Băsescu: Sperăm ca reuniunea „Prietenii coeziunii” să genereze o poziție unică la Consiliul European

Publicat: 01 06. 2012, 15:50
Actualizat: 01 06. 2012, 15:50

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că organizarea la București a reuniunii „Prietenii coeziunii” reprezintă o inițiativă foarte bună și speră ca aceasta să genereze o poziție unică la Consiliul European cu privire la bugetul UE pentru exercițiul 2014-2020.

„Cred că a fost o reuniune bună în pregătirea Consiliului cu privire la bugetul UE (…) A fost o inițiativă foarte bună și sper că această reuniune va genera o poziție unică în Consiliul European, ca toate guvernele să aibă aceeași opinie”, a afirmat președintele Traian Băsescu, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

De asemenea, șeful Guvernului de la Budapesta a ținut să felicite România pentru organizarea reuniunii „Prietenii Coeziunii”, adăugând că aceasta a fost „bine organizată, într-un moment important, iar subiectul este de asemenea extrem de important”.

„Cineva trebuia să intervină”, a spus Orban despre inițiativa autorităților de la București de a organiza acest eveniment.

„Am discutat despre cum ar trebui folosiți banii în interiorul UE în următorii șapte ani, dar este vorba și despre viitorul UE, de asemenea. Pentru că, dacă nu este coeziune, nu este inimă. Coeziunea este inima UE, coeziunea este întruparea solidarității. (…)Nu este vorba numai de arhitectura instituțională, ci și de atașamentul emoțional pozitiv pe care îl avem față de UE. Dacă nu este solidaritatea, nu avem nici inimă pentru arhitectura instituțională. Întreaga arhitectură UE ar putea fi în pericol fără coeziune”, a mai apreciat Orban.