apoi la 5.000, (…) și să dăm un regim special redobândirii cetățeniei de către cei care au pierdut-o fără voia lor, până la gradul 4 (…) Vai de politicienii, și eu îi consider antinaționali, care spun că nu e momentul, nu e timpul… la noi nu e niciodată momentul… România nu face niciun rău, nu încalcă nicio lege, niciun tratat internațional. Unirea nu se va produce cum spun aventurierii, în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Se va produce peste 5 ani, peste 7 ani, trebuie să apară momentul la care să existe condițiile politice ca cele două parlamente să voteze unirea. Acum 100 de ani s-a făcut prin votul parlamentarilor, nu prin referendum. Parlamentul de la Chișinău nu va vota asta până nu va considera că există o majoritatea unionistă sau proromânească în Republica Moldova”, a declarat Băsescu la b1.

Mai mult, a declarat fostul președinte, potrivit unui recent sondaj, moldovenii sunt în proporție de 50% pentru unire, dacă vor avea salariile și pensiile la același nivel cu ale românilor. În opinia lui Băsescu, soluția este înființarea Ministerului Reunificării Țării în România.

Acesta a mai precizat că, deocamdată, nu a obținut dreptul de a vota la alegerile din Republica Moldova, dar speră să îl obțină până pe 13 noiembrie, când va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, între prorusul Igor Dodon și proeuropeana Maia Sandu.