Băsescu: Reducerea pragului la referendum este o eroare. Nu avem necesarul de maturitate politică

Publicat: 06 06. 2013, 17:56
Actualizat: 09 07. 2016, 16:39

Reducerea cvorumului la referendum de la 50% la 30% este considerată „o eroare” de președintele Traian Băsescu. Motivul: românii nu au necesarul de maturitate politică pentru a se opera o astfel de modificare care funcționează în alte țări care au însă democrații extrem de consolidate.

„Sunt țări care nu au ceastă condiție(prag la referendum-n.r.), dar sunt țări cu o democrație extrem de consolidată. România nu e țara care are populația are nivelul de educație democratică care să permită acest lucru. Am cerut electoratului să nu-i voteze pe cei cu dosare penale. Ei au ieși cu 70%. Un electorat care votează oameni cu dosare spune multe. A coborî pragul e o mare eroare. Nu avem necesarul de maturitate politică”, a spus Băsescu, la o întâlnire cu fanii săi de pe Facebook.

Șeful statului s-a declarat sceptic în privința validării de către Curtea Constituțională a legii prin care cvorumul la referendum scade de la 50 la 30%, aducând ca argument prevederi constituționale care impun o simetrie, cum ar cea referitoare la alegerea președintelui din primul tur cu votul a 50% plus unu din numărul total al alegătorilor.