Băsescu îl liniștește pe Ponta: „Corinuța” comisar pentru ajutor umanitar, „o glumă de la Bruxelles”

Publicat: 08 09. 2014, 20:20

Toate discuțiile mele, indiferent cu cine au fost făcute, au fost legate de nevoia asigurării unui portofoliu semnificativ. Știu că l-a descumpănit lista cu numele Corinei Crețu, să nu se sperie Victor Viorel, a fost o glumă lansată de la Bruxelles. Oamenii de la Bruxelles au simțul umorului și au lansat această glumă la doua zile după ce Victor Viorel povestea ce negocieri complicate a avut. Întrebați-l cu cine a negociat. Vă asigur că România va avea un portofoliu de care să nu îi fie rușine, dar el s-a speriat de o glumă. Caraghios…„, a spus Traian Băsescu în această seară, refuzând însă să detalieze, la cererea jurnaliștilor, această „glumă”.

Cum a apărut versiunea colegiului comisarilor cu Crețu la Ajutor Umanitar

Lunea trecută, gândul relata în exclusivitate, citând surse de la Bruxelles, că eurodeputata PSD Corina Crețu a fost confirmată (aleasă drept comisarul din partea României) de Juncker, portofoliul pentru care era în cărți România fiind Politicile Regionale. 

Două zile mai târziu, jurnalistul Georgi Gotev, de la Euractiv, a primit ceea ce spune că este o organigramă provizorie a Comisiei Juncker, datată 2/9/2014. În această organigramă, care ar fi a șasea versiune, România nu are portofoliul pentru care a negociat, conform premierului, în ultimele luni: Politicile Regionale. În schimb, suntem trecuți la portofoliul de Ajutor Umanitar, deținut în prezent de Bulgaria.

De notat că, în această organigramă a colegiului comisarilor, România are în continuare trecuți cei doi candidați, cu toate că Dacian Cioloș, comisar pentru Agricultură, a ieșit din discuții, după cum gândul a scris luni, citând surse de la Bruxelles. Informația a fost confirmată ulterior și de Comisia Europeană, și de Guvernul României.

Actualul comisar european pentru Protecția Consumatorilor, croatul Neven Mimica este trecut pentru portofoliul Politicilor Regionale, ceea ce ar fi o surpriză, deoarece se credea că principala contracandidată a lui Crețu va fi ministrul ceh al Dezvoltării Regionale, Vera Jourova.

Mai jos, organigrama primită de Euractiv//CLIC PENTRU A MĂRI