• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Băsescu: „Vom avea un comandament NATO în România. Avem toată infrastructura”

Băsescu: „Vom avea un comandament NATO în România. Avem toată infrastructura”
Aflat la Newport, la Summitul NATO, împreună cu miniștrii Titus Corlățean și Mircea Dușa, președintele Traian Băsescu

România va avea un comandament NATO pe teritoriul său, chiar dacă lucrul acesta nu este încă explicit menționat în documente, susține președintele Traian Băsescu. „S-a decis prezența NATO inclusiv pe teritoriul României. Ce înseamnă acest Rediness Action Plan, Planul de Acțiune: mărește prezența militară alternativă și continuă pe teritoriul României. Un exemplu: acum avem circa 1400 de militari americani din care 600 sunt pușcași marini. Aceste efective vor crește, vor fi flexibile se vor adapta la situația de zi cu zi. Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele nedestinate publicității România figurează ca fiind stat care a oferit facilități pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptate. Avem toată infrastructura. În documente România figurează ca făcând oferta, dar noi știm că unul din comandamente va fi pe teritoriul României”, a spus șeful statului, precizând că din 20 de 20 ale summit-ului, doar 5 sunt publice.

Băsescu a menționat ca „angajament luat de președintele Obama în timpul summitului”, dar la nivel bilateral România-SUA, „crearea unui centru de antrenament și exerciții navale la Marea Neagră împreună cu flota României și a Bulgariei”. „Acest centru va fi alimentat tot timpul cu nave ale SUA. Chiar azi a intrat un distrugător la Constanța”, a adăugat el.

În ceea ce privește finanțarea, președintele a reluat anunțul făcut deja de Sorin Ducaru cum că statele s-au angaajat din nou să investească minimum 2% din PIB în Apărare și din această sumă minimum 20% pentru echipamente militare. „Libertatea nu este gratis și asta trebuie să înțeleagă toți demagogii indiferent unde se află în interiorul NATO”, a comentat Băsescu în condițiile în care inclusiv Guvernul României se numără printre cele care subfinanțează armata națională.

Legat de situația din Afganistan, României i s-a solicitat la Newport un efectiv de aproximativ 400 de militari pentru paza a două aeroporturi, Kabul și Kandahar. „România poate să aibă o abordare pozitivă, măcar față de unul din cele două aeroporturi”, a estimat Băsescu, drept răsspuns la întărirea securității pe flaancul estic de către aceiași Aliați.

Aflat, la Newport, împreună cu miniștrii Titus Corlățean și de Mircea Dușa, președintele Băsescu a venit să își prezinte concluziile în absența acestoraa, fiind însoțit însă de secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, de ambasadorul României la NATO, Stelian Stoian, și de șeful statului major general, Ștefan Dănilă. „A fost o muncă interinstituțională în care au fost implicate MAPN, MAE, Președinția, structurile de informații și alte instituții”, a adăugat Băsescu.


Cele mai importante declarații ale președintelui:

– A fost un summit foarte important, care a prefigurat noile misiune ale Alianței, de după misiunile din Afganistan.

– Foarte mulți au speculat pe disputele între Europa și SUA, au pus sub semnul întrebării legătura transatlantică și a fost suspectată chiar unitatea membrilor NATO.

– Summitul a demonstrat că nu există șefi de stat care să nu fi înțeles misiunea fundamentală a NATO, de a-și apăra proprii membri.

– România a avut câteva obiective, aceastea fiind atinse.

– La summit s-au semnat 20 de documente, din care cinci sunt publice, iar 15 sunt secrete. Acum, structurile militare trebuie să pună în practică politicile.

– Cele 5 documente sunt: Comunicatul summitului, declarația privind relația transatlantică, care este foarte importantă, declarația comună NATO – Ucraina, declarația privind Afganistanul și declarația privind forțele armate.

– Intenționez ca săptămâna viitoare, în colaborare cu Ministerul de Externe, să deschidem dezbateri pentru corecta înțelegere a summitului.

Despre obiectivele României

– Adoptarea planului de acțiune. Prin acesta s-a decis prezența NATO pe terioriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul României. Vreau să fim foarte clari, România are două baze militare româno-americane, a Kogălniceanu și la Desevelu. Planul de acțiune mărește prezența militară alternativă pe teritoriul României.

– În România există în prezent aproximativ 1.400 de militari americani. Aceste efective vor crește.

– Vom avea un comandament NATO, de dimensiuni acceptabile. Avem insfrastructura gata.

– La cererea Statelor Unite, am decis crearea unui centru de antrenament de exerciții navale la Marea Neagră, exerciții care se vor face cu flota României și Bulgariei. Important este că Marea Neagră este recunoscută în documentele summitului ca având o importanță deosebită pentru securitatea NATO. În susținerea atingerii acestui obiectiv, noi am argumentat cu arcul de conflicte înghețate care sunt în jurul Mării Negre. Argumentul nostru în toate discuțiile a fost că aceste conflicte pot fi activate pe rând sau toate odată, ceea ce ar afecta securitatea din zonă.

– Mai este o decizie care nu o să-i placă premierului. Este vorba de angajamentul aliaților de a se ajunge la 2 la sută din bugetul fiecărei țări pentru apărare. Așa cum am spus, libertatea nu este gratis.

– S-a pus accent pe siguranța cibernetică. Din acest punct de vedere, România a făcut oferta să fie națiune cadru pentru un fond mutual din care să se alimenteze programe pentru siguranța cibernetică a Ucrainei.

– Toate acestea au fost obiectivele noastre și pe acestea le-am atins.

– Declarația summitului va fin una care va face pe oricine să se gândească dacă vrea să aibă de-a face cu flancul estic al NATO.

Despre Afganistan

– România s-a angajat să trimită în Afganistan 220 de militari, 200 de instructori și 20 de agenți de poliție militară. Am primit solicitări să preluăm și paza a două aeroporturi. Vom vedea, încă nu s-a decis. Asta ar însemna să dislocăm un efectiv de 400 de militari.

Despre redefinirea Actului Fondator NATO-Rusia

Multe din deciziile Summitului nu s-ar fi luat dacă se respecta Actul fondator NATO-Federația Rusă. Actul Fondator este în forță atâta timp cât ambele părți îl respectă. Noi am vrea să rămână valid în continuare. Din păcate Federația Rusă a încălcat grav chiar principiile acestui Act

Despre o a treia suspendare

Intru în campanie și nu o să le fie bine. În campanie am capacitate uriașă de revitalizare

Despre armistițiul de la Minsk

Eu unul nu sunt încrezător în armistițiul semnat astăzi. Dimpotrivă, nu văd o evoluție favoraabilă pentru integritatea teritorială, suveranitatea Kievului în întreg teritoriu. Mă tem că o să plece și bucățele din sud.

Despre investițiile în capabilități

Trebuie să ajungem la 2% din PIB și vom răspunde tuturor așteptărilor legate de noi. Sunt convins că putem devansa și noi termenul de 2017, nu numai să așteptăm să ne vină navele aliaților, pușcașii marini ai aliaților. Și acest lucru s-a subliniat foarte puternic de marile puteri că așteaptă totuși un răspuns de bunăvoință și de la cei care vor să fie apărați.

Eu am arătat că deși România a avut un buget care nu a atins 2%, România totuși în perioadă de criză a achiziținat 6 avioane de transport Spaartan și a șaptea sosește, în aceeași perioadă a achiziționat și a plătit circa 60 de transportoaare blindate piranha modern, de asemenea a declanșat programul de achiziție F16. Deci nu suntem o țară care a stat să vadă cum e cu criza și n-a făcut nimic, dar este clar că și trebuie și putem să facem ceva mai mult.

Acțiunile Rusiei nu au făcut altceva decât să trezească NATO.

Marea Neagră, lac rusesc?

O facem lac NATO.

Despre o discuție cu Juncker legată de Corina Crețu

Hai, eu mă ocup de lucruri din astea?

Inchide