Băsescu îl învață pe Iohannis că nu are limită de timp pentru a lua decizia de revocare a lui Kovesi

Publicat: 30 05. 2018, 23:57
Actualizat: 25 03. 2019, 19:42

„Nu are limită de timp. Președintele poate să reflecteze oricât are nevoie (…) Președintele nu are limită de timp, poate recurge la un tertip”, a declarat Traian Băsescu la România TV. Întrebat dacă Laura Codruța Kovesi trebuia să își dea demisia, Traian Băsescu a răspuns: „Dânsa putea să facă lucrul ăsta demult, se pare că nu bunul simț este ceea ce o caracterizează pentru că l-ar fi scutit și pe președinte să nu ajungă în această situație”.

Fostul șef al statului consideră că decizia CCR este o „eroare gravă” și nu face decât să distrugă instituția prezidențială.

„Cred că este o mare eroare care a creat premiesele distrugerii instituției Prezidențiale (…) Aici discutăm despre distrugerea unei instituții, care este Președinția României. Care are rol executiv și nu decorativ. Președintele României, începând de astăzi, intră sub autoritatea ministrului Justiției”, a mai spus Traian Băsescu.

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și Președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi.

„Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.