Băsescu: „Nu știam de conținutul protocoalelor. Dragi judecători și procurori, v-ați făcut slugi, nu vă e rușine?”

Publicat: 05 04. 2018, 20:04
Actualizat: 06 04. 2018, 08:47

„Președintele știa de existența protocoalelor, dar nu de conținutul lor. Despre existența lor știa orice ziarist. Problema că ele erau marcate strict secret și ele niciodată n-au fost transmise președintelui, CSAT. Deci conținutul lor nu aveam cum să-l știu niciodată. Nu era treaba președintelui. Habar n-am avut despre conținutul lor. Era o idee generică faptul că erau protocoale, dar nu știam de conținut. Eu îmi asum discuția din CSAT, care a fost făcută mereu de față cu prim-miniștrii, ministrul  Justiției, al Apărării, întotdeana s-a discutat despre colaborare, că instituțiile nu colaborează și era fiecare pe moșia lui. Sigur că s-a ajuns la protocoale, dar ele n-au ajuns nici la miniștri, nici la președinte. Conținutul lor era cunoscut doar de semnatari”, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Fostul președinte a criticat magistrații dispuși să încheie aceste protocoale.

„Le-a căzut tencuiala de aroganță de pe obraz, dovadă că CSM, ICCJ aveau protocol de colaborare cu SRI. Și vă întreb: dragi judecători și procurori, nu vă e rușine când ieșeați cu comunicate că am afectat independența justiției, iar voi umblați cu protocoale. V-ați făcut slugi. Magistrații patriei, nimeni nu v-a obligat să semnați protocoale după hotărârile CSAT. De ce ați primit plicuri cu informări pe mână scurtă care nu erau în dosarele inculpaților, de ce ați semnat protocoale? Eu cer public să fie desecretizate ca să vedem una dacă este ilegală. În preambulul actelor CSAT se făcea referire la actele la care se referă. Cine obliga ICCJ să semneze un protocol cu SRI? Cine obliga CSM, instituția care administrează independența justiției? De ce ați simțit nevoie să semnați protocoale cu SRI, să primiți informări? N-am să tac, cu toată amenințarea lui Coldea”,a mai spus Băsescu.

Florian Coldea, fost adjunct SRI, a declarat joi, în Comisia de Control SRI, că Traian Băsescu, fost președinte al României, a știut de existența protocoalelor, dar nu de conținutul lor, a relatat Claudiu Manda, șef al comisiei parlamentare.