Băsescu îi scrie lui Zgonea să dezgroape proiectul de revizuire a Constituției al lui Boc

Publicat: 21 03. 2013, 16:15
Actualizat: 08 08. 2015, 06:47

Președintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în care îi cere să pună pe ordinea de zi proiectul de revizuire a Constituției înaintat Parlamentului de Președinție din 2011. Proiectul inițiat de Guvern și trimis Parlamentului de Președinte acum doi ani prevedea, printre altele, renunțarea la Senat și limitarea numărului aleșilor la 300.

„Este de datoria Parlamentului să continue dezbaterile asupra Proiectului de lege privind revizuirea Constituției, având în vedere că acesta transpune voința suverană a poporului român, exprimată la referendumul organizat la data de 22 noiembrie 2009. De asemenea, prin proiectul de revizuire transmis legislativului, a fost conturată o nouă arhitectură instituțională, prin delimitarea mai clară a atribuțiilor și raporturilor constituționale, în acord cu jurisprudența Curții Constituționale și au fost clarificate unele reguli constituționale referitoare la calitatea României de stat membru al Uniunii Europene și al NATO”, îi scrie Băsescu lui Zgonea.

Proiectul de revizuire a Constituției Băsescu-Boc a fost trimis în Parlament  pe 22 iunie 2011, împreună cu avizul Consiliului Legislativ și cu cel al Curții Constituționale. Comisia juridică din legislativul trecut, condusă la acea vreme de PDL-istul Daniel Buda, a dat și un raport asupra proiectului, pe  8 mai 2012. Ulterior, când majoritatea PDL-UDMR-UNPR a slăbit, pe 22 mai 2012, deputații au decis să ceară un raport suplimentar până pe  12 iunie 2012. Raportul nu a mai fost însă redactat.

„Având în vedere că până în prezent acest raport nu a fost întocmit, apreciez că pasivitatea Comisiei juridice, de disciplină și imunități nu poate conduce la blocarea procedurii de revizuire a Constituției”, consideră Băsescu, în contrapartidă la noua inițiativă de revizuire a Constituției luată de USL prim Comisia condusă de Crin Antonescu.