Băsescu justifică schimbarea tacticii Guvernului față de numirile la DNA: „Au fost și presiuni ale ambasadelor pe Ponta”. Ce se întâmplă cu pactul de coabitare

Publicat: 18 10. 2013, 16:25
Actualizat: 21 03. 2015, 13:31

Decizia ministrului Robert Cazanciuc de a-și înlocui propunerile pentru șefia Secției I a DNA după scandaul „Papici” are, în opinia președintelui Traian Băsescu, două explicații: „presiunile ambasadelor pe Victor Ponta” și ieșirile sale critice de la Palatul Cotroceni. Victor Ponta, pe de altă parte, neagă. „Singurele presiuni le-a făcut domnul Băsescu”, spune premierul.

Deși colaborarea Băsescu-Ponta a fost deja reluată, relația între Guvern și Președinție funcționând în ultimele zile pentru numirea ministrului Economiei, a procurorilor șefi de secție la DNA, pentru numirea ambasadorilor la NATO și în SUA și pentru vizita premierului în SUA, președintele susține că va lua o decizie legată de pactul de coabitare după o ultimă întâlnire pe tema încălcării acestuia, care ar urma să aibă loc astăzi.

„Recunosc că nu m-am ținut de cuvânt (în legătură cu denunțarea acordului de colaborare, n.red.). M-am dus la Cotroceni, consilierii au spus „domnul președinte, avem un mecanism de analiză”. Ultima întâlnire trebuia să aibă loc ieri. Guvernul a declinat-o. Să vedem dacă se produce astăzi. După ce se produce și această întâlnire, voi lua o decizie”, și-a justificat Băsescu pasul înapoi după amenințarea cu ruperea pactului.

Șeful statului a admis însă că, subiectul sensibil, al numirilor la DNA, a făst depășit. „De ce s-a răzgândit? Dacă n-aș fi lipsit de modestie, aș spune că cele două ieșiri de la 18.30 au avut contribuția lor și la revenirea deciziei asupra procurorilor și pentru CFR Marfă și asupra deciziei Avocatului Poporului. Dar în mod cert au fost și presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta”, este explicația sa dată într-un interviu la B1.

După revocarea de la șefia Secției I a DNA, pe care o conducea prin delegare, procurorul Lucian Papici, cel care a instrumentat dosarul lui Liviu Dragnea și pe care Victor Ponta l-a catalogat drept „un paria” cu referire la perioada în care au fost colegi, „va fi probabil șef de serviciu”, a anunțat Băsescu.